Παννονικοί θρύλοι: Μια συναρπαστική ιστορία με αφηγητή τον συγγραφέα Γιώργο Γκόζη

Στην Κεντρική Ευρώπη έχουν ήδη δημιουργηθεί σλαβικές συσπειρώσεις με σημαντικότερη εκείνη της Μεγάλης Μοραβίας, το πρώτο κυρίαρχα σλαβονικό κράτος με έκταση που περικλείει τη σημερινή Τσεχία, τη γειτονική Βοημία, το μεγαλύτερο τμήμα της Σλαβακίας και τμήματα της Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ουκρανίας. Παρ’ όλη την έκταση και την ισχύ της ωστόσο, η Μεγάλη Μοραβία απειλείται από την πιεστική παρουσία Γερμανών φεουδαρχών να την προσαρτήσουν, αφού την τεμαχίσουν, στις δικές τους επικράτειες. Κάτι τέτοιο τους φαίνεται εφικτό, εφόσον η αυτοκρατορία του Καρλομάγνου έχει στο μεταξύ διαλυθεί.

Παννονικοί θρύλοι: Μια συναρπαστική ιστορία με αφηγητή τον συγγραφέα Γιώργο Γκόζη

Παννονικοί θρύλοι: Μια συναρπαστική ιστορία με αφηγητή τον συγγραφέα Γιώργο Γκόζη
Παννονικοί θρύλοι: Μια συναρπαστική ιστορία με αφηγητή τον συγγραφέα Γιώργο Γκόζη

Ο ηγεμόνας της Μεγάλης Μοραβίας Ροστισλάβ διαισθάνεται το γερμανικό κίνδυνο και ζητά επειγόντως τη βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ’, ο οποίος αντιλαμβάνεται πως έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία να επεκταθεί προς τα ανατολικά και βόρεια, πέραν του Δούναβη, ορίων του και αντιδρά ακαριαία: οργανώνει για το σκοπό αυτό μία ολιγομελή διπλωματική αποστολή θέτοντας επί κεφαλής της τα αδέλφια Κωνσταντίνο τον Φιλόσοφο και Μιχαήλ, παιδιά στρατιωτικού από τη Θεσσαλονίκη. Εκείνοι κατορθώνουν να αλλάξουν διά παντός το χάρτη της Ευρώπης προσορμίζοντας το σλαβικό κόσμο κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία διά μέσου της Ορθοδοξίας και της ελευθερίας της έκφρασης στη γλώσσα τους, η οποία ονομάζεται γλαγολιτική και την επινοεί ο Κωνσταντίνος. Προηγούνται ταξίδια τους στη χώρα των Χαζάρων, στη Χερσώνα, στη Χώρα των Φούλων. Αυτή είναι η συναρπαστική ιστορία των δύο αδελφών που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και κατέκτησαν αναίμακτα τον κόσμο. Έφυγαν από τη ζωή με μόνη περιουσία την ακτημοσύνη κι ένα ράσο, το οποίο το αντάλλαξαν κι αυτό με το μοναχικό τους όνομα: Κύριλλος και Μεθόδιος. Μια καθηλωτική ιστορία του 9ου μ.Χ. αι. που θα την αφηγηθούμε σαν παραμύθι αληθινό.

Πλατφόρμα zoom/ Ώρα: 19:00 / Συμμετοχή: 7 ευρώ/ Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.