Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Στη γωνία Αιόλου και Μιλτιάδου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, βρίσκεται το Ateno Cook & Deli, ένας χώρος που κατάφερε να γίνει γρήγορα σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Πρόκειται για ένα project που συνδυάζει ιδανικά το κλασικό ντελικατέσεν με το μοντέρνο εστιατόριο, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης, βασισμένη στην ποιότητα των πρώτων υλών και τη δημιουργική ματιά στην παράδοση. Η φιλοσοφία του Ateno είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική γη και την εντοπιότητα, αλλά με μια σύγχρονη, «πειραγμένη» προσέγγιση.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Πίσω από την κουζίνα, βρίσκεται ο βραβευμένος σεφ Νίκος Καραθάνος, ο οποίος  επέστρεψε δυναμικά, εκφράζοντας την προσωπική του γαστρονομική ταυτότητα. Η ιδέα βασίζεται στην συνεργασία του με τους αδερφούς Λιάκου, γνωστούς για την αγάπη τους στα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και το άριστο deli (ντελικατέσεν) που λειτουργεί στο ισόγειο. Αυτή η συνύπαρξη είναι και το κλειδί: τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα, από μικρούς παραγωγούς σε όλη τη χώρα, αποτελούν τη βάση τόσο του deli όσο και του μενού του εστιατορίου.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Είμαι 24 χρόνια στη δουλειά. Ξεκίνησα από αυτό που λέμε fine dining, ήμουν στη Χύτρα που πήρα τα αστέρια Michelin, απλά κάποια στιγμή είδα ότι όλο αυτό δεν με αντιπροσώπευε. Ήθελα να κάνω ένα φαγητό που να ακουμπάει πάνω στην παραδοσιακή κουζίνα, απλά να είναι στο σήμερα, με σύγχρονη ματιά χωρίς όμως να πειράζω το dna της συνταγής”, επισημαίνει ο Νίκος Καραθάνος.

Το μενού: Παράδοση με  ανατρεπτική ματιά

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Ο Βαγγέλης και ο Σπύρος Λιάκος, μαζί με τον Νίκο Καραθάνο, τον Κωνσταντίνο Τρανουλίδη και την Ανθούλα Παπαγεωργίου δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο και ζεστό χώρο, στον παλαιότερο εμπορικό δρόμο της παλιάς Αθήνας. Το μενού του Ateno αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και το σήμερα. Ο σεφ Νίκος Καραθάνος δεν επιχειρεί απλώς μια αναπαραγωγή κλασικών συνταγών, αλλά έναν «πειραματισμό» πάνω σε αυτές, διατηρώντας την ουσία και τη γεύση, αλλά αλλάζοντας την υφή, την παρουσίαση και τον συνδυασμό των υλικών.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Αυτό που κάνει το Ateno Cook & Deli. Όταν λέμε ότι θα κάνουμε μουσακά, θα κάνουμε μουσακά. Δηλαδή η συνταγή είναι της γιαγιάς μου, της μητέρας μου. Αποφασίσαμε να είναι στο κέντρο για να δείξουμε ότι  δεν γίνεται να είσαι στο κέντρο της πρωτεύουσας και να μην υπάρχει ένα εστιατόριο με σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Νομίζω ότι είναι ένας δρόμος που ανοίγεται τώρα, απλά θέλει κόπο, υπομονή, τρόπο και χρόνο”, συμπληρώνει.

