Το Απολιθωμένο Δάσος: Η Μαρία Δεληκωνσταντίνου μας ξεναγεί στο μοναδικό φυσικό μνημείo με παραδεισένια παραλία

Η Ελλάδα όπως έχουμε ξαναγράψει μέσα από το travelgirl.gr έχει εκπληκτικά μέρη τα οποία μάλιστα δεν είναι γνωστά στους περισσότερους. Ένα από αυτά είναι το Απολιθωμένο Δάσος, στη Νεάπολη Λακωνίας. Η γνωστή ηθοποιός, Μαρία Δεληκωνσταντίνου, που η καταγωγή της είναι από την Σπάρτη και έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, πήγε για πρώτη φορά στη ζωή της φέτος και μου έστειλε φωτογραφίες από αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Καταρχήν πολλοί από σας δε θα γνωρίζετε τι είναι το απολιθωμένο δάσος. Πρόκειται για ένα  μοναδικό από πολλές απόψεις φυσικό μνημείο. Απομακρυσμένο από τις κατοικημένες περιοχές και συστατικό της άγριας φυσιογνωμίας του Κάβο Μαλιά, είναι από τα επισκέψιμα σημεία πέντε αστέρων για όσους βρεθούνε στο Δήμο Μονεμβασίας.

Απολιθωμένο Δάσος, Λακωνίας Φωτό: Μαρία Δεληκωνσταντίνου

Η ιστορία του και οι έρευνες που έχουν γίνει

Το απολιθωμένο Φοινικόδασος της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.

Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους. Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή, Ευαγγέλου Βελιτζέλου, όπως αναφέρει το monemvasia.gr, στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας, καθότι αποτελέσματα μιας πρωτότυπης ασβεστολιθικής απολίθωσης.

Απολιθωμένο Δάσος, Λακωνίας Φωτο: Μαρία Δεληκωνσταντίνου

Το ερευνητικό πρόγραμμα και οι εργασίες αποκατάστασης αποκάλυψαν, πράγματι, στην περιοχή που εστιάζουμε φοίνικες, καρπούς και ρίζες φοινίκων αλλά και πανίδα ρηχών νερών όπως μαλάκια, οστρακώδη, εχίνους κλπ. αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της Φύσης το οποίο με τη μορφή Γεωπάρκου αποκαλύφθηκε και διαμορφώθηκε με σειρά εργασιών (καθαρισμός – αφαλάτωση – στερέωση – συγκόλληση/σύνδεση τεμαχίων – υδροφοβίωση). Η διάσωσή του από τις πάσης φύσεως φθορές και ιδιαίτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα παραμένει μέγα στοίχημα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες;

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.