Ύδατα Στυγός: Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει τον καταρράκτη που ορκίζονταν οι Θεοί

Τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας συνδέονται με τη μυθολογία. Μερικά από αυτά μάλιστα είναι ευρέως γνωστά καθώς οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από αυτά μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Οι καταρράκτες όπως σας έχω ξαναγράψει μέσα από το travelgirl.gr είναι -κατά τη γνώμη μου-θαύματα της φύσης.

Διαβάστε επίσης: To travelgirl.gr παρουσιάζει τους πιο θεαματικούς καταρράκτες της Ελλάδας!

Τα Ύδατα Στυγός είναι σίγουρα ένα από αυτά. Το υπέροχο μέρος με την απαράμιλλη άγρια ομορφιά το επέλεξαν οι Θεοί για να ορκίζονται.Στην επιβλητική Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100 μέτρων θα συναντήσεις τα Ύδατα Στυγός, όπου σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης ο οποίος πέφτει σε απόκρυμνο φαράγγι από ύψος 200 μέτρων και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθι.

Με το που θα φτάσεις, η ενέργεια που θα σε κατακλύσει, θα σε κάνει να νιώθεις μοναδικά. Συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Μόνο αν κάποιος πάει εκεί, θα το καταλάβει.

Ύδατα Στυγός και Μυθολογία

Η Στύγα ήταν µια από τις Ωκεανίδες. Κατοικούσε μακριά από τους θεούς και είχε τα βουερά παλάτια της στα Τάρταρα.
Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικοπυθαγορικές δοξασίες για τη μετενσάρκωση. Ανέβλυζαν από ένα ψηλό βράχο και ύστερα χάνονταν μέσα στη γη, ενώ θεωρούταν πως είχαν φοβερές ιδιότητες. Με αυτά καταπιάστηκαν ο Ησίοδος, ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος.

Σύμφωνα με τους μύθους, τη Στύγα τη φυλάνε νύχτα μέρα δράκοι ακοίμητοι. Στην Τιτανομαχία ο Δίας με τους άλλους θεούς, το αδέλφια του, πολέμησε κατά του πατέρα του, του Κρόνου, που είχε τη βοήθεια των δικών του αδερφών, των Τιτάνων. Όμως, την παράταξη του Δία ήρθε να ενισχύσει η τιτανογενιά της φοβερής Ωκεανίδας της Στύγας, που ‘χε παιδιά της το Κράτος και τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη. Η Στύγα του συμπαραστάθηκε και στη Γιγαντομαχία.

Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος. Ήταν ο πιο μεγάλος όρκος των θεών και στα νερό της οι θεοί έκαναν την ποινή τους, όταν ήταν τιμωρημένοι. Το όνομά της προκαλούσε φόβο σε θεούς και ανθρώπους. Έλεγαν πως κανένα ζωντανό ον δεν επρόκειτο να ζήσει, εάν έπινε από το νερό αυτό. Το γυαλί, οι κρύσταλλοι, τα πήλινα αγγεία έσπαζαν μόλις βυθίζονταν σ’ αυτό. Αλλοιώνονταν τα μέταλλα ακόμη και ο άργυρος και ο χρυσός και το ήλεκτρο (κεχριμπάρι). Μόνον οι οπλές των αλόγων άντεχαν, γι’ αυτό οι θεοί το έπιναν μέσα σε κύπελλα καμωμένα από οπλή αλόγου.

Η Ψυχή ψάχνοντας να βρει το ταίρι της, τον Έρωτα, υποχρεώθηκε από την Αφροδίτη να κουβαλήσει νερό από τη Στύγα.
Ο άτρωτος Αχιλλέας μόλις γεννήθηκε τον βούτηξε η μητέρα του Θέτιδα στα ύδατα της Στύγας για να τον κάνει αθάνατο. Η “Αχίλλειος Πτέρνα” όμως δεν βράχηκε από τα ύδατα κι έτσι βρήκε την ευκαιρία ο Πάρις να τον σκοτώσει αργότερα στον κάμπο της Τροίας με το βέλος του.

Πώς θα πας

Η ανάβαση γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος), 6 χιλιόμετρα από τη Ζαρούχλα. Από την πλατεία του χωριού, ξεκινάει το ανηφορικό μονοπάτι που καταλήγει στα Ύδατα της Στυγός, στον καταρράκτη Μαυρονέρι. Είναι απαραίτητη η βοήθεια οδηγού για να φτάσει κανείς εκεί, επειδή το μονοπάτι έχει πέσει και μπερδεύει λίγο στο πέρασμα. Απαιτεί μιάμιση ώρα περίπου περπάτημα, ενώ η πεζοπορία συνιστάται μετά το Μάιο, που ο καιρός είναι καλός.

Φωτογραφίες: 

Πηγή: patratora.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.