Γέφυρες τουριστικής συνεργασίας με την Τουρκία χτίζει η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου αναδεικνύοντας στη γειτονική τουριστική αγορά τα νησιά, ως πρότυπα φιλοξενίας αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης.
Εκδήλωση στο Αϊβαλί για την προώθηση του τουρισμού του Β. Αιγαίου στην τουρκική αγορά

Την περασμένη Πέμπτη, σε μια ιστορικής αναπτυξιακής σημασίας εκδήλωση στο Αίβαλί της Τουρκίας, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλικής Κουτσούκου, αλλά και δεκάδων στελεχών της Τουρκικής τουριστικής αγοράς τα νησιά του βορείου Αιγαίου που το 2024 δέχθηκαν περισσότερους από 300.000 Τούρκους τουρίστες παρουσιάστηκαν ως σημαντικοί ισόρροπα αναπτυγμένοι τουριστικοί εναλλακτικοί προορισμοί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον πολιτισμό τους και τη γαστρονομία τους, αλλά και αναλλοίωτα τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Σε αυτήν την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών του βορείου Αιγαίου ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο τους αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, επισημαίνοντας πως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελούν μοναδικούς χώρους πολιτισμού, φύσης και φιλοξενίας, προορισμούς με ανεκμετάλλευτο δυναμικό που αξίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της τουριστικής στρατηγικής για το μέλλον.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τόνισε πως η πρωτοβουλία της προβολής στην τουριστική αγορά δεν έρχεται ως απάντηση σε προβλήματα, αλλά ως η αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας. Έθεσε ως προτεραιότητα την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της τουριστικής εξωστρέφειας των νησιών, επισημαίνοντας πως αυτή η συνάντηση συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση μιας σταθερής, διακρατικής συνεργασίας. Ξεχωριστή στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η τιμητική βράβευση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, από τουριστικούς φορείς της Τουρκίας, σε αναγνώριση της συμβολής του στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης και τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου.
Ακολούθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου Κώστας Αρώνης, Χίου Παντελής Βρουλής, Σάμου Ελισσαίος Μαυρατζιώτης και Τουρισμού Γιάννης Καλτάκης οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στα νησιά όσο και στα προτερήματα τους ως προορισμοί. Ιδιαίτερα ο κ. Καλτάκης σημειώνοντας τις προοπτικές αύξησης σε σχέση με το 2024 της τουριστικής κίνησης έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη για επίσημη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέπει συνδιαφημιστικές δράσεις με τουρκικές εταιρείες, ώστε να υπάρξει ουσιαστική και αμφίδρομη συνεργασία.
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της τουρκικής τουριστικής αγοράς. Ο εκπρόσωπος του τουριστικού πρακτορείου MEIS τόνισε την υψηλή αξία της ελληνικής παρουσίας στην εκδήλωση και εξέφρασε αισιοδοξία για τη διεύρυνση των τουριστικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Γνωστοποίησε την πρόθεση ενσωμάτωσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε τουριστικά πακέτα που θα απευθύνονται, μεταξύ άλλων, και σε κατοίκους ακόμα και της Άγκυρας. «Η Μυτιλήνη δεν είναι ανταγωνιστής μας αλλά πύλη εισόδου και εξόδου προς και από την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και οι δύο πλευρές», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, ενώ στο πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνονται επαφές και με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλικής Κουτσούκου, καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών, που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Αλέξανδρο Κώνστα.
Φωτογραφίες/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