Μουσείο Βρέλλη στα Ιωάννινα: Ένα “κέρινο” ταξίδι στην ιστορία που θα σε μαγέψει

Μπορεί το Μαντάμ Τισό να είναι πασίγνωστο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ωστόσο στα Ιωάννινα μπορεί να συναντήσει κανείς ένα Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη, γνωστό κι ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων όπου θεμελιώθηκε μετά από πρωτοβουλία του τον Φεβρουάριο του 1983, που θα τον μαγέψει.

Για να το επισκεφθείς αρκεί να διανύσεις περίπου 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, στον Δήμο Μπιζανίου, επί του 12ου Χλμ.της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών. Εξωτερικά διαβάζεται ως κτίριο αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, με πολεμίστρες, καταχύτρες, σαχνισιά, ψηλούς τοίχους πέτρινους (με μικρά ανοίγματα), καμινάδες, κλπ, ενώ ο εσωτερικός χώρος έχει συνολικό όγκο 2.500 κυβικών μέτρων.

Ο Παύλος Βρέλλης, για 13 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι’ αυτό το έργο ενώ σκοπός του ήταν να αναπαραστήσει Ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Και τα κατάφερε. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όσοι το έχουν επισκεφθεί.

Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, παλιά οικήματα, σπηλιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ακολουθώντας μια κυκλικού χαρακτήρα ξενάγηση παράλληλων, συνάλληλων και διάλληλων επιπέδων.

Με δικές του ιδέες, μελέτες και πολλή προσωπική εργασία, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα που πέρασαν. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην νεώτερη ιστορία της Ηπείρου και χωρίζεται σε τρεις ενότητες 1) την ενότητα της Προεπανάστασης (12 θέματα), 2) την ενότητα της Επανάστασης του 1821 (6 θέματα) και 3) την ενότητα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (9 θέματα). Το Μουσείο κλείνει με αναφορές (3 θέματα) και υπενθυμίσεις (5 θέματα) βασικών σημείων της Ελληνικής Ιστορίας και κατακλείδα αποτελεί το 36ο θέμα του : Το Εργαστήρι του Καλλιτέχνη.

Μερικά θέματα που αναπαριστανται είναι το Κρυφό Σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το μαρτύριο του Διονύσιου του Φιλοσόφου, ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας, Κλέφτες και Αμαρτωλοί, η Σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, οι Γυναίκες της Πίνδου, η Μάχη της Κρήτης, η Κυρά της Ρω και πολλά άλλα. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε περιβάλλον πιστής παρουσίασης του εκάστοτε περιβάλλοντός τους, αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.