Δίψα: Αυτό είναι το νησί της Αττικής που οι καταδικασμένοι πέθαιναν από δίψα (video)

Η ονομασία του κάθε μέρους στην Ελλάδα κρύβει κι από ένα θρύλο πίσω του. Ακούγοντας κανείς την ονομασία “Δίψα” καταλαβαίνει ότι εκεί οι κάτοικοι θα διψούσαν. Συνέβαινε όμως κάτι χειρότερο. Έξι μίλια από τις ακτές του Μαραθώνα, υπάρχει ένα νησί που στις μέρες μας φιλοξενεί φώκιες, με το όνομα Δίψα. Κατά την αρχαιότητα λοιπόν άφηναν όσους είχαν καταδικαστεί, να πεθάνουν από έλλειψη νερού. Πιο συγκεκριμένα τους άφηναν για ένα χρονικό διάστημα (δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο) και στη συνέχεια τους επισκέπτονταν ξανά προκειμένου να διαπιστώσουν αν ζουν η εάν έχουν πεθάνει.

Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, αν τελικά τα είχαν καταφέρει και είχαν επιζήσει, θεωρούσαν πως οι Θεοί τον ή την είχαν συγχωρέσει (και έχει σημασία το την) και τους έφερναν πάλι πίσω στην πολιτεία των Στείρων στην Εύβοια. Ίσως γιατί ακόμα κι αν βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών μιλίων από το άκρο του Μαραθώνα και 6 μιλίων από τα Στείρα της Εύβοιας, τα πολύ ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή καθιστούν τον κολυμβητικό διάπλου μέχρι την στεριά σχεδόν απαγορευτικό.

Ποιούς καταδίκαζαν σε θάνατον από δίψα;

Όσο απίστευτο κι αν σας φανεί αυτοί που καταδικάζονταν σε θάνατο από δίψα ήταν οι βαριά παραβατικοί εκείνης της εποχής και οι άπιστες γυναίκες σύζυγοι. Η μοιχεία αποτελούσε μεγάλο αμάρτημα στις κοινωνίες της αρχαιότητας και η ποινή γι αυτήν την πράξη ήταν πάρα πολύ βαριά.

Η βαριά ιστορία αυτού του νησιού όμως δεν σταματά στην αρχαιότητα. Στις 6 Ιανουαρίου του 1904 το ιστορικό ατμόπλοιο《Κλειώ》 βυθίστηκε ανοιχτά του Ευβοϊκού και οι ναυαγοί αναζήτησαν καταφύγιο πάνω σε μια βραχονησίδα, χωρίς προμήθειες, χωρίς τρόπο επικοινωνίας ούτε μέσο διαφυγής. Αυτή η βραχονησίδα ήταν η Δίψα.

Ένας επιβάτης σκοτώθηκε, ενώ ένας άλλος αποφάσισε να βουτήξει στα παγωμένα νερά και να αναζητήσει βοήθεια…

Δείτε το βίντεο από την ομάδα up drones

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.