O δερματολόγος Παναγιώτης Μητσάκος μιλάει στο travelgirl.gr για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος και θάλασσα. Όμως πόσες ώρες μπορούμε να καθήσουμε στον ήλιο; Τι κάνουμε όταν υπάρχει πρόβλημα με φωτοευαισθησία; Μπορούμε να κάνουμε θεραπείες τώρα το καλοκαίρι ώστε να έχουμε λαμπερή επιδερμίδα; Όλες τις απορίες μας της λύνει ο διακεκριμένος δερματολόγος Παναγιώτης Μητσάκος.

Τι θεραπείες μπορεί να κάνει μία γυναίκα και ένας άντρας πριν φύγουν για διακοπές για ένα ξεκούραστο πρόσωπο.

H έντονη ηλιοφάνεια στην οποία πρόκειται να εκτεθούμε καθώς και οι αυξημένες θερμοκρασίες περιορίζουν πολύ τις θεραπείες που μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγες ημέρες πριν φύγουμε για διακοπές. Ωστόσο ένας επιφανειακός καθαρισμός με διαμάντι μπορεί να συνδυαστεί με ενυδατική μάσκα ή και με ενέσιμη μεσοθεραπεία με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αραιωμένη βοτουλυνικη τοξίνη και υαλουρονικό οξύ χαμηλού βάρους για έξτρα λάμψη και ενυδάτωση

Υπάρχουν θεραπείες που “προστατεύουν” από τον ήλιο και το άλατι της θάλασσας;. Γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να φέρει ξηρότητα και πρόωρη γήρανση αν δεν είμαστε προσεχτικοί

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο κόσμος δεν υπάρχουν θεραπείες που προστατεύουν από τον ήλιο και τη θάλασσα την τελευταία στιγμή. Η σωστή καθημερινή φροντίδα του δέρματος και των εξαρτημάτων του (τρίχες, νύχια) όλο το χρόνο και λίγη περισσότερη προσοχή το καλοκαίρι μπορούν να μας εξασφαλίσουν υγιές δέρμα και νεανική εμφάνιση!

 Ως δερματολόγος τι συμβουλές θα έδινες σε όλους εμάς προτού ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας και τα μάτια μας.

Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην Ηλιόλουστη Ελλάδα μας, η έκθεση στον ήλιο είναι αυξημένη. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται για περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας, με μεγαλύτερη επιφάνεια έκθεσης και πολύ πιθανό τις  ώρες 12:00–16·00 που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εγκαύματος. Η χρήση αντηλιακού oil free με δείκτη προστασίας 30 για τους σκούρους φωτότυπους και 50 για τους ανοιχτόχρωμους είναι επιβεβλημένη, όπως και η ανανέωσή του κάθε 2 ώρες. Ο ήλιος θα πρέπει να αποφεύγεται τις ώρες 12:00-16:00 και η έκθεση θα πρέπει να γίνεται με προστασία (ομπρέλα, γυαλιά, ρούχα ). Μια ενυδατική κρέμα μετά την έκθεση επίσης βοηθάει. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι επιβάλλεται η άφθονη κατανάλωση νερού, δηλαδή 1.5-2.0 λίτρων ημερησίως

Το botox οι περισσότεροι το κάνουν το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το καλοκαίρι όσοι το κάνουν μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις;

H εφαρμογή της βοτουλινικης τοξίνης είναι απόλυτα ασφαλής και το καλοκαίρι όταν γίνεται από άρτια εκπαιδευμένο ιατρό. Η μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες αφορά στη διάρκεια του αποτελέσματος, η οποία μπορεί να είναι λίγο μικρότερη.

Ποια είναι η σωστή περιποίηση του δέρματος ώστε να έχουμε μία ωραία και φρέσκια επιδερμίδα όλο το χρόνο και πόσο μάλλον τώρα το καλοκαίρι;

