Πάσχα στην Σκιάθο: Το travelgirl.gr γνωρίζει τα πασχαλινά έθιμα στο νησί του Παπαδιαμάντη

Αν με ρωτούσες τρία μέρη που θα ήθελα να κάνω Πάσχα, ένα από αυτά θα ήταν σίγουρα η Σκιάθος. Είναι ένα νησί που αγαπώ πολύ και το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας έτσι και στην Σκιάθο, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική.

Πάσχα στην Σκιάθο: Το travelgirl.gr γνωρίζει τα πασχαλινά έθιμα στο νησί του Παπαδιαμάντη

Ταξίδι στην Σκιάθο
Ταξίδι στην Σκιάθο

«Πέρυσι, ω! πέρυσι, την Μεγάλην Πέμπτην πρωί, αφού εγύρισαν από την εκκλησίαν, όπου είχον μεταλάβει όλοι, η καλή και προκομμένη μήτηρ, καίτοι άγουσα ήδη τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, ανεσφουγγώθη και ήρχισε να βάπτη εν τη χύτρα τα αυγά, με ριζάρι, κινναβάρι και όξος. Είτα ήρχισαν να έρχωνται εις την θύραν ανα ζεύγη τα παιδιά της πολίχνης, με τον υψηλόν καλάμινον σταυρόν στεφανωμένον με ρόδα ευώδη και με μήκωνας κατακόκκινους, με δενδρολίβανον και με ποικιλόχροα αγριολούλουδα, με τον αποσπασθέντα από τ’ Οχτωήχι χάρτινον Εσταυρωμένον εις το μέσον του σταυρού, και με ερυθρόν μανδήλιον καματίζον, μέλποντα το άσμα:
Βλέπεις εκείνο το βουνί με κόκκινη παντιέρα;
Εκεί σταυρώσαν το Χριστό, τον πάντων βασιλέα.»

Αλ. Παπαδιαμάντης από το διήγημα «Παιδική Πασχαλιά»

Στη μελαγχολική ατμόσφαιρα έρχεται να προστεθεί και ο πένθιμος χτύπος από τις καμπάνες των εκκλησιών. Το νησί είναι γεμάτο από λουλούδια λόγω της Άνοιξης, το απέραντο γαλάζιο σε ηρεμεί και τα ταυτόχρονα βιώνεις πολλά συναισθήματα κάνοντας μία βόλτα στις γύρω περιοχές. .

Διαβάστε επίσης: Αποστολή στην Σκιάθο: Travelgram στα γραφικά σοκάκια του νησιού και στο παλιό λιμάνι (video, photo)

Μεγάλη Πέμπτη
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης,  οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Θεία Κοινωνία, ενώ αμέσως μετά τη Λειτουργία οι γυναίκες του νησιού ξεκινούν το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το ζύμωμα των τσουρεκιών και των κουλουριών. Από όπου και να περάσεις το σίγουρο είναι ότι η μυρωδιά θα σε συνεπάρει. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με δενδρολίβανο, βιολέτες, τριαντάφυλλα, κρίνα και παπαρούνες και τραγουδούν τα κάλαντα.

Μεγάλη Παρασκευή
Τη Μεγάλη Παρασκευή,  οι γυναίκες και τα παιδιά του νησιού πηγαίνουν νωρίς το πρωί στην εκκλησία με καλάθια γεμάτα λουλούδια για να στολίσουν τον επιτάφιο. Η μεγαλύτερη μέρα του πένθους που έχουμε στην Ορθοδοξία, εορτάζεται με ευλάβεια. Αν θέλεις να ακολουθήσεις τα έθιμα των ντόπιων, πρέπει να γνωρίζεις ότι την συγκεκριμένη μέρα δεν τρώνε τίποτα ενώ δεν κάνουν ούτε χειραψία.

Και μπορεί να έχεις συνηθίσει η περιφορά του Επιταφίου να γίνεται περίπου στις 8 με 9 το βράδυ στην Σκιάθο είναι διαφορετικά τα πράγματα καθώς ξεκινά στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του επιταφίου θα αρχίσει στις 04:00 το πρωί. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, η λιτανεία θα περάσει από όλα τα καλντερίμια της Χώρας, ανάμεσα από τα φωταγωγημένα σπίτια. Ένας τελάλης, ο «προεξάρχοντας», απαγγέλλει δυνατά τους θρηνητικούς ψαλμούς, ενώ οι ψάλτες και οι πιστοί ακολουθούν ψάλλοντας και κρατώντας τα αναμμένα τους κεριά. Όταν η λιτανεία θα επιστρέψει στην εκκλησία στις πεντέμιση το πρωί, όλοι θα σταθούν μπροστά στην κλειστή της πόρτα για την αναπαράσταση της Καθόδου του Κυρίου στον Άδη. «Άρατε Πύλας!» θα φωνάξει ο πρωτοπρεσβύτερος και θα σπρώξει δυνατά την πόρτα.

Ταξίδι στην Σκιάθο
Ταξίδι στην Σκιάθο

Διαβάστε επίσης: Παλαιά Καστροπολιτεία Σκιάθου: Η σημαντικότερη ιστορική τοποθεσία του νησιού (video)

Μεγάλο Σάββατο
Το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου βρίσκει τους πιστούς να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η Πρώτη Ανάσταση γίνεται σε λίγες ώρες και οι πιστοί πηγαίνουν και πάλι στην εκκλησία. Ο χαρμόσυνος ήχος από τις καμπάνες σε κάνουν να νιώθεις χαρά ενώ ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με φύλλα βάγιας, σύμβολο νίκης και θριάμβου.

Αν ακόμη το σκέφτεσαι πού θα πας, η Σκιάθος είναι μία πολύ καλή επιλογή!

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.