Πυρσόγιαννη: Το χωριό των Ιωαννίνων κρυμμένο σε δρυοδάσος που θα σε μαγέψει

Σε υψόμετρο 860 μέτρων στις πλαγιές της κορυφής Στενό της οροσειράς του Γράμμου, θα συναντήσει κανείς ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό με θέα προς τα γύρω βουνά και δάση. Τις ημέρες που έχει ήλιο, οι ακτίνες του λούζουν το δρυοδάσος, εικόνα που θα μπορούσε είναι βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής. Κι όμως, αυτό το τοπίο είναι μαγικό και μόνο στην Ελλάδα μπορείς να το συναντήσεις. Η Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων, απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και είναι ένα χωριό που αξίζει να επισκεφθείς κάθε εποχή του χρόνου.

Πυρσόγιαννη: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων

Πυρσόγιαννη: Το χωριό των Ιωαννίνων κρυμμένο σε δρυοδάσος που θα σε μαγέψει
Πυρσόγιαννη: Το χωριό των Ιωαννίνων κρυμμένο σε δρυοδάσος που θα σε μαγέψει

Το στολίδι του είναι ο Ιερός Ναός του  Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Τουρνοβίτη ταλιαδόρου Βασίλη Σκαλιστή

ενώ όσοι πηγαίνουν εκεί επισκέπτονται και το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων. Πρόκειται για το πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου της Πυρσόγιαννης, που χτίστηκε το 1927, ανακαινίστηκε πρόσφατα με σκοπό να στεγάσει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, το οποίο και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην άγνωστη ιστορία των Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας.

Στο μουσείο θα δει κανείς πάνω από 2500 φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις, χαρτογραφήσεις, καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά στη μυστική γλώσσα των Μαστόρων, τα λεγόμενα «Κουδαρίτικα», τα δρομολόγια, τα εργαλεία, τα συμφωνητικά και τις κατασκευές των μαστόρων της πέτρας. Το υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο Μαστόρων της Πέτρας της Πυρσόγιαννης αποτελεί μια συστηματική καταγραφή της τοπικής αρχιτεκτονικής, των υλικών κάθε περιοχής και των αισθητικών ρευμάτων των τριών τελευταίων αιώνων στα Βαλκάνια.

Γεφύρι Γκάλινας 

Βρίσκεται μέσα στην Καστάνιανη, στη συνοικία Γκάλινα στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από Καστανιανίτες μαστόρους στα πρότυπα του γεφυριού της Μαλνίτσας και έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις.

Γεφύρι Μαλνίτσας

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μαλνίτσας βρίσκεται 500 μ. βόρεια της Καστάνιανης στο δρόμο προς Λαγκάδα και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ρέμα της Μαλνίτσας. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της τέχνης των μαστόρων της Καστάνιανης. Κατασκευάστηκε το 1934 με την προσωπική εργασία των κατοίκων και μαστόρων του χωριού. Το άνοιγμα του τόξου είναι 8,00 μ. και με ακτίνα 4,00 μ.

Γεφύρι Μητσαίων

Είναι το πιο παλιό και ψηλότερα κατασκευασμένο γεφύρι της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1845 στη θέση παλαιότερου γεφυριού του 1835 που καταστράφηκε. Η κατασκευή και η δομή του είναι αρχαϊκή με άνοιγμα τόξου περίπου 10 μ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.konitsa.gr/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.