ΣΕΤΕ-Κορωνοϊός: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον τουριστικό κλάδο

O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη στιγμή για όλους μας, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τις πιο συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις για τον Covid-19. “Ο ρόλος του ΣΕΤΕ δεν  είναι να ερμηνεύει τη νομοθεσία και παραμένει συμβουλευτικός, παρόλα αυτά συγκεντρώνουμε από όλες τις διαθέσιμες πηγές τη σχετική πληροφορία, την επεξεργαζόμαστε και καταθέτουμε τις απόψεις μας στα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις και το κοινό.Θα επικαιροποιούμε* τακτικά το περιεχόμενο με οτιδήποτε νεότερο, προκειμένου να διευκολύνουμε επιχειρηματίες, εργαζομένους και ιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”.

*τελευταία επικαιροποίηση 24.03.2020, στις 10:00

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Τουρισμού: Απαντήσεις σε 16 ερωτήσεις μετά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

ΣΕΤΕ-Κορωνοϊός: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον τουριστικό κλάδο

ΣΕΤΕ-Κορωνοϊός: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον τουριστικό κλάδο
ΣΕΤΕ-Κορωνοϊός: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον τουριστικό κλάδο

Θεματικές Ενότητες

1.ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας έως και 30.04.2020  (ΚΥΑ 18512/  ΦΕΚ Β 857 – Τη σχετική απόφαση μπορείτε να τη δείτε εδώ) 

 • Τι εννοούμε με τον όρο τουριστικά καταλύματα;

Τα τουριστικά καταλύματα αναφέρονται στο ν.4276/2014 και διακρίνονται σε κύρια  (ξενοδοχεία, camping, ξενώνες φιλοξενίας νέων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας/condohotels) και μη κύρια (τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις/βίλες, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα). 

 • Ποια τουριστικά καταλύματα αφορά η συγκεκριμένη απαγόρευση;

Η απαγόρευση αναφέρεται στα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που δεν έχουν ανοίξει ακόμη. 

 • Τι συμβαίνει αν ένα τουριστικό κατάλυμα εποχικής λειτουργίας έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του;

Τα ελάχιστα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που είχαν ανοίξει ήδη πριν την απαγόρευση πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους  έως 23.3 και να παραμείνουν κλειστά για όσο ορίζει η απόφαση.

 • Tα εσωτερικά τμήματα του εποχικού τουριστικού καταλύματος (τμήμα συντήρησης/maintenancemarketing, τμήμα προμηθειών, λογιστήριο, κλπ) μπορούν να λειτουργούν κανονικά παρά την απαγόρευση;

Βασιζόμενοι στη σχετική αναφορά που γίνεται στην 18149/2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 855) η άποψη μας είναι πως οι εργασίες που διενεργούνται χωρίς παρουσία κοινού συνεχίζονται κανονικά.

 • Η απαγόρευση ισχύει και  για τις περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα που μισθώνονται βραχυχρόνια (μέσω Airbnb κλπ).

 • Τι γίνεται με τις επιμέρους επιχειρήσεις που στεγάζονται σε εποχικά τουριστικά καταλύματα, πχ γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικό πρακτορείο, κλπ ;

Αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο Τουρισμού.

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, καφέ μπαρ, κλπ. έως και 27.03.2020   

(ΚΥΑ 18149/ΦΕΚ Β 855. Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση)

 • Η απαγόρευση αφορά και τα αντίστοιχα καταστήματα των ξενοδοχείων;

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση  ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

 • Τι ισχύει για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων;

Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις που αναφέρονται στην απόφαση αφορούν και τα αντίστοιχα τμήματα των ξενοδοχείων (γυμναστήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, χώροι παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας κλπ.).

Δείτε τις σχετικές αποφάσεις  ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

 • Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.gov.gr) η λίστα με τα  πρώτα ξενοδοχεία, τα οποία ανά Περιφερειακή ενότητα θα λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων  συνεχούς λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

           Mπορείτε τα δείτε τα ξενοδοχεία στο link

            http://www.mintour.gov.gr/PressRoom/News/lista-epilegmenwn  

 

 •  Κατάλυμα θα άνοιγε τον Απρίλιο και θα έκανε προσλήψεις τον Μάρτιο. Λόγω του επικείμενου κλεισίματος δεν έκανε προσλήψεις. Τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τα άτομα που θα προσλάμβανε, που είναι χρόνια συνεργάτες; Δικαιούνται κάποια βοήθεια;

Έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα καλυφθούν από εκεί οι εργαζόμενοι. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάτι ειδικό για να καλύψει τους εργαζομένους της.

 • Σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μιας περιοχής διαμένουν εργάτες που δουλεύουν σε παρακείμενο εργοστάσιο υπό κατασκευή. Τι να κάνουν, να τους διώξουν ή μπορούν να μείνουν παρά την ΚΥΑ για κλείσιμο των ξενοδοχείων;

Στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα , 23.03.2020, αναφέρονται οι εξαιρέσεις. Αν η επιχείρηση δεν υπάγεται στις εν λόγω εξαιρέσεις, τότε οι ένοικοι θα πρέπει να μεταφερθούν στο ξενοδοχείο που θα παραμείνει ανοιχτό στη συγκεκριμένη περιοχή (Αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο για τα καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά ανά περιφέρεια).

 •  Αν ένα τουριστικό κατάλυμα κάνει ανακαίνιση, πρέπει να κάνει παύση εργασιών;

Από την απαγόρευση της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων (σχετική απόφαση ΕΔΩ), κατά την άποψή μας, δεν προκύπτει ότι πρέπει να ανασταλούν οικοδομικές εργασίες.

 •  Tι ισχύει με τις πρακτικές στα ξενοδοχεία;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΕΔΩ η πρακτική άσκηση αναστέλλεται

 •  Τα τουριστικά γραφεία θα αναστείλουν λειτουργία;

Για τα τουριστικά γραφεία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εντολή να κλείσουν.

2.     2η & 3η ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ  

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Οικονομικών για τη 2η δέσμη μέτρων – 18 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων: Τοποθέτηση Υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την παρουσίαση των μέτρων ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις -18 Μαρτίου

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Δηλώσεις Υπουργού, κ. Γιάννη Βρούτση για τη 2η δέσμη εκτάκτων μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και επιχειρήσεις, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας – 18 Μαρτίου

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Οικονομικών για τη 3η δέσμη μέτρων – 20 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων: Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού, κ. Γιάννη Τσακίρη, στην παρουσίαση της 3ης δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού – 20 Μαρτίου

Δελτίο Τύπου Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Δηλώσεις Υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση για την 3η δέσμη μέτρων υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων – 20 Μαρτίου

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης. (ΦΕΚ Α 68/20-3-2020)

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.