Κορυσχάδες: Το παραδοσιακό χωριό κοντά στο Καρπενήσι που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής

Ειναι από τα ωραιότερα χωριά κι ο λόγος είναι ότι δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα κι αυτό το κάνει να ξεχωρίζει. Ο λόγος για τις Κορυσχάδες, ένα πανέμορφο ιστορικό χωριό που απέχει από τη Λαμία μόλις 70 χιλιόμετρα. Πολλοί θα αναρωτηθείτε γιατί ονομάστηκε έτσι.

Οι Κορυσχάδες ονομάστηκαν έτσι από την αρχαιοελληνική λέξη «κόρυς» που σημαίνει περικεφαλαία. Αυτό συνέβη γιατί πολύ κοντά στο χωριό, κατά την αρχαιότητα, λειτουργούσε μεταλλείο από το οποίο εξορυσσόταν το μέταλλο με το οποίο κατασκευάζονταν περικεφαλαίες και όπλα.

Με προσοχή θα ανεβείτε τις στροφές καθώς θα βρίσκεστε στους πρόποδες του Βελουχίου, αφού το βράδυ ο δρόμος παγώνει και ο πάγος διατηρείται την ημέρα στα σημεία που δεν βλέπει ο ήλιος. Εδω η φύση είναι αυτό που λέμε ότι έχει κάνει το θαύμα της! Λίγο έξω από την πόλη του Καρπενησίου, τα έλατα έχουν την τιμητική τους και το χειμώνα είναι σίγουρα σκεπασμένα με χιόνι. Σχεδόν όπως στα αλπικά τοπία, το λευκό καλύπτει το πράσινο και απογειώνει τη μαγεία. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου το μάτι σας θα χορτάσει από το πράσινο!

Προορισμός δεν είναι το ίδιο το Καρπενήσι, αλλά ένα μικρό, ιστορικό και παραδοσιακό χωριό 10 λεπτά μακριά, που δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος. Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων και απέχει μόλις 10 λεπτά από το Καρπενήσι, στο δρόμο που οδηγεί στον Προυσό. Έχει πέτρινα σπίτια και παλιά ανακαινισμένα αρχοντικά, που έχουν γίνει ξενοδοχεία.

Το χωριό στο οποίο συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι. Το τοπίο είναι μοναδικό.

Οι βόλτες στα πέτρινα καλντερίμια με τα καλοσυντηρημένα σπίτια είναι απολαυστικές. Στην πλατεία των Κορυσχάδων θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 1865 και το ιστορικό δημοτικό σχολείο του 1901, όπου στεγάζεται το ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ως παραδοσιακό. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με συλλογή συγγραμμάτων ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται η έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκας, Μαρκέλλα Σαράιχα

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.