Στην καρδιά του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, στην οδό Rue de Grenelle, στέκει αγέρωχο ένα γαστρονομικό μνημείο που αντιστέκεται στον χρόνο: το εστιατόριο “La Petite Chaise”. Ιδρυμένο το 1680, είναι ένα από τα παλαιότερα, αν όχι το παλαιότερο, εστιατόρια της Πόλης του Φωτός, μια ζωντανή μαρτυρία της γαλλικής ιστορίας και γαστρονομίας. Το “La Petite Chaise” δεν είναι απλώς ένας χώρος εστίασης· είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, όπου κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία αιώνων.
Γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία: Δείπνο στο “La Petite Chaise” του Παρισιού

Η ιστορία του “La Petite Chaise” ξεκινάει επί βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’, ως πανδοχείο. Το όνομά του λέγεται ότι προέρχεται από παραφθορά της παλιάς γαλλικής λέξης chèze, που σήμαινε “σπίτι” ή “κατοικία”. Με τις θολωτές αίθουσες και την κλασική του ατμόσφαιρα, γρήγορα έγινε δημοφιλές στέκι, προσελκύοντας αρχικά την αριστοκρατία και, αργότερα, κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού, διανοούμενους, επαναστάτες και μεγάλες προσωπικότητες. Οι μύθοι λένε ότι στους χώρους του δειπνούσαν ο Βολταίρος, ο Μολιέρος, αλλά και μεταγενέστερα ο Musset, η George Sand και ο Toulouse-Lautrec, οι οποίοι το είχαν μετατρέψει σε αγαπημένο τους τραπέζι. Η λειτουργία του είναι αδιάλειπτη για πάνω από τρεις αιώνες, γεγονός που του χαρίζει μια μοναδική θέση στην παριζιάνικη κουλτούρα. Οι τοίχοι του, οι οποίοι είναι εμποτισμένοι με ιστορία, διατηρούν τον χαρακτήρα μιας παλιάς αστικής κατοικίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ζεστή, αυθεντική, και ελαφρώς νοσταλγική εμπειρία.
Η Γαστρονομία: Κλασική γαλλική κουζίνα με σεβασμό στην παράδοση

Η γαστρονομική φιλοσοφία του “La Petite Chaise” είναι βαθιά ριζωμένη στην παραδοσιακή γαλλική κουζίνα, εστιάζοντας σε συνταγές απλές, ειλικρινείς και χωρίς περιττές επιδείξεις. Δεν πρόκειται για ένα εστιατόριο «σοου», αλλά για έναν χώρο γαστρονομικής μνήμης, όπου η παράδοση τιμάται. Το μενού αντικατοπτρίζει την κλασική αστική γαλλική κουζίνα (cuisine bourgeoise) και περιλαμβάνει αγαπημένα πιάτα που έχουν αντέξει στον χρόνο. Τα πιάτα παρασκευάζονται με φρέσκα, σπιτικά προϊόντα, τιμώντας την εποχικότητα και την αυθεντικότητα. Εμείς δοκιμάσαμε το avocat vinaigrette, που κατά τη γνώμη μου ήταν άνοστο, ενώ η σαλάτα με το καβούρι έκλεψε τις εντυπώσεις! Από τα κυρίως πιάτα επέλεξα να φάω ψάρι και συγκεκριμένα τη γλώσσα μαγειρεμένη με βούτυρο! Πιο νόστιμη δεν έχω φάει!
Ενδεικτικά πιάτα από το μενού:
* Ορεκτικά (Les Entrées):
* Soupe à l’oignon (Κρεμμυδόσουπα): Ένα κλασικό πιάτο, συχνά συνοδευόμενο από αφρό τυριού Comté.
* L’œuf mayonnaise (Αυγομαγιονέζα): Η απλότητα και η ποιότητα στα καλύτερά της, με σπιτική μαγιονέζα.
* Escargots (Σαλιγκάρια): Το παραδοσιακό ορεκτικό με βούτυρο σκόρδου και μαϊντανό.
* Κυρίως πιάτα (Les Plats):
* Confit de Canard (Κονφί Πάπιας): Ένα εμβληματικό πιάτο, με τραγανή πέτσα και τρυφερό κρέας, συχνά με jus de viande (ζωμό κρέατος).
* Filet de Bœuf (Φιλέτο Μοσχαριού): Προσφέρεται με συνοδευτικά και σάλτσες της επιλογής του πελάτη.
* Bar Sauvage & Beurre Blanc (Άγριος Λαβράκι με Beurre Blanc): Ένα κομψό πιάτο ψαριού.
* Coquillette du moment: Ένα πιάτο με ζυμαρικά κοκιγέτες, ανάλογα με την έμπνευση της ημέρας.
* Côte de Bœuf Royal (Βασιλική Μοσχαρίσια Κόπα): Μεγάλη μερίδα (π.χ. 1 κιλό) για μοίρασμα.
* Επιδόρπια (Les Desserts):
* Tarte Tatin & Crème Double: Η κλασική ανάποδη μηλόπιτα με διπλή κρέμα.
* Fondant au Chocolat: Λάβα σοκολάτας με καραμέλα αλατισμένου βουτύρου.
* Plateau de Fromages: Ποικιλία γαλλικών τυριών.

Αντάξια της γαλλικής παράδοσης, το “La Petite Chaise” διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή κρασιών, με έμφαση σε γαλλικούς αμπελώνες, ώστε να συμπληρώνονται ιδανικά τα πλούσια πιάτα της κουζίνας.
Το εστιατόριο στεγάζεται σε μια ιστορική κατοικία, με ξύλινα δοκάρια, θολωτές αίθουσες, και έναν ντεκόρ που παραπέμπει σε άλλη εποχή. Αυτό το σκηνικό ενισχύει την εμπειρία, καθώς οι επισκέπτες δεν απολαμβάνουν απλώς ένα γεύμα, αλλά γίνονται μέρος μιας ιστορικής συνέχειας. Παρόλο που ορισμένες κριτικές αναφέρουν ότι η εξυπηρέτηση μπορεί να είναι αργή ή ο χώρος λίγο στριμωγμένος (χαρακτηριστικό πολλών παριζιάνικων μπιστρό), η πλειονότητα των επισκεπτών εξυμνεί τη γοητεία και την αυθεντικότητα του χώρου, την ποιότητα των κλασικών γαλλικών πιάτων και την αίσθηση ότι δειπνούν σε ένα ζωντανό κομμάτι της παρισινής κληρονομιάς. Πάντως κι εμείς για να φάμε, περιμέναμε περίπου 1 ώρα!
Το “La Petite Chaise” προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσει κανείς το γεύμα του με την ιστορία. Είναι το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν την αυθεντική, διαχρονική γαλλική κουζίνα σε ένα περιβάλλον που μεταφέρει τον επισκέπτη στους αιώνες, θυμίζοντας γιατί το Παρίσι παραμένει η παγκόσμια πρωτεύουσα της γαστρονομίας.
