Αμπελάκια: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο ορεινό χωριό-κόσμημα των Τεμπών με τα υπέροχα αρχοντικά

Μέσα από το travelgirl.gr μου αρέσει να προβάλλω μέρη της χώρας μας που είναι “αδικημένα” κι ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για αυτά. Καθώς συνομιλώ πάντα με τους αναγνώστες μου, τελευταία η Στέλλα Κωσταρέλλου, μου έστειλε πολλές πληροφορίες για τα Αμπελάκια. Ένα χωριό κόσμημα για την Θεσσαλία, που το 18ο αιώνα συγκροτήθηκε ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός παγκοσμίως!

Τα Αμπελάκια είναι χτισμένα σε ύψος 400m. Από την είσοδο κιόλας του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει κατευθείαν πετροχτιστα καλντερίμια, αρχοντικά σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και τη φύση να τυλίγει το χωριό. Πρόκειται για έναν ορεινό, παραδοσιακό ,ιστορικό οικισμό χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Κισσάβου. Ένα χωριό στολίδι για τη Θεσσαλία που κατέχει και τον τίτλο της ιστορικής έδρας του νεοσύστατου Δήμου Τεμπών.

Ο ταξιδιώτης ερχόμενος από Αθήνα θα συναντήσει το δρόμο για τα Αμπελάκια ακριβώς πριν την είσοδο του στην Κοιλάδα των Τεμπών. Ανηφορίζοντας τις στροφές μήκους 5 χιλιομέτρων έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα πανέμορφο τοπίο του θεσσαλικού κάμποu, του Πηνειού ποταμού, της κοιλάδας των Τεμπών και των βουνών του Ολύμπου από απέναντι.

Σήμερα στα Αμπελάκια ζουν μόνιμα περίπου 400 κάτοικοι οι οποίοι διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μεγάλος αριθμός τουριστών φτάνουν στα Αμπελάκια με σκοπό να θαυμάσουν το παραδοσιακό τοπίο κάνοντας βόλτα στα πετροχτιστα σοκάκια, να κάνουν πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια στο βουνό, να επισκεφτούν τα 4 μουσεία, τις 6 εκκλησίες, τα επισκέψιμα αρχοντικά σπίτια, να μάθουν για την ιστορία του τόπου και την ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο.

Ο πρώτος συνεταιρισμός “Κοινή Συντροφια των Αμπελακίων” ιδρύθηκε παγκοσμίως στα Αμπελάκια

Εδώ, περίπου το 1778 ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός με το όνομα «Κοινή Συντροφία των Αμπελακίων». Μια μορφή κοινοπραξίας με θαυμαστό τρόπο λειτουργίας. Το χωριό μετρά τουλάχιστον επτά αιώνες παρουσίας στο θεσσαλικό βουνό, αλλά έγινε γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, όταν συγκροτήθηκε εκεί ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός παγκοσμίως.Αντικείμενο του συνεταιρισμού ήταν η βαφή νημάτων με το χρώμα που, έπειτα από επεξεργασία , έπαιρναν από ένα φυτό που έβρισκαν στην περιοχή με την ονομασία “ριζάρι”. Έκαναν εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα ο πλούτος, η περίθαλψη, η ανώτατη εκπαίδευση και τα αρχοντόσπιτα να χαρακτηρίζουν τους Αμπελακιώτες εκείνη την εποχή.Οι εξαγωγές του συνεταιρισμού στην Ευρώπη αλλά και οι πρωτοποριακές εμπορικές κινήσεις για τα ελληνικά δεδομένα μετέτρεψαν τα Αμπελάκια σε ένα εύρωστο χωριό, ξακουστό για τα αρχοντικά του, την υψηλή μόρφωση –το αποδεικνύει η ύπαρξη σε αυτό ενός από τα μόλις 14 σχολεία πανελληνίως στις αρχές του 18ου αιώνα- και όχι μόνο…

Τοπικά προιόντα και εκδηλώσεις 

Τα σημερινά Αμπελάκια διακρίνονται για την φιλοξενία τους και τις σύγχρονες παροχές τους στους επισκέπτες. Ταβέρνες με τοπικές συνταγές, διάθεση τοπικών προιόντων( κάστανο), καφέ-μπάρ, ξενοδοχεία και ξενώνες συμπληρώνουν την άνετη διαμονή. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα Αμπελάκια γίνονται διάφορα δρώμενα όπως το ετήσιο αντάμωμα των Αμπελακιωτών τον Αύγουστο, το τοπικό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 19 κ 20 Ιουλίου, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο δημοτικό θεατράκι κ.α.

Η παράδοση της «Συντροφιάς» Στην περίπτωση των «αρχοντικών» Αμπελακίων, η Ιστορία είναι συνώνυμη με το ομαδικό πνεύμα και την συνεργασία. 

Must visit αξιοθέατα 

Το «Σπίτι του Σβαρτς»

Πρόκειται για το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου, ο οποίος ίδρυσε την αμπελακιώτικη συντεχνία και επέκτεινε την δραστηριότητά της στην Γερμανία και την Αυστρία, όπου τον αποκαλούσαν Σβαρτς. Πέρα από τις αίθουσες ενός εξαιρετικού δείγματος τοπικής αρχιτεκτονικής, θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε τα βήματα της ιστορικής «Συντροφιάς» μέσα στο φρουριακής μορφής κτίσμα με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Παραδοσιακά εργαλεία, αντικείμενα άλλων εποχών και άφθονο… χωριάτικο υλικό σε ένα κτίριο-χρονομηχανή που αναλαμβάνει να σας συστήσει στην ζωή προ τεχνολογίας.

Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου

Χτισμένος τον 15ο αιώνα και εφοδιασμένο με σπάνιες αγιογραφίες. Αξίζει επίσης η επίσκεψη στην κεντρική εκκλησία του χωριού, την Αγία Παρασκευή με το «νησιώτικο» χρώμα, αλλά και στο ξωκλήσι του Άη-Λια, στο οποίο οδηγεί μία πανέμορφη διαδρομή λίγο έξω από το χωριό.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-1949

Κάποτε ήταν το σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή, ο οποίος το είχε μετατρέψει σε μυστικό τυπογραφείο επί Κατοχής και πλέον είναι ανοιχτό για το κοινό. Μην ξεχάσεις να δεις τους πωλητές παραδοσιακών προϊόντων, όπως το τσίπουρο, το κρασί, τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού και τα κάστανα Κισσάβου, τα οποία θα συναντήσετε σε αφθονία στην περιοχή ενώ στα πέριξ του χωριού, στα οποία θα ανακαλύψετε τμήματα ενετικών τειχών, παλιών πύργων, καθώς και του Κάστρου της Ωριάς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: gotempi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.