Λιουμπλιάνα: Τι να δεις και τι να φας στην “Αθήνα της κεντρικής Ευρώπης”

Η Λιουμπλιάνα, ή αλλιώς η “Ελβετία των Βαλκανίων”, είναι το τελευταίο διάστημα από τους πιο hot προορισμούς. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο και έχει καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Λιουμπλιάνικα, όπου και πήρε το όνομά της, θεωρείται- κι όχι αδίκως-μία πόλη, πραγματικό κόσμημα. Ιδανική για όσους θέλουν οι διακοπές τους να αποπνέουν έναν αέρα κοσμοπολίτικο.

Λιουμπλιάνα: Τι να δεις και τι να φας στην “Αθήνα της κεντρικής Ευρώπης”

Λιουμπλιάνα: Τι να δεις και τι να φας στην "Αθήνα της κεντρικής Ευρώπης"Φωτό: danflyingsolo.com
Λιουμπλιάνα: Τι να δεις και τι να φας στην “Αθήνα της κεντρικής Ευρώπης”
Φωτό: danflyingsolo.com

Επιλέγοντας να κάνετε διακοπές εκεί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Emona, το μεσαιωνικό κάστρο και τον καθεδρικό του Αγίου Νικολάου με τον πράσινο τρούλο και τα δίδυμα καμπαναριά. Πατώντας το όνομα της πόλης στα social media, θα δείτε αρκετές φωτογραφίες των επισκεπτών στον Ναό.

Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία της, η Λιουμπλιάνα…θυμίζει Αθήνα! Όσο απίστευτο και αν σας φανεί η πόλη καταστράφηκε το 1895 και ξαναχτίστηκε από την αρχή με την βοήθεια του Σλοβένου αρχιτέκτονα, Γιοζε Πλέτσνικ, έχοντας στο μυαλό του την αρχαία Αθήνα. Συγκεκριμένα το Κάστρο της Λιουμπλιάνα ήταν η δική μας Ακρόπολη και το κοιμητήριο Ζάλε η νεκρόπολη. Η πλατεία του Κογκρέσου ήταν η Αγορά, ή τόπος συγκέντρωσης, ενώ στην κεντρική αγορά της Λιουμπλιάνας ενσωματώθηκε μια σκεπαστή στοά. Και για τους λόγους αυτούς, την αποκαλούν και η «Αθήνα της κεντρικής Ευρώπης».

Βέβαια η ομοιότητα με την Αθήνα συνεχίζεται…καθώς φαίνεται ότι έχει ως βάση της την μυθολογία. Ο δράκος που είναι το σύμβολο της πόλης, έχει άμεση σχέση  με τον Ιάσονα. Σύμφωνα μάλιστα με τον μύθο, ο Ιάσονας περιπλανιόταν με την Αργώ στους βάλτους γύρω από τον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα. Εκεί βρισκόταν ένας τεράστιος δράκος, που ρήμαζε την περιοχή, αλλά ο Έλληνας μυθικός ήρωας τον αντιμετώπισε και τον εξόντωσε.

Λιουμπλιάνα: Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς 

https://www.instagram.com/p/Chz_xJlMvpw/?hl=el

  • Το Κάστρο της. Χρονολογείται κάπου στον 11ο αιώνα, αν και φαίνεται να ξαναχτίστηκε το 12ο. Η σημερινή του μορφή φαίνεται να είναι από το 15ο αιώνα, με κάποια κτήρια να είναι του 16ου και του 17ου αιώνα. Η κεντρική αυλή έχει ελεύθερη είσοδο και διαθέτει καφετέρια, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, γκαλερί και εστιατόριο.
  • Η τριπλή γέφυρα. Είναι η  παλαιότερη και χρονολογείται στο 1842. Προοριζόταν για οδική κυκλοφορία, ενώ οι δύο δίπλα προστέθηκαν για τους πεζούς στις αρχές του 1930. Το έργο αυτό φέρνει την υπογραφή του Jože Plečnik, διάσημου αρχιτέκτονα της Λιουμπλιάνας.
  • Η γέφυρα του Δράκου. Άνοιξε το 1901 και είναι σε βιεννέζικο αποσχιστικό στυλ, παρακλάδι της Art Nouveau. Το όνομά της οφείλεται στους 4 δράκους που «στέκονται φρουροί» σε κάθε γωνιά της.
  • Ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Prešeren από τα μέσα του 17ου αιώνα. Το παστέλ κόκκινο χρώμα της πρόσοψής του, συμβολίζει το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών.
  • Η πλατεία Prešeren. Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και αποτελεί μέρος της πεζοδρομημένης ζώνης της παλιάς πόλης. Επίσης, είναι το κύριο σημείο συνάντησης των ντόπιων και σημείο όπου διεξάγονται τα περισσότερα φεστιβάλ, όπως το καρναβάλι του δράκου της Λιουμπλιάνας.

Λιουμπλιάνα: Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα

Όταν επισκεπτόμαστε μία ξένη χώρα πάντα πρέπει να έχουμε στο νου να δοκιμάσουμε και τα τοπικά εδέσματα. Η τοπική κουζίνα της Λιουμπλιάνα φημίζεται για τα παραδοσιακά της φαγητά.

  • Το λουκάνικο Carniolan, είναι καπνιστό και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 68% χοιρινό, 12% βοδινό και όχι περισσότερο από 20% μπέικον.
  • Το Potica είναι το πιο φημισμένο επιδόρπιο. Γίνεται από ζύμη και η γέμιση ποικίλει ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας να φάει. Υπάρχουν περισσότεροι από 80 διαφορετικοί τύποι γεμίσματος, από τους οποίους το εστραγκόν («πεχτράνοβα»), το καρύδι, τα κρακέλ («οτσβίρκι») και οι σπόροι παπαρούνας είναι οι πιο γνωστοί.
  • Το Štefani pečenka θυμίζει το δικό μας ρολό στο φούρνο που το φτιάχνουμε στις γιορτές. Πρόκειται για ένα ρολό κρέατος γεμιστό με βραστά αυγά.
  • Το Štruklji είναι πάλι ένα επιδόρπιο. Τα πιο γνωστά Štruklji είναι φτιαγμένα από τυρί cottage, εστραγκόν («pehtranovi»), καρύδια, μήλο ή σπόρους παπαρούνας.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: danflyingsolo.com

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.