Το δέρμα είναι ένα εκπληκτικό όργανο, υπεύθυνο για σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνει την κοινωνική μας εικόνα, μας χαρακτηρίζει και μας συστήνει στους γύρω μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το φροντίζουμε και να το διατηρούμε υγιές.
    Η σωστή διατροφή και η άφθονη κατανάλωση νερού επιβάλλονται. Ο ύπνος επίσης πρέπει να είναι επαρκής και καλής ποιότητας. Το σώμα  πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον 1-2 φορές την ημέρα με ένα μαλακό υπό αλλεργικό σαπούνι και αμέσως ´μετά θα πρέπει να παγιδευουμε την υγρασία ώστε να μένει ενυδατωμένο. Το κάθε πρόσωπο θέλει ειδική αγωγή ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, την ηλικία κλπ. Σε γενικές γραμμές η αντηλιακή κρέμα το πρωί σε συνδυασμό με σωστή ενυδατική το βράδυ  και μια ειδική κρέμα ματιών επίσης το βράδυ είναι αρκετές να καλύψουν τις ανάγκες μας. Η διαλειπουσα και με προσοχή έκθεση στον ήλιο, πάντα με αντηλιακό και οπωσδήποτε εκτός των ωρών 12:00-16·00 είναι ευεργετικές. Ο ήλιος, με τις κατάλληλες προφυλάξεις, κάνει καλό!

Οι περισσότερες γυναίκες παραπονιούνται για τους μαύρους κύκλους, τις σακούλες και γενικότερα για την “κούραση” κάτω από τα μάτια. Τι θεραπείες προτείνεις να κάνουν;

Οι «μαύροι κύκλοι» στο κάτω βλέφαρο του οφθαλμού  είναι μια πολυπαραγοντικη κατάσταση. Σχηματίζονται από απώλεια όγκου στο εσωτερικό (στο πιο κοντινό στη μύτη) όριο, φαίνονται περισσότερο από εναπόθεση μελανίνης και όταν το αγγειακό δίκτυο κάτω από την επιδερμίδα είναι έντονο. Επιδεινώνονται με φτωχή κατανάλωση νερού, την κούραση την αϋπνία και την κατακράτηση υγρών. Η προσέγγιση της θεραπείας έχει να κάνει με όλους αυτούς τους παράγοντες. Υαλουρονικο οξύ χαμηλού μοριακού βάρους, μέσοθεραπείες και κρέμες με βάση τη βιταμίνη C καθώς επίσης και χημικά peelings και θεραπείες laser  το χειμώνα μας βοηθούν να βελτιώσουμε σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Εξαιρετικά επίσης αποτελέσματα προσφέρουν οι συνεδρίες με αέριο διοξείδιο του άνθρακα CO2. Αυτές είναι εβδομαδιαίες και στηρίζονται στην αρχή του ότι ο οργανισμός, όταν εντοπίσει το διοχετευομενο από εμάς CO2, θα υπεραιματωσει και θα υπεροξυγονωσει  την περιοχή, θα την επισκευάσει δηλαδή μόνος του. Είναι δηλαδή μια εντελώς ακίνδυνη θεραπεία αυτοίασης με αποτέλεσμα που διαρκεί.

Αρκετοί ταλαιπωρούνται με την φωτοευαισθησία. Μίλησε μάς λίγο για αυτήν, για τις αιτίες και τα συμπτώματα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το φωτοευαισθητο δέρμα εκφράζεται με εμφάνιση εξανθήματος στις περιοχές του σωματος που εκτίθενται στον ήλιο. Την άνοιξη, στις πρώτες ετήσιες σημαντικές εκθέσεις στον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο ντεκολτέ, στους ώμους αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Η λήψη κάποιων φαρμάκων ή η εφαρμογή συγκεκριμένων προϊόντων μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο η οποία τις περισσότερες φορές είναι ιδιοσυγκρασιακή, εξαρτάται δηλαδή από τα γονίδιά μας. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα υποχωρεί συνηθως με ήπιες αντιφλεγμονώδεις κρέμες και αντιισταμινικά χάπια από το στόμα. Οι οδηγίες προσοχής στην έκθεση στον ήλιο που αναφέρθηκαν παραπάνω ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση και η εφαρμογή αντηλιακού είναι επιβεβλημένη. Όσο προχωράει το καλοκαίρι το δέρμα συνηθίζει και γίνεται πιο ανθεκτικό (hardening). Με το σκεπτικό λοιπόν του «light hardening», σε αυτές τις περιπτώσεις, μικρές δόσεις UVA σε ολιγόλεπτες συνεδρίες σε καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αρχή του καλοκαιριού, όταν φυσικά δεν υπάρχει αντένδειξη και πάντα μετά τη σύμφωνη γνώμη του Δερματολόγου.

Ιατρείο

Θαλού 9 και Αμαλίας, ΤΚ 10558 Αθήνα

Τηλ. 210 3210077, 6974 002299

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.