Ελάτη: Εδώ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένη το 1806

Η Ελάτη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια δασωμένη βορινή περιοχή του βουνού Μιτσικέλι, με θέα προς τα βουνά και τα δάση της Τύμφης με εξαίρετο κλίμα.

Ταξίδι στην Ελάτων Ιωαννίνων

Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων
Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων

Από το όνομα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι είναι ένα χωριό χωμένο στα έλατα! Αποτελεί έναν κοντινό προορισμό απ’ την πόλη των Ιωαννίνων αλλά ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την περιήγηση κάθε επισκέπτη και στα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια. Στην Ελάτη μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη το 1806.

Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων
Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων

Τον 18ο και 19ο αιώνα το χωριό ακμάζει. Χτίζονται αρχοντικά και εκκλησίες (Εκκλησία Αγίου Γεωργίου 1806). Λειτούργησαν τρία σχολεία, Δημοτικό Σχολαρχείο και Παρθεναγωγείο.

Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων
Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων

Ελάτη Ιωαννίνων: Αξιοθέατα 

Το Δημοτικό και το Σχολαρχείο συστεγάζονταν σε κτίριο που σήμερα δεν υπάρχει. Δημοτικό υπήρχε πριν το 1840,αλλά πιο οργανωμένο και πλήρες έγινε κατά τα έτη 1852-1858. Λόγω των εύπορων κατοίκων του, το χωριό αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους των ληστών που λυμαίνονταν την ευρύτερη περιοχή μετά την άρση των προνομίων που είχαν εξασφαλιστεί από τους Τούρκους.

Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων
Ταξίδι στην Ελάτη Ιωαννίνων

Στις 15 Ιουλίου 1943, την ίδια μέρα με τους Ασπραγγέλους, το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα 56 καμένα σπίτια και ένα θύμα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκας, Μαρκελλα Σαράιχα

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.