Την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ., cpt. Γιώργου Βάλλη, και των κυρίων Στάθη Ζιώγα, Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και Γιώργου Φερεντζάνη, Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της ίδιας Υπουργού.
ΠΕΠΙΕΘ: «Μητρότητα υπό απόλυση: Κάθε χρόνο κι ένας εκβιασμός εγκύου ναυτικού – Καλούμε την Πολιτεία να δώσει τέλος σε αυτή την αδικία»

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε ένα ζήτημα που χρονίζει και αφορά άμεσα την ισότητα και τη δικαιοσύνη στον εργασιακό χώρο: τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών ναυτικών στα σκάφη αναψυχής, με επίκεντρο το επίδομα μητρότητας και την προστασία της εγκυμοσύνης.
Κάθε χρόνο, επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο: γυναίκες ναυτικοί απολύονται ή εξαναγκάζονται σε αποχώρηση από την εργασία τους λόγω εγκυμοσύνης. Μία πρακτική άδικη, κοινωνικά αναχρονιστική και νομικά αμφισβητούμενη, που στερεί από τις εργαζόμενες γυναίκες όχι μόνο τα νόμιμα δικαιώματά τους αλλά και το θεμελιώδες δικαίωμα της μητρότητας χωρίς εργασιακό φόβο και ανασφάλεια.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, με ξεκάθαρη διάθεση κατανόησης και ανταπόκρισης από την πλευρά των θεσμικών εκπροσώπων του Υπουργείου. Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. παρουσίασε συγκεκριμένα περιστατικά, καθώς και τεκμηριωμένες προτάσεις για την έναρξη θεσμικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε πρακτικά μέτρα προστασίας των γυναικών ναυτικών, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση του επιδόματος μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες.
Θεωρούμε τη συγκεκριμένη συνάντηση ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς μια κατεύθυνση που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη: την κατοχύρωση ίσων εργασιακών ευκαιριών και δικαιωμάτων για τις γυναίκες στη ναυτιλία αναψυχής. Είναι καιρός να σταματήσει η σιωπηρή αποδοχή της αδικίας και να δοθεί θεσμική απάντηση σε ένα διαρκές και υπαρκτό πρόβλημα.
Η Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ευχαριστεί θερμά τους κ. Ζιώγα και Φερεντζάνη για την άμεση ανταπόκριση και την προσοχή που έδειξαν στο θέμα. Ευχόμαστε η πολιτεία, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το δίκαιο αίτημα για μητρική προστασία χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.