O μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Μεσογείου βρίσκεται στο… Χαϊδάρι και το γνωρίζουν ελάχιστοι!

Η Αττική κρύβει θησαυρούς που ακόμη και οι κάτοικοί της δεν τους γνωρίζουν. Ένας από αυτούς μάλιστα είναι ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στο Χαϊδάρι! Η έκτασή του φτάνει τα 1860 στρέμματα και είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Μεσογείου. 

O μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Μεσογείου βρίσκεται στο… Χαϊδάρι και το γνωρίζουν ελάχιστοι!

https://www.instagram.com/p/B-DodPSp0_4/

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1952, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Διομήδους που κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γι’ αυτόν το σκοπό. Ο θεμελιωτής του Ιδρύματος, από το έτος 1910 μέχρι το 1918 εκλέχθηκε βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ασχολήθηκε, με κάποιες διακοπές, μέχρι το έτος 1949 οπότε ορκίστηκε αντιπρόεδρος της συμμαχικής κυβέρνησης Σοφούλη τον οποίο και διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία μέχρι τον Ιανουάριο του 1950. Σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελή επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χρέη γενικού γραμματέα έχει ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

https://www.instagram.com/p/B91CxNjp_v2/

Από το 1975 και μετά ο Βοτανικός Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό κι επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αφενός φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μέρος από το φυτικό πλούτο του πλανήτη, αφετέρου βοηθώντας στη διατήρηση και προστασία σπανίων και απειλούμενων φυτών.

https://www.instagram.com/p/B-BHsNhJ30t/

Στον Κήπο θα δείτε πολύχρωμα λουλούδια, λίμνες με νούφαρα, φαρμακευτικά φυτά και πολλά ψηλά δέντρα που θα σας κάνουν σκιά τις μέρες που ο ήλιος καίει. Μόλις 2.500 είδη φυτών ξετυλίγονται μπροστά σου και εκεί μπορείς να αντιληφθείς τα ευεργετικά οφέλη της φύσης. Υπάρχουν παντού ταμπέλες προκειμένου να μάθεις για το κάθε φυτό ξεχωριστά ενώ οι μυρωδιές από τα λουλούδια θα σε παρασύρουν σε ένα μαγικό ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, θα δεις το τμήμα των Ιστορικών Φυτών με είδη που αναφέρονται από την Μυθολογία ως την Παλαιά Διαθήκη.

https://www.instagram.com/p/B-GX6WPJ7bs/

Στη Φυτοθήκη του Κήπου διατηρούνται 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, προέρχονται από περιοχές που είναι προστατευόμενες κι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000.

https://www.instagram.com/p/B9w-hxmpmlA/

Τα είδη αυτά έχουν φυτευτεί στα εξής έξι (6) διαφορετικά τμήματα :

Το ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.
Ο ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.
Ο δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.
Το οικονομικό τμήμα με τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.
Το φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.
Το συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.

https://www.instagram.com/p/B9_OYhmg3FC/

Πώς θα πας

O Κήπος βρίσκεται Βόρεια του Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Τα όρια του κήπου αρχίζουν μετά το Δρομοκαίτειο Ψυχιατρείο και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.