Το γεύμα μας ξεκίνησε με το προζυμένιο ψωμί συνοδευόμενο με βούτυρο αρωματισμένο με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού & ελιές.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Από τις σαλάτες οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε την ελληνική με ντομάτα γεμιστή, ζωμό από ντομάτα & αγγούρι, κριθινό παξιμάδι Κρήτης και κρέμα φέτας.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Η τάρτα φάβας Φενεού με χταπόδι στα κάρβουνα, σάλτσα ντομάτας & κουμκουάτ είναι από τα ορεκτικά που θα απογειώσουν τη γεύση σου.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Το επόμενο πιάτο για μένα προσωπικά ήταν αυτό που δεν θα πρέπει να λείψει από κανένα γεύμα ή δείπνο! Τα γεμιστά! Τα σερβίρουν σε τζέλ απο νερό ντομάτας με πιπεριές του μπακάλη, σάλτσα φέτας & λάδι δυόσμου. Η γεύση τους θα σου θυμίσει τα παραδοσιακά γεμιστά της γιαγιάς.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Φυσικά από την γευσιγνωσία μας, δεν έλειψε το κορυφαίο πιάτου του σεφ για το οποίο έχει κερδίσει το βραβείο Michelin και δεν είναι άλλο από το κριθαράκι αρωματισμένο με μάραθο, τσιπούρα & αυγοτάραχο Τρικαλινού.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Στα κυρίως πιάτα, ο σεφ αποδεικνύει την αγάπη του για το ελληνικό comfort food, μεταμορφώνοντάς το. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μουσακάς που σερβίρεται με crispy πατάτες, ρολάκια μελιτζάνας με κιμά στον ζωμό τους & μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο.

Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Η κουζίνα του Ateno περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

  • Προϊόντα υψηλής ποιότητας & εντοπιότητα: Η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στην επιλογή των πρώτων υλών. Το deli είναι γεμάτο με premium ελληνικά προϊόντα – αλλαντικά από μαύρο χοίρο, εκλεκτά τυριά, μέλι, φάβα Σαντορίνης – πολλά από τα οποία προέρχονται από αυτόχθονες ελληνικές φυλές και μικρούς παραγωγούς. Αυτή η επιμονή στην ποιότητα και την ελληνική προέλευση είναι η «καρδιά» της κουζίνας.
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Έχουμε συνεργασία με μικρές φάρμες, από διάφορα χωριά και προσπαθούμε όλα αυτά να τα φέρουμε στην πρωτεύουσα. Αν έχεις μία σπουδαία πρώτη ύλη δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο”. επισημαίνει ο σεφ.

  • Μοντέρνα ελληνική κουζίνα (Modern Greek Cuisine): Ο σεφ Νίκος Καραθάνος στοχεύει να κάνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδοσιακές τεχνικές και γεύσεις ανανεώνονται και παρουσιάζονται με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται στις γαστρονομικές απαιτήσεις του σήμερα.
  • Bistronomy & All-Day εμπειρία: Το Ateno λειτουργεί ως all-day χώρος, συνδυάζοντας το χαλαρό περιβάλλον ενός bistro με την ποιότητα της gastronomy. Είναι ιδανικό για ένα χαλαρό γεύμα, για μια στάση στην περιήγηση στο κέντρο, ή για ένα charcuterie platter με εκλεκτά κρασιά από την ελληνική και διεθνή κάβα. Η ατμόσφαιρα είναι casual & chic, με ζεστούς γήινους τόνους και μοντέρνο design, στο ανακαινισμένο κτήριο της Αιόλου.
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά
Ateno Cook & Deli: Ο Νίκος Καραθάνος μας ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με μία σύγχρονη ματιά

Το Ateno Cook & Deli είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εστιατόριο. Είναι ένας γαστρονομικός προορισμός που τιμά την ελληνική παράδοση, εκσυγχρονίζοντάς την. Μέσα από το μενού του, ο Νίκος Καραθάνος αφηγείται μια ιστορία ελληνικής γεύσης, βασισμένη στα μοναδικά προϊόντα που οι αδερφοί Λιάκου επιλέγουν. Η ισορροπία μεταξύ του deli και του εστιατορίου προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γευτούν τη δημιουργική κουζίνα του σεφ και, ταυτόχρονα, να πάρουν μαζί τους λίγη από την ποιοτική γεύση της ελληνικής γης. Στην καρδιά της Αθήνας, το Ateno αποτελεί την πεμπτουσία του μοντέρνου ελληνικού bar food και της ποιοτικής εξόδου, με την υπόσχεση μιας γαστρονομικής εμπειρίας που είναι ταυτόχρονα οικεία και ανατρεπτική.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.