Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Κέρκυρας, Στέφανου Γκίκα.

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Στη σύσκεψη που ακολούθησε, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη & Υπεύθυνου για θέματα Πολιτισμού της ΠΙΝ, Χρήστου Άνθη, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διαχειριστικής Υπηρεσίας του ΕΣΠΑ «Ιόνια Νησιά 2021-27», επιβεβαιώθηκε η από κοινού δέσμευση για την άμεση προώθηση τριών σημαντικών έργων πολιτισμού στην Κέρκυρα: την αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου, την ανακατασκευή και ανάδειξη της Ρολίνας και της Βίλας Κοκοτού. Η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2021-27 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε ότι:

  • Προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή, αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελεί το έργο στη γέφυρα του Παλαιού Φρουρίου, μαζί με τις συνοδευτικές εργασίες, δηλαδή την ανάπλαση του πεζοδρομίου και τη στήριξη που απαιτείται στα βραχώδη σημεία. Ένα έργο, του οποίο τα τεύχη δημοπράτησης αναμένεται να είναι έτοιμα στο τέλος του τρέχοντος μηνός, με τον προϋπολογισμό του να ξεπερνά τα 3.000.000 €.
  • Ιδιαίτερη βαρύτητα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει το έργο της ανακατασκευής και ανάδειξης του κτηρίου της Ρολίνας, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6.000.000 €, ενώ τέλος σε περίοπτη θέση βρίσκεται και το έργο της ανακατασκευής και ανάδειξης της Βίλας Κοκοτού, έργο προϋπολογισμού άνω του 1.000.000 €.
  • Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ όπως διαφάνηκε στη σύσκεψη εργασίας στην έδρα της ΠΙΝ, και τα τρία προαναφερθέντα έργα πολιτισμού για την Κέρκυρα αναμένεται να έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-27 μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, δήλωσε:

«Είναι χαρά να υποδέχομαι στην Κέρκυρα την Υπουργό Πολιτισμού, με την οποία έχουμε μακρά συνεργασία, από την εποχή ακόμα που ως Δήμαρχος Κέρκυρας δουλέψαμε μαζί για να ενταχθεί η πόλη της Κέρκυρας στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO, αλλά και για να οργανωθεί ο Φορέας Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, μια κρίσιμη πρωτοβουλία, καθώς η Κέρκυρα ως γνωστόν δεν έχει μόνο τα φρούρια της στην UNESCO, αλλά είναι το σύνολο της Παλαιάς Πόλης, ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της, το οποίο πρέπει να είναι «θωρακισμένο» για το μέλλον. Η παρουσία της Κέρκυρας στον κατάλογο των προστατευόμενων παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων της UNESCO μάς προσδίδει κύρος, όπως βέβαια και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παράλληλα όμως δημιουργεί και υποχρεώσεις.

Εμείς, ως Περιφέρεια, στηρίζουμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και μάλιστα, ήδη ξεκινάμε με την ένταξη τριών σημαντικών έργων. Η Κέρκυρα, όπως βέβαια και όλη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχουν ανάγκη από έργα που δεν μένουν στα χαρτιά, αλλά αποδίδονται άμεσα στην τοπική κοινωνία. Η Ρολίνα, η Βίλα Κοκοτού και βεβαίως η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου αποτελούν παρεμβάσεις με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα και με υψηλή αξία για τους πολίτες. Με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεμπλοκάρουμε διαδικασίες και διασφαλίζουμε ότι τα έργα αυτά θα είναι λειτουργικά και επισκέψιμα, στηρίζοντας την ιστορική μας ταυτότητα και την καθημερινότητα των κατοίκων. Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχουμε εξασφαλίσει την ένταξή τους.

Χαίρομαι διότι συμφωνεί και η κα Υπουργός με την άποψή μας ότι τέτοια έργα θα πρέπει να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και στη Βίλα Κοκοτού θα έχει παρέμβαση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσα από ένα Μνημόνιο Συνεργασίας που θα συνάψουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στις δράσεις και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε:

«Η Κέρκυρα διαθέτει μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα. Προτεραιότητά μας είναι να διατηρείται ζωντανό, με ώριμες μελέτες, χρηματοδότηση και άμεση απόδοση των έργων στους πολίτες και τους επισκέπτες. Με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον κ. Τρεπεκλή έχουμε μακρά και παραγωγική συνεργασία που συνεχίζεται με έργα ουσίας, τα οποία θωρακίζουν το πολιτιστικό μας κεφάλαιο και προσφέρουν αναπτυξιακή προοπτική στις τοπικές κοινωνίες».

Η Περιφερειακή Αρχή υπενθυμίζει ότι οι διαθέσιμοι πόροι για τα έργα αυτά διασφαλίστηκαν μετά την απόφαση απόσυρσης από την εργολαβία του Αχιλλείου, δίνοντας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τη δυνατότητα στοχευμένων παρεμβάσεων σε έργα πολιτισμού, που έχουν πραγματικό όφελος για τον τόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.