Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα είναι ένα κλασικό πιάτο της Ρώμης και φτιάχνεται με πολύ συγκεκριμένα υλικά, χωρίς κρέμα γάλακτος, βούτυρο (εκτός από κάποιες παραλλαγές για το σοτάρισμα) ή άλλα λαχανικά.
Υλικά για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα για 2 άτομα
* Ζυμαρικά: 160-200 γρ. Σπαγγέτι (No 5 ή 6) ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας (π.χ. Bucatini, Rigatoni)
* Κρέας: 80-100 γρ. Guanciale (γκουαντσιάλε – χοιρινό μάγουλο) – Αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Pancetta (πανσέτα)
* Αυγά: 2-3 Κρόκοι αυγών (ή 1 ολόκληρο αυγό και 2 κρόκοι, ανάλογα με την προτίμηση)
* Τυρί: 60-75 γρ. τριμμένο Pecorino Romano (Πεκορίνο Ρομάνο)
* Πιπέρι: Άφθονο Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
* Αλάτι: Για το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά (με προσοχή, καθώς το Pecorino και το Guanciale είναι αλμυρά)
* Νερό Ζυμαρικών: Περίπου 1/2 κούπα (για τη σάλτσα)

Πηγή φωτογραφίας https://heerlijkehappen.nl
Εκτέλεση συνταγής για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
* Ετοιμάζουμε το Guanciale:
* Κόβουμε το guanciale σε κύβους ή σε λωρίδες.
* Βάζουμε το guanciale σε ένα κρύο τηγάνι (οι Ιταλοί συνήθως δεν προσθέτουν άλλο λίπος/λάδι, καθώς το guanciale βγάζει το δικό του) και το σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό και να λιώσει το λίπος του (το “ελαιόλαδο” του guanciale).
* Αποσύρουμε το τραγανό guanciale από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη. Διατηρούμε το λίπος του (ή μέρος αυτού) στο τηγάνι.
* Βράζουμε τα Ζυμαρικά:
* Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
* Ρίχνουμε τα σπαγγέτι και τα βράζουμε al dente (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ίσως 1-2 λεπτά λιγότερο).
* Ετοιμάζουμε τη Σάλτσα (Κρέμα):
* Σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους (και το ολόκληρο αυγό, αν χρησιμοποιήσετε) με το τριμμένο Pecorino Romano και άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
* Προσθέτουμε σιγά-σιγά 2-3 κουταλιές της σούπας από το καυτό νερό που βράζουν τα ζυμαρικά και χτυπάμε δυνατά με ένα σύρμα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.
* Ολοκληρώνουμε το Πιάτο:
* Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο των ζυμαρικών, κρατάμε στην άκρη περίπου 1/2 κούπα από το νερό.
* Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε αμέσως στο τηγάνι με το λίπος του guanciale (αποσύροντας το τηγάνι από τη φωτιά). Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν.
* Το πιο σημαντικό βήμα: Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά (ή το μεταφέρουμε στο μεγάλο μπολ με το μείγμα των αυγών).
* Προσθέτουμε αμέσως τη σάλτσα αυγών-τυριού στα ζυμαρικά εκτός φωτιάς (η θερμότητα από τα ζυμαρικά είναι αρκετή για να “μαγειρέψει” τους κρόκους και να δημιουργήσει την κρεμώδη σάλτσα, χωρίς να γίνουν scrambled eggs).
* Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα και δυνατά με τσιμπίδα, προσθέτοντας λίγο-λίγο από το νερό των ζυμαρικών μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσει την επιθυμητή κρεμώδη υφή.
* Προσθέτουμε τα περισσότερα κομμάτια guanciale και ανακατεύουμε ξανά.
* Σερβίρισμα:
* Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.
* Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τα υπόλοιπα τραγανά κομμάτια guanciale, έξτρα τριμμένο Pecorino Romano και άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Σημαντικές συμβουλές για αυθεντική καρμπονάρα:
* Όχι κρέμα γάλακτος!
* Προσοχή στη θερμοκρασία: Η σάλτσα αυγών πρέπει να προστεθεί εκτός φωτιάς ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μην “ψηθούν” τα αυγά και γίνουν ομελέτα.
Τα αυθεντικά υλικά: Χρησιμοποιήστε Guanciale και Pecorino Romano για την πιο αυθεντική γεύση.