Συνταγή για σπιτικό παγωτό γιαούρτι χωρίς παγωτομηχανή!

Το σπιτικό παγωτό γιαούρτι είναι απίστευτα δροσιστικό, υγιεινό και πανεύκολο να το φτιάξεις. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, ακόμα και χωρίς παγωτομηχανή. Δες παρακάτω μια κλασική και εύκολη συνταγή:

Υλικά για σπιτικό παγωτό γιαούρτι χωρίς παγωτομηχανή! 

* 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (με πλήρη λιπαρά για πιο κρεμώδη υφή, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 2% λιπαρά)
* 50-100 γρ. μέλι (ή σιρόπι αγαύης, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλεις και πόσο γλυκό είναι το γιαούρτι σου)
* 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά, για έξτρα άρωμα)
* Φρούτα της επιλογής σου (π.χ. φράουλες, βατόμουρα, ροδάκινα, κεράσια), κομμένα σε μικρά κομμάτια ή πολτοποιημένα (προαιρετικά, για γεύση φρούτων)
* Ξύσμα από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά, για δροσιστική νότα)

Συνταγή για σπιτικό παγωτό γιαούρτι χωρίς παγωτομηχανή! Πηγή φωτογραφίας: https://chloeting.com/
Συνταγή για σπιτικό παγωτό γιαούρτι χωρίς παγωτομηχανή!
Πηγή φωτογραφίας: https://chloeting.com/

Εκτέλεση συνταγής για σπιτικό παγωτό γιαούρτι χωρίς παγωτομηχανή! 

* Ετοιμασία του μείγματος: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε καλά το στραγγιστό γιαούρτι με το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιείς) μέχρι να ομογενοποιηθούν και να διαλυθεί το μέλι. Δοκίμασε και προσάρμοσε τη γλυκύτητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Αν προσθέτεις φρούτα, ανάμειξέ τα απαλά στο μείγμα. Αν χρησιμοποιείς ξύσμα λεμονιού, πρόσθεσέ το τώρα.
* Ψύξη (η τεχνική χωρίς παγωτομηχανή):
* Άδειασε το μείγμα σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος που μπορεί να μπει στην κατάψυξη (π.χ. ένα ταψάκι ή μια φόρμα του κέικ).
* Κάλυψε το σκεύος με μεμβράνη τροφίμων, φροντίζοντας να εφάπτεται καλά στην επιφάνεια του γιαουρτιού για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι πάγου.
* Βάλε το στην κατάψυξη.
* Το μυστικό για κρεμώδη υφή: Κάθε 30-45 λεπτά, για τις πρώτες 3-4 ώρες, βγάλε το σκεύος από την κατάψυξη και χτύπα καλά το μείγμα με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι (ή ακόμα καλύτερα με ένα μίξερ χειρός) για να σπάσεις τους κρυστάλλους πάγου που σχηματίζονται. Θα παρατηρήσεις ότι το μείγμα θα γίνεται όλο και πιο παχύρευστο. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να έχεις ένα αφράτο και κρεμώδες παγωτό.
* Μετά από 3-4 χτυπήματα, άφησέ το να παγώσει εντελώς (περίπου 4-6 ώρες ακόμα ή όλο το βράδυ) μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σκληρότητα.
Σερβίρισμα:
Πριν το σερβίρισμα, άφησε το παγωτό γιαούρτι για 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει ελαφρώς και να μπορείς να το σερβίρεις πιο εύκολα. Σέρβιρε το σκέτο ή με επιπλέον μέλι, φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, γλυκό του κουταλιού ή λίγη λιωμένη σοκολάτα.

Συμβουλές για ένα τέλειο παγωτό γιαούρτι

* Ποιότητα γιαουρτιού: Όσο καλύτερη η ποιότητα του στραγγιστού γιαουρτιού, τόσο πιο νόστιμο και κρεμώδες θα γίνει το παγωτό σου. Το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά δίνει πιο πλούσια υφή.
* Γλυκαντικά: Μπορείς να πειραματιστείς με διαφορετικά γλυκαντικά, όπως σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη άχνη ή ακόμα και στέβια (αν προτιμάς χωρίς ζάχαρη).
* Ποικιλία γεύσεων:
* Φρούτα: Πρόσθεσε πολτοποιημένα φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) απευθείας στο μείγμα.
* Σοκολάτα: Ενσωμάτωσε κομματάκια σοκολάτας ή κακάο.
* Ξηροί καρποί/Σπόροι: Πρόσθεσε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, σπόρους chia ή λιναρόσπορο.
* Εκχυλίσματα: Εκτός από βανίλια, μπορείς να δοκιμάσεις εκχύλισμα αμυγδάλου ή μέντας.
* Αποθήκευση: Φύλαξε το παγωτό σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη για να διατηρήσει την ποιότητά του.

Καλή απόλαυση!

Πηγή φωτογραφίας: https://chloeting.com/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.