Η οικογενειακή επιχείρηση “Παπαδέλλης” ασχολείται από το 1980 με την παραγωγή, συγκομιδή και τυποποίηση ελαιόλαδου στη Μυτιλήνη. Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες η οικογένεια Παπαδέλλη διαγράφει τη δική της επιτυχημένη πορεία στον τομέα της παραγωγής ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, επιδεικνύοντας δυναμική παρουσία στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Το Sapfo® extra virgin olive oil είναι ένα µοναδικό ελαιόλαδο, η περισυλλογή του οποίου γίνεται σχολαστικά και µόνο από ορεινές και ξερικές περιοχές της Μυτιλήνης (Λέσβο).
Το Χθες, το Σήμερα, το Αύριο: Η ιστορία του Papadellis Olive Oil μέσα από τα μάτια του Μπάμπη Παπαδέλλη

Ο παππούς της οικογένειας, Χαράλαμπος Πλωμαρίτης το 1981 αγόρασε στη Μυτιλήνη το πρώτο ελαιοτριβείο της οικογένειας. Έμαθε όλα τα μυστικά του λαδιού και μετέφερε τη γνώση του στα νεότερα μέλη της οικογένειας. Έτσι, το όνομα της οικογένεια Παπαδέλλη αρχίζει να γίνεται συνώνυμο του ποιοτικού ελαιολάδου. Το 2008, ο εγγονός του, Μπάμπης Παπαδέλλης ασχολήθηκε με την εμπορία και εξαγωγή λαδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την εξαγωγική του δραστηριότητα και τη συνεργασία του µε µμεγάλες εταιρείες της αγοράς, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη του λεσβιακού ελαιόλαδου παγκοσμίως. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη ξεκίνησαν να παράγουν δικό τους λάδι, χρησιμοποιώντας αρχικά εξωτερικούς συνεργάτες για την τυποποίηση του.
Ο Μπάμπης Παπαδέλλης παραχώρησε συνέντευξη στο travelgirl.gr και μίλησε για την ιστορία της επιχείρησης, για την οικογενειακή παράδοση αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Sapfo και ποια ήταν η αρχική σας φιλοσοφία;
Η ιδέα για το Σαπφώ γεννήθηκε μέσα από την αγάπη μας για τη γη και την οικογενειακή μας παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια, που ξεκινά από το 1980. Από την πρώτη στιγμή στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ελαιόλαδο που δεν θα είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά θα μεταφέρει στον καταναλωτή την ιστορία τις ρίζες και την ψυχή του τόπου μας. Η φιλοσοφία μας βασίστηκε στην ποιότητα ,στον σεβασμό , στην φύση και στην παράδοση αλλά και στην πεποίθηση ότι το ελαιόλαδο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θέλουμε κάθε σταγόνα Σαπφώ να διηγείται τη δική της ιστορία για τη Λέσβο και να συνδέει τον σημερινό καταναλωτή με τις ‘’ανάγκες’’ τις σημερινές με την αυθεντικότητα του παρελθόντος.
Γιατί επιλέξατε το όνομα Sapfo για το ελαιόλαδό σας; Τι συμβολίζει για εσάς;
Η Σαπφώ ήταν η σπουδαία λυρική ποιήτρια καθώς και η δέκατη µούσα σύμφωνα µε τον Πλάτωνα που γεννήθηκε στην Λέσβο – τον τόπο που γεννά και το ελαιόλαδο μας, για εμάς δεν είναι μόνο ένα όνομα είναι ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε μπουκάλι αντιπροσωπεύει την αυθεντικότητα την παράδοση και την μοναδικότητα της Λέσβου.

Ποια είναι η ιστορία της οικογένειάς σας ή της εταιρείας σας στην παραγωγή ελαιολάδου;
H ιστορία μας ξεκινά από το 1980, μαθαίνοντας την τέχνη της ελαιοκαλλιέργειας από τους παππούδες μας. Μέχρι το 2008 η οικογένεια μας είχε μόνο το ελαιοτριβείο και τους ελαιώνες μας. Το 2008 όταν τέλειωσα το Πανεπιστήμιο αποφάσισα να ασχοληθώ με το εμπόριο του ελαιόλαδου, με τα χρόνια συνδυάσαμε την παραδοσιακή εμπειρία με σύγχρονες τεχνικές τυποποίησης.
Πως παράγεται το Sapfo και τι κάνει το ελαιόλαδό σας ξεχωριστό;
Παράγεται αποκλειστικά από τις ελιές της Λέσβου οι οποίες συλλέγονται προσεκτικά στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης . Οι ελιές μεταφέρονται αμέσως μετά τη συγκομιδή στο ελαιοτριβείο μας για να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους και να αποφευχθεί ώστε να διατηρούνται όλα τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά.
Αυτό που ξεχωρίζει το ελαιόλαδό μας είναι η μοναδική ποικιλία της Λέσβου που δίνει στο ελαιόλαδο μια φρουτώδη γεύση και ισορροπημένη πικράδα. Η προσεκτική οικογενειακή φροντίδα και η δέσμευση στην ποιότητα από το χωράφι μέχρι και το μπουκάλι.

Ποιες πιστοποιήσεις ποιότητας διαθέτει το Sapfo και τι σημαίνουν αυτές για τον καταναλωτή;
Η ποιότητα είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Το Sapfo είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας. Η παραγωγή ακολουθεί πιστοποιημένες διαδικασίες που εξασφαλίζουν σταθερά χαμηλή οξύτητα και πλούσια γεύση. Συνεργαζόμαστε με διαπιστευμένα χημεία για αναλύσεις ποιότητας ενώ κάθε παρτίδα τυποποιείται με ιχνηλασιμότητα από το χωράφι ως το μπουκάλι.
Ποιο είναι το όραμά σας;
Το όραμά μας είναι να προβάλλουμε τον τόπο μας και να μοιραστούμε την αυθεντική γεύση της Λέσβου σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε το Sapfo να δείχνει ότι είναι οικογενειακό προϊόν με βαθιές ρίζες και μπορεί να σταθεί με υπερηφάνεια στις διεθνείς αγορές χωρίς να χάσει την ψυχή του τόπου του.