Foodgasm: Ταξιδεύοντας στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας

Αν ο Θεός κρατούσε ένα μέρος για τον εαυτό του θα ήταν σίγουρα η Ελλάδα. Η χώρα με τον πλούσιο πολιτισμό, την τέλεια γεωφυσική της θέση και το γεγονός ότι συνδυάζει θάλασσα και βουνό, έχει να επιδείξει ένα μωσαϊκό γεύσεων και απολαύσεων από το βορρά ως το νότο.

Τα προϊόντα της ελληνικής γης είναι Α ποιότητας και όσοι έρχονται στη χώρα μας και απολαμβάνουν τη θάλασσα με τα φρέσκα ψάρια, τα ορεκτικά, τις σαλάτες και τα κρεατικά, φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις…στον ουρανίσκο τους!

Θα ταξιδέψουμε παρέα σε όλη την Ελλάδα και θα γνωρίσουμε τις τοπικές κουζίνες της Μακεδονίας, των Επτανήσων, του Αιγαίου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Μακεδονία:

Τα προϊόντα που είναι γνωστά σε όλους είναι ο κρόκος Κοζάνης με τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία, τα όσπρια της Καστοριάς, οι πιπεριές και τα φασόλια της Φλώρινας, τα κεράσια της Εδέσσης και τα μανιτάρια Γρεβενών. Μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια της Μακεδονίας είναι η μπαρλίβα, μπαγκλαβάς με πετιμέζι και τα ροξάκια στη Νάουσα, τα λουκάνικα Τζουμαγιάς με κρασάκι, τζιγεροσαρμά στις Σέρρες, ραβανί στη Βέροια, καβουρμά με αυγά και πιπεριές, τηγανιά, σουτζουκάκια με σάλτσα κρεμμυδιού και μελιτζάνες στο ταψί στη Νιγρίτα Σερρών, σερραική μπουγάτζα με κρέμα, ρυζόπιτα γλυκιά και αρνάκι με δαμάσκηνα στη Χαλκιδική, μπομπότα καταφυγιώτικη στην Κοζάνη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επτάνησα:

Το πιπεράτο λαδοτύρι Ζακύνθου, οι φακές Εγκλωβής Λευκάδος και το σαλάμι αέρος είναι από τα πιο διάσημα τοπικά προϊόντα που σε συνδυασμό με την αφρώδη ρόμπολα Κεφαλλονιάς και τη μεστή βερντέα Ζακύνθου κάνουν τα Επτάνησα να ξεχωρίζουν για την κουζίνα τους. Μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα είναι η κερκυραϊκή παστιτσάδα και το γλυκό κουταλιού κουμ-κουάτ. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την ζακυνθινή φυτούρα (παραδοσιακό γλυκό), το κερκυραϊκό μπουρδέτο με χταπόδι που είναι πικάντικο πιάτο για μεζέ με κρασάκι, κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα και κεφαλλονίτικο κοκκινιστό, το κοτόπουλο τσερέπα, την κουλούρα Λευκάδας (παραδοσιακή πίτα με τυρί), ζακυνθινό κουνέλι, κουνουπίδι κοκκινιστό με πιπεριές και ρύζι, κρεατόπιτα της Κοντέσσας, λευκαδίτικη λαδόπιτα, μακαρονοσαλάτα λαχανικών με κερκυραϊκό νούμπουλο, μελιτζάνες σκορδοστούμπι με πατάτες αλά τζάντε, μπακαλιάρο μπουρδέτο, πουλέντα (παραδοσιακή κρέμα Ιθάκης με καλαμποκάλευρο), κερκυραϊκό σοφρίτο και τζαλέτια (τηγανίτες).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αιγαίο:

Η νησιώτικη Ελλάδα φημίζεται για τα προϊόντα της. Τυριά, διαμάντια της τυροκομίας που δε θα φας αλλού, κοπανιστή πιπεράτη, λιαστό χταπόδι, άγρια χόρτα, εξαιρετικό ελαιόλαδο είναι μόνο μερικά απ΄αυτά. Φυσικά όταν επισκεφτείς τα νησιά του Αιγαίου δε θα παραλείψεις να δοκιμάσεις τα εξής: ζεστή μελιτζανοσαλάτα σαντορινιά και φάβα, χιώτικο καλαμάρι γεμιστό, καλόγερο Νάξου, καρπουζόπιτα Μήλου, καττημέρια Λήμνου με τυρί, κολοκυθοανθοί γεμιστοί Λέσβου, κολοκυθοτρουφάλια Άνδρου, κοτόπουλο με φλωμάρια στη γάστρα Λήμνου, μαιντανοσαλάτα Σύρου, μαραθοτηγανίτες Σερίφου, μαστέλο Σίφνου, ματσάτα Φολεγάνδρου με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και κοτόπουλο, ναξιώτικη σαλάτα, μυκονιάτικη σπαγγετάδα, ντοματοκεφτέδες με πουρέ πατάτας, σουφικό Ικαρίας, γαλακτομπούρεκο Ρόδου, ρεβιθάδα Σίφνου στη γάστρα, σκαφούδες Λέσβου (παπουτσάκια), σκοπελίτικη τυρόπιτα, σκορδολαζάνια Μήλου, χταποδοκεφτέδες,

