Μυγδαλιά: Το “άγνωστο” χωριό που γεννήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων και αγωνιστές

Μυγδαλιά. Ένα χωριό που για τους περισσότερους είναι άγνωστο. Δεν είναι το μόνο εξάλλου. Η Ελλάδα έχει υπέροχα μέρη αλλά δυστυχώς δεν είναι προβεβλημένα. Και σε αυτά ανήκει κι αυτό το πανέμορφο χωριουδάκι το οποίο έχει μεγάλη ιστορία πίσω του. Είναι η γενέτειρα σημαντικών ανθρώπων της χώρας. Ιδεολόγοι, αγωνιστές και άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων. Η συμμετοχή του χωριού στην εθνική αντίσταση ήταν καθολική και είχε πολλά θύματα.

Ταξίδι στη Μυγδαλιά 

Τη Μυγδαλιά την συναντάς στους βόρειους πρόποδες του Μαινάλου, 65 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Προπολεμικά είχε μια ακμάζουσα κοινωνία με περίπου 900 κατοίκους. Σήμερα, οι 100 περίπου κάτοικοι, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Από τη δεκαετία του 1950, όταν η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα έπνιξε τα χωράφια τους, πολλοί έφυγαν για την Αθήνα, την Τρίπολη, την Ηλεία και αλλού, όπου προόδευσαν στο εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες.

Στη Μυγδαλιά μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα κατάλοιπα από τα Κυκλώπεια τείχη και από το ναό της Αρτέμιδας, στην οποία είχε αφιερωθεί η κόρη του Λάδωνα, η νύμφη Δάφνη.

Η Μυγδαλιά είναι έδρα σήμερα του Δήμου Κλείτορος. Oι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο κτίριο που έγινε με ατομικές δαπάνες του ευεργέτη Ευάγγελου Γιαννόπουλου, πρώην υπουργού.

Πώς να πας στη Μυγδαλιά

Η πρόσβαση στη Μυγδαλιά γίνεται από τη Βυτίνα, μέσω Βαλτεσινίκου, από τον οδικό άξονα 111, μέσω Θεοκτίστου και από τη λίμνη του Λάδωνα μέσω της νέας γέφυρας στης Κυράς το Γεφύρι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.