Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας: Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου διερευνά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στο σινεμά ο Ισπανικός Εμφύλιος αλλά και το ίχνος που άφησε στην ισπανική κοινωνία σε μια σειρά από εμβληματικές αλλά και λιγότερο γνωστές ταινίες και όχι απαραίτητα ισπανικές Το σινεμά είχε ανέκαθεν τη δύναμη να τρυπώνει στα πιο αθέατα μονοπάτια του συλλογικού ψυχισμού, να αγγίζει την καρδιά κάθε ανοιχτής ιστορικής πληγής. Το σινεμά δεν καταγράφει, ούτε ερμηνεύει τα ιστορικά γεγονότα: είναι το νυστέρι που κάνει τη βαθιά τομή, φέρνοντας στο φως όλα τα άρρητα που δεν μπορούν να αποδοθούν με λόγια, κείμενα και αναλύσεις.

Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας: Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας: Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας: Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

Σε αυτό το σεμινάριο ανατρέχουμε σε ταινίες που αποτυπώνουν το βαθύτατο τραύμα του Ισπανικού Εμφυλίου, τόσο ως ζώσα πραγματικότητα όσο και ως φάντασμα ενός σκοτεινού παρελθόντος. Ταινίες που ξεφεύγουν από το όριο της ανασύστασης-τοιχογραφίας μιας εποχής και μεταμορφώνονται σε κειμήλια χωρίς ημερομηνία λήξης.

Πλατφόρμα Zoom

Ώρα: 19:00

Συμμετοχή: 7 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.