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ήπειρος:

Τυροκομικά, ελιές, ακτινίδια, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια, αρωματικά φυτά και βότανα, νερά και αναψυκτικά φτιαγμένα από επιχειρήσεις της Ηπείρου έχουν γοητεύσει ακόμη και τους Σαουδάραβες σε παλιές εκθέσεις. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου σε εκείνα τα μέρη, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις ηπειρώτικη αλευρόπιτα, αρνί κλέφτικο, ηπειρώτικα βατραχοπόδαρα, γιαννιώτικο γαλακτομπούρεκο, γάμπαρες αμβρακικού με κολοκυθάκια και πατάτες, γιαννιώτικη γαλατόπιτα με σάλτσα πορτοκάλι, ζυμαρόπιτα, κιμαδόπιτα και κρεατόπιτα, γίγαντες με λάχανα από τα Γιάννενα, γλυκές φλογέρες Μετσόβου, ζυμαρόπιτα Θεσπρωτίας, ηπειρώτικη κασόπιτα και τυρόπιτα χωρίς φύλλο, κεφτέδες φούρνου με κρεμμύδια Άρτας, μπατσάρα Πρεβέζης, παργινά γεμιστά και ηπειρώτικο ψωμί με αλεύρι καλαμποκιού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Θεσσαλία:

Τα λαχανικά βιοδυναμικής καλλιέργειας, τα εξαιρετικά αλλαντικά από μικρές φάρμες, τα λουκάνικα, το καπνιστό χοιρινό και ο μαστιχωτός χαλβάς Φαρσάλων είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα για τα οποία είναι γνωστή η Θεσσαλία με τον θεσσαλικό κάμπο. Παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να φας έστω μία μπουκιά από αυτά, είναι τα εξής: τρικαλινή γαλατόπιτα, αρνάκι με κολυκυθάκια αυγολέμονο, γαύρο ξιδάτο, πηλιορίτικο γλυκό κυδώνι, καρυδόπιτα ορεινής Θεσσαλίας, κρομδοκλούρα από το χωριό Τρικέρι, μπατζίνα παραδοσιακή με μαγιά, μελαχρινή από την Τσαγκαράδα Πηλίου, μελιτζανόπιτα Θεσσαλίας, παραδοσιακό βολιώτικο μπουμπάρι, χαλβάς Φαρσάρων, πιπερόπιτα Πηλίου, σπετζοφάι, πηλιορίτικα τσιτσίραβλα, βολιώτικη ταραμοσαλάτα και φασολάδα Πηλίου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πελοπόννησος:

Τα μεθυστικά εσπεριδοειδή της Σκάλας Λακωνίας, οι ελιές Καλαμών, κρέατα και αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα της. Η Πελοπόννησος δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός αλλά και χειμερινός. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς μην παραλείψεις να δοκιμάσεις αρνάκι λαδορίγανη, αρτάκια, γκόγκες Λακωνίας, γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι, γουρνόπουλα, δίπλες καλαματιανές, καραβίδες με φαρφάλες και φρέσκο βασιλικό Μάνης, κίτρινοι κολοκυθοκεφτέδες Καλαμάτας, κουνουπίδι καπαμά Καλαμάτας, καλαματιανά λαλάγγια, λιωτήρι Μάνης, μανιάτικη μακαρονάδα, μπακαλιάρο με άγρια χόρτα του βουνού Αρκαδίας, παστό χοιρινό Ν. Ηλείας, πατάτες γιαχνί με τραχανά, πατρινό μπουργέτο, πελοποννησιακή πιπερόπιτα, ράντζα λαδορίγανη, σαλάτα με σύγκλινο Μάνης, τηγανητές ελιές Κορινθίας και ψητό κατσικάκι με μάραθο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.