Αφιέρωμα στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας: Βόρειο-Νότιο Αιγαίο #part4

Το αφιέρωμα στις ιαματικές πηγές  της Ελλάδας μέσα από το travelgirl τελειώνει, με τις τελευταίες που θα σας παρουσιάσουμε στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Βόρειο Αιγαίο 

Λέσβος 

Ευθαλού/Εφταλού

Η παραλία της Ευθαλούς βρίσκεται βορειοανατολικά από τον ιστορικό οικισμό του Μολύβου στη Λέσβο. Η ιαματική πηγή εκβάλλει σχεδόν στη θάλασσα. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, αλλά χρησιμοποιούνταν συστηματικά από την εποχή των Γατελούζων. Στα τέλη του 19ου αιώνα η Εφταλού είχε εξελιχθεί σε θέρετρο. Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 43-46 βαθμών Κελσίου και είναι κατάλληλο για ρευματοπάθειες, αρθριτικά, νευραλγίες, δερματοπάθειες και εκβάσεις τραυμάτων. Τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ιαματική πηγή Θερμής

Όπως μαρτυρεί το όνομά της, η Θερμή Λέσβου, στις ανατολικές ακτές του νησιού, περίπου 15 χλμ βόρεια της Μυτιλήνης, ήταν από την αρχαιότητα γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της. Πίσω από το υπάρχον υδροθεραπευτήριο έχουν γίνει ανασκαφές που έφεραν στο φως ιερό της Θερμίας Αρτέμιδος. Οι δεξαμενές του υδροθεραπευτηρίου έχουν πρώιμες φάσεις που φτάνουν στη βυζαντινή περίοδο. Η περιοχή όμως γνώρισε μεγάλη αίγλη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Το 1910 ο οθωμανός διοικητής της περιοχής επένδυσε στην ανοικοδόμηση ενός θερμαλιστικού ξενοδοχείου ευρωπαϊκών προτύπων, που ονομάστηκε Sarlica από την κιτρινωπή λάσπη των ιαματικών πηγών. Δυστυχώς, το ξενοδοχείο, που φιλοξένησε προσωπικότητες της εποχής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παρήκμασε σταδιακά και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη συντήρηση και επαναλειτουργία του.

Πηγή Θερμής

Θερμά Κόλπου Γέρας

Εφαπτόμενα στον μαγευτικό Κόλπο της Γέρας, επάνω στο δρόμο Μυτιλήνης-Αγιάσου, βρίσκοντα τα θερμά λουτρά της Γέρας, ένα συγκρότημα που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και περιλαμβάνει δύο κλειστές πισίνες, ανδρών και γυναικών. Η πρόσφατη εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης σε ιδιώτες είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία πισίνας για υδρομασάζ καθώς και εξωτερικής μικτής πισίνας. Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 39 βαθμών Κελσίου και χαρακτηρίζεται θερμό υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό, ενδείκνυται δε για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, νευρασθένειες και χρόνιες εκβάσεις τραυμάτων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λουτρά Πολιχνίτου

Κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Πολιχνίτου Λέσβου, μέσα από τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής αναβλύζουν υπέρθερμα, χλωρονατριούχα ιαματικά νερά (67-92 βαθμών Κελσίου), ιδανικά για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις, νευρίτιδες και δερματοπάθειες. Ήταν σε χρήση από την Οθωμανική περίοδο και το 1892 κτίστηκαν τουριστικές υποδομές για τα δεδομένα της εποχής. Τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο πλην Μαρτίου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λήμνος

Θερμά Λήμνου

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Μύρινα βρίσκεται η ιαματική πηγή των Θερμών. Αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν τη χρήση της από την υστερορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Κατά τη μυθολογία, εκεί οδήγησαν οι Σίντιες τον Ήφαιστο μετά την πτώση του από τον Όλυμπο για να γιατρέψουν τις πληγές του. Στα 1770 κατασκευάστηκε το κτίριο του χαμάμ από τον πασά της περιοχής. Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 39-43 βαθμών Κελσίου και χρησιμοποιείται τόσο για υδροθεραπεία, με στόχο την καταπολέμηση ρευματοπαθειών, αρθροπαθειών, οστεοπόρωσης, αλλά και για ποσιθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν νεφρολιθιάσεις και χολολιθιάσεις. Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί όλο το χρόνο, ενώ, εκτός από τους ατομικούς λουτήρες, έχει εγκατασταθεί και μεγάλη καναδέζικη μπανιέρα εφοδιασμένη με προγράμματα αποκατάστασης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Χίος 

Αγιάσματα Χίου

Στο βορειότερο άκρο της Χίου βρίσκεται η κοιλάδα των Αγιασμάτων, η οποία απολήγει σε παραλία όπου αναβλύζουν ιαματικά νερά. Η ίδια η ονομασία Αγιάσματα μαρτυρεί ότι η πηγή χρησιμοποιούνταν για θεραπείες ασθενειών από παλιά. Το νερό αναβλύζει δίπλα στο κύμα σε θερμοκρασία 57 βαθμών Κελσίου και χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο – Μεταλλικό, υπερτονικό, ασθενώς ραδιενεργό. Ενδείκνυται για αντιμετώπιση ρευματοπαθειών, μυικών κακώσεων και θλάσεων, παθήσεων του νευρικού συστήματος και δερματοπαθειών. Κοντά στη θερμή πηγή υπάρχει και πηγή μεταλλικού νερού (θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου), που ενδείκνυται για ποσιθεραπεία. Οι θερμαλιστικές εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και ανοιχτές για το κοινό τους μήνες Ιούνιο-Νοέμβριο.

