Λιτόχωρο Πιερίας: Οδοιπορικό στο “σκαλοπάτι” που οδηγεί στο βουνό των Θεών

Λιτόχωρο Πιερίας. Οι ντόπιοι το χαρακτηρίζουν “το σκαλοπάτι” που σε οδηγεί στο βουνό των Θεών μιας κι είναι χτισμένο στις πλαγιές του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα κι αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλων των εποχών. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και κάποια νεοκλασικά, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες κρήνες και φυσικά η επιβλητική σκιά του Ολύμπου συνθέτουν το εκθαμβωτικό ψηφιδωτό της περιοχής.

Λιτόχωρο Πιερίας: Οδοιπορικό στο “σκαλοπάτι” που οδηγεί στο βουνό των Θεών

Λιτόχωρο Πιερίας: Οδοιπορικό στο "σκαλοπάτι" που οδηγεί στο βουνό των Θεών
Λιτόχωρο Πιερίας: Οδοιπορικό στο “σκαλοπάτι” που οδηγεί στο βουνό των Θεών

Η γραφική αυτή κωμόπολη είναι συνυφασμένη με τις εξερευνήσεις του βουνού των Θεών, καθώς αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αφετηρίες για εκδρομές στον Όλυμπο.Στο πάρκο Κατούνια, στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την πλούσια ναυτική παράδοση του τόπου.

Στο υψηλότερο σημείο, επάνω από τα τελευταία σπίτια του Λιτόχωρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τη βρύση και το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων με το ομώνυμο ξωκλήσι, ενώ στην κορυφή ενός λόφου, το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική, ως τον κάμπο της Πιερίας, αλλά και μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα.

Αν σας αρέσει η επαφή με τη φύση, τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη θέση Πριόνια στα 1.100 μέτρα (18 χλμ. από το Λιτόχωρο), όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα.

Τα νερά του Ενιπέα, κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες και χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες.

Μετά από αρκετή πεζοπορία θα συναντήσετε το παλιό ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου καθώς και το Άγιο Σπήλαιο, όπου μόνασε ο Άγιος. Φυσικά αυτό προυποθέτει άριστη φυσική κατάσταση γιατί αλλιώς δεν σας το προτείνω.  Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτόχωρου, βρίσκεται το εντυπωσιακό ελατόδασος του Αϊ Γιάννη, ενώ σε ένα ξέφωτο του δάσους θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

 

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή «Μύλοι», στα όρια του οικισμού, με τους παλιούς νερόμυλους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, δίπλα στον Ενιπέα ποταμό και τη μαγευτική κοιλάδα του.

Πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού, κάνιονινγκ

Αν είστε λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων τότε το Λιτόχωρο θα γίνει το αγαπημένο σας μέρος! Αποτελεί «βάση» για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο  καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού, αλλά και για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τις ακτές της Πιερίας.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαίο Δίον, 9 χιλιόμετρα βόρεια του Λιτόχωρου. Ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων, κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Μακεδονίας από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου είναι ένας τόπος όπου αποκαλύπτεται, συντηρείται, μελετάται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, ενώ στο μουσείο του, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών.

Κοροβόγεια στις 22 Φεβρουαρίου

Στις 22 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου (1878), διοργανώνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με παρέλαση, χορούς και αγώνα δρόμου, τα λεγόμενα «Κοροβόγεια», στο πάρκο της πόλης, ενώ το Φεβρουάριο με Μάρτιο, εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό είναι και το καρναβάλι.

Πώς θα πας στο Λιτόχωρο Πιερίας 

Το Λιτόχωρο απέχει 4 ώρες από την Αθήνα και 1 ώρα περίπου από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσετε την έξοδο προς Όλυμπο-Λιτόχωρο.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://visit-centralmacedonia.gr/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.