Συνταγή για την ξακουστή πεντανόστιμη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης!

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα. Επειδή κατάγομαι από τη Β. Ελλάδα ξέρω ότι δε θα φας πουθενά τόσο ωραία μπουγάτσα γι’ αυτό και η κυρία Ελένη, η μητέρα της κολλητής μου, μου έδωσε την συνταγή για να την φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι! Είναι μία παραλλαγή και πολύ εύκολη συνταγή.

Φωτο: static.in2life.gr

ΥΛΙΚΑ

για την σφολιατα : 200gr αλευρι δυνατο,
175gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
200ml νερο,
1 κουταλια της σουπας λευκο ξυδι,
2 κουταλιες της σουπας σπορελαιο,
1 γεματο κουταλακι του γλυκου αλατι,
200gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου.

για την κρεμα : 500ml φρεσκο γαλα πληρες,
100gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
4 κουταλιες της σουπας corn flour,
1 βανιλλια,
2 κροκους αυγων.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη,
κανελα

Φωτο: 3.bp.blogspot.com

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρωτα ετοιμαστε την κρεμα, γιατι θε πρεπει να ειναι κρυα οταν την χρησιμοποιησετε. Ριξτε ενα φλυτζανι γαλα σε ενα σκευος και διαλυστε μεσα το corn flour. Χτυπηστε τους κροκους των αυγων μεσα σε ενα σκευος. Βαλτε το υπολοιπο γαλα σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το σε μετρια φωτια. Προσθεστε την ζαχαρη, την βανιλλια και το διαλυμενο corn flour, ανακατευοντας συνεχως.

Μολις αρχισει να δενει η κρεμα, κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε σιγα σιγα τους κροκους, ανακατευοντας συνεχως. Ξαναβαλτε το στη φωτια και συνεχιστε να ανακατευετε την κρεμα μεχρι να δεσει καλα. Κατεβαστε την απο τη φωτια και αφηστε την να κρυωσει.

Για να μην δημιουργηθει κρουστα στην επιφανεια της, μολις χλιαρινει, καλυψτε την με διαφανη μεμβρανη. Ετοιμαστε το φυλλο της σφολιατας συμφωνα τις οδηγιες που θα βρειτε εδω . Βεβαια, μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ετοιμη σφολιατα. Ανοιξτε το φυλλο της σφολιατας σε ενα τετραγωνο περιπου 60x60cm. Βαλτε στο κεντρο του φυλλου την κρεμα και διπλωστε το φυλλο απο επανω, σαν φακελλο, σχηματιζοντας ενα κομματι 35x35cm περιπου. Μεταφερετε την μπουγατσα με προσοχη, και τοποθετειστε την επανω σε ενα ταψι, βουτυρωμενο ή καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου, αναποδογυριζοντας τη, ωστε να ερθει η λεια πλευρα απο επανω.

Αλειψτε την επιφανεια με λιγο βουτυρο και ψεκαστε την με λιγο νερο. Προθερμανετε τον φουρνο στους 250°C. Μολις βαλετε μεσα την μπουγατσα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 230°C. Μετα απο 15 λεπτα, κατεβαστε παλι την θερμοκρασια στους 200°C και αφηστε την να ψηθει μεχρι να ροδισει (20 λεπτα περιπου). Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την 10-15 λεπτα να κρυωσει.

Με ενα κοφερο μαχαιρι, κοψτε την σε κομματια. Πασπαλιστε την επιφανεια της με αφθονη ζαχαρη αχνη και λιγο κανελα. Σερβιρετε την κατα προτιμηση ζεστη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *