Κοζάνη: Ταξίδι στην μικρή “Καππαδοκία” της Ελλάδας!

Η Κοζάνη είναι ένας προορισμός που λίγοι Έλληνες επιλέγουν να επισκεφθούν. Όμως εκεί υπάρχει ένα διάσημο αξιοθέατο με την ονομασία η μικρή Καππαδοκία της Ελλάδας που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών τόσο από την χώρα μας όσο και από το εξωτερικό. Πρόκειται για φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων.

Κοζάνη: Ταξίδι στην μικρή “Καππαδοκία” της Ελλάδας!

https://www.instagram.com/p/CFfYYxSAhrr/

Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος που «έπαιξε» το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ανέρχονται σε αριθμό περί τους είκοσι (20) και το ύψος τους ποικίλλει από 3 μέχρι 6 μέτρα.

Για να το δείτε από κοντά αρκεί να πάτε στο Μικρόβαλτο του Δήμου Καμβουνίων, μόλις 40 χλμ. νότια της Κοζάνης. Τα Μπουχάρια, όπως ονομάζεται η τοποθεσία ονομάστηκαν έτσι λόγω του σχήματός τους μιας και στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

Επίσης μπορείτε να δείτε και τα νοχτάρια, που πρόκειται για κωνικούς σχηματισμούς και η διαφορά τους με τα μπουχάρια είναι ότι δεν έχουν το σχιστολιθικό καπέλο.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το φυσικό κάλλος και φυσικά απαθανατίζει τα υπέροχα αυτά μέρη, ανεβάζοντάς τα στα social media.   Στο βάθος υπάρχουν τα δύο ψηλότερα «Μπουχάρια» οι μεγάλοι «Άτλαντες», πιο πάνω οι «Καρυάτιδες», αριστερά τα «σαγόνια του καρχαρία», ο «φρουρός»

Στην επόμενη χαράδρα ανακαλύπτει τους «περιπατητές», τα «νοχτάρια-σταλαγμίτες» και άλλα.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.