Αγιάσματα Χίου

Ικαρία

Η Ικαρία είναι φημισμένη από την αρχαιότητα για τα ιαματικά της λουτρά, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ραδιούχα. Διαθέτει τις εξής ιαματικές πηγές:

  • Ιαματική πηγή (αλιπηγή) Απόλλωνα θερμών στην περιοχή του Αγ. Κήρυκου.
  • Ιαματική πηγή (αλιπηγή) Σπηλαίου στην περιοχή του Αγ. Κηρύκου.
  • Ιαματική πηγή Ασκληπιού, μέσα στον Αγ. Κήρυκο.
  • Ιαματική πηγή (αλιπηγή) Αγ. Κυριακής στη ΒΑ ακτή του νησιού

Εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν και μικρότερης σημασίας πηγές. Τα ραδιούχα νερά της Ικαρίας ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, ενδοκρινολογικές διαταραχές, γυναικολογικές παθήσεεις, δερματολογικές παθήσεις και παθήσεις του αναπνευστικού.

Νότιο Αιγαίο 

Κύθνος 

Λουτρά Κύθνου 

Ο οικισμός Λουτρά της Κύθνου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Έγινε γνωστός την περίοδο του Όθωνα, όταν κλιμάκιο Γερμανών ιατρών επισκέφθηκε την ιαματική πηγή και έκανε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ιδιότητες των υδάτων για την περίπτωση της υπογονιμότητας, δεδομένου ότι η νεαρή βασίλισσα Αμαλία δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Οι Γερμανοί γιατροί πράγματι πιστοποίησαν την ευεργετική επίδραση των υδάτων της Κύθνου σε γυναικολογικά προβλήματα και ο Γερμανός αρχιτέκτοντας Θεόφιλος Χάνσεν έφτιαξε τα σχέδια του λουτροθεραπευτηρίου, το οποίο ολοκλήρωσε ο Ερνέστος ΤσίλλερΣημερα υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές: των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκονται εντός του παλαιού λουτροθεραπευτηρίου, και του Κάκαβου, σε απόσταση 50 μέτρων από την πρώτη, η οποία περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο. Στην πρώτη πηγή το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, ενώ στη δεύτερη σε θερμοκρασία 50 βαθμών κελσίου. Τα νερά της Κύθνου είναι κατάλληλα για θεραπείες γυναικολογικών παθήσεων, ρευματοπαθειών και αυχενικού συνδρόμου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κίμωλος 

Λουτρά Κιμώλου

Στην είσοδο του χωριού Πρασά στην Κίμωλο αναβλύζουν ιαματικές πηγές σχεδόν πάνω στο κύμα σε θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου. Για την αξιοποίησή τους έχει κατασκευαστεί υδροθεραπευτήριο, το οποίο επισκέπτονται οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Μήλος 

Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα Μήλου

Η Μήλος αποτελεί ένα νησί με εξαιρετικό γεωολογικό ενδιαφέρον. Η ηφαιστειογενής σύσταση του εδάφους της υποδηλώνει ιαματικές πηγές, οι οποίες πράγματι αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Οι γνωστότερες, ήδη από την αρχαιότητα, είναι αυτές του Λάκκου Αδάμαντα, τις οποίες αναφέρει ο Ιπποκράτης, αλλά και μνημονεύει ο Joseph Piton de Tournefort το 1717. Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 34-41 βαθμών Κελσίου και χαρακτηρίζεται θερμομεταλλικό, σιδηρούχο, θειούχο και χλωρονατριούχο, κατάλληλο για την αντιμετώπιση ρευματοπαθειών, μυαλγιών, γυναικολογικών παθήσεων, νευραλγιών και δερματικών παθήσεων. Το παλαιό υδροθεραπευτήριο έχει ανακαινιστεί εκ βάθρων και μετονομαστεί σε “Σπήλαιο του Ιπποκράτη”.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λουτρά Μανδρακίου Νισύρου

Λίγο έξω από το Μανδράκι, πρωτεύουσα της Νισύρου, ενός ακόμη ηφαιστειογενούς νησιού του Αιγαίου, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου. Η υδροθεραπεία στα λουτρά αυτά ενδείκνυται για ρευματισμούς, αρθριτικά, γυναικολογικές παθήσεις. Τα λουτρά λειτουργούν Ιούνιο με Οκτώβριο. Το κτίριο των λουτρών, η πρώτη φάση του οποίου χρονολογείται στα 1885, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

 

Πηγή: wikipedia

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.