Η κρεμ καραμελέ της νονάς μου!

Η κρεμ καραμελέ είναι από τα πιο ωραία γλυκά. Κάθε φορά που πήγαινα στην Καβάλα, η νονά μου, η Μαρκέλλα, η αδελφής της μαμάς μου, μας την έφτιαχνε και μας την έφερνε στο σπίτι! Η μυρωδιά της και η γεύση της ήταν υπέροχες! Της τηλεφώνησα να μου πει την συνταγή και να την  μοιραστώ μαζί σας.

Creme Caramel

ΥΛΙΚΑ

  • μισό λίτρο γάλα
  • 4 αυγά
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • λίγη βανίλια

Για την καραμέλα

  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2,5 εκ του λίτρου νερό
  • λίγο λεμόνι
Φωτο: Akis Petretzikis

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το γάλα να βράσει με τη βανίλια. Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα. Σιγά σιγά ρίχνουμε το βραστό γάλα, χτυπώντας πάντα το μίγμα. Περνάμε το μίγμα αυτό από ψιλό τρυπητό και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Ετοιμάζουμε τώρα την καραμέλα. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα βράσει και πάρει σκούρο χρώμα καραμέλας. Κόβουμε το βρασμό και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο νεροχύτη. Ανοίγουμε τη βρύση και αφήνουμε το νερό να τρέχει γύρω από την κατσαρόλα για να κρυώσει. Παίρνουμε τα φορμάκια και τα καραμελώνουμε. Ρίχνουμε δηλαδή από μία κουταλιά της σούπας μέσα στο κάθε φορμάκι. Παίρνουμε ένα ταψί και το γεμίζουμε με νεράκι και τοποθετούμε τα φορμάκια  μέσα σε αυτό. Ανάβουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, αλλά ελέγχουμε το  ψήσιμο πού και πού για να δούμε αν η κρέμα μας έπηξε ή βυθίζουμε την άκρη ενός μαχαιριού μέσα στην κρέμα. Αν η καραμέλα ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 3 ώρες το γλυκό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.