Συνταγή για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα και tips για να την πετύχεις!

Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα είναι ένα κλασικό πιάτο της Ρώμης και φτιάχνεται με πολύ συγκεκριμένα υλικά, χωρίς κρέμα γάλακτος, βούτυρο (εκτός από κάποιες παραλλαγές για το σοτάρισμα) ή άλλα λαχανικά.

Υλικά για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα για 2 άτομα

* Ζυμαρικά: 160-200 γρ. Σπαγγέτι (No 5 ή 6) ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας (π.χ. Bucatini, Rigatoni)
 * Κρέας: 80-100 γρ. Guanciale (γκουαντσιάλε – χοιρινό μάγουλο) – Αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Pancetta (πανσέτα)
 * Αυγά: 2-3 Κρόκοι αυγών (ή 1 ολόκληρο αυγό και 2 κρόκοι, ανάλογα με την προτίμηση)
 * Τυρί: 60-75 γρ. τριμμένο Pecorino Romano (Πεκορίνο Ρομάνο)
 * Πιπέρι: Άφθονο Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
 * Αλάτι: Για το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά (με προσοχή, καθώς το Pecorino και το Guanciale είναι αλμυρά)
 * Νερό Ζυμαρικών: Περίπου 1/2 κούπα (για τη σάλτσα)
Συνταγή για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα και tips για να την πετύχεις!Πηγή φωτογραφίας https://heerlijkehappen.nl
Συνταγή για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα και tips για να την πετύχεις!
Πηγή φωτογραφίας https://heerlijkehappen.nl

Εκτέλεση συνταγής για αυθεντική ιταλική καρμπονάρα

* Ετοιμάζουμε το Guanciale:
   * Κόβουμε το guanciale σε κύβους ή σε λωρίδες.
   * Βάζουμε το guanciale σε ένα κρύο τηγάνι (οι Ιταλοί συνήθως δεν προσθέτουν άλλο λίπος/λάδι, καθώς το guanciale βγάζει το δικό του) και το σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό και να λιώσει το λίπος του (το “ελαιόλαδο” του guanciale).
   * Αποσύρουμε το τραγανό guanciale από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη. Διατηρούμε το λίπος του (ή μέρος αυτού) στο τηγάνι.
 * Βράζουμε τα Ζυμαρικά:
   * Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
   * Ρίχνουμε τα σπαγγέτι και τα βράζουμε al dente (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ίσως 1-2 λεπτά λιγότερο).
 * Ετοιμάζουμε τη Σάλτσα (Κρέμα):
   * Σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους (και το ολόκληρο αυγό, αν χρησιμοποιήσετε) με το τριμμένο Pecorino Romano και άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
   * Προσθέτουμε σιγά-σιγά 2-3 κουταλιές της σούπας από το καυτό νερό που βράζουν τα ζυμαρικά και χτυπάμε δυνατά με ένα σύρμα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.
 * Ολοκληρώνουμε το Πιάτο:
   * Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο των ζυμαρικών, κρατάμε στην άκρη περίπου 1/2 κούπα από το νερό.
   * Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε αμέσως στο τηγάνι με το λίπος του guanciale (αποσύροντας το τηγάνι από τη φωτιά). Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν.
   * Το πιο σημαντικό βήμα: Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά (ή το μεταφέρουμε στο μεγάλο μπολ με το μείγμα των αυγών).
   * Προσθέτουμε αμέσως τη σάλτσα αυγών-τυριού στα ζυμαρικά εκτός φωτιάς (η θερμότητα από τα ζυμαρικά είναι αρκετή για να “μαγειρέψει” τους κρόκους και να δημιουργήσει την κρεμώδη σάλτσα, χωρίς να γίνουν scrambled eggs).
   * Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα και δυνατά με τσιμπίδα, προσθέτοντας λίγο-λίγο από το νερό των ζυμαρικών μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσει την επιθυμητή κρεμώδη υφή.
   * Προσθέτουμε τα περισσότερα κομμάτια guanciale και ανακατεύουμε ξανά.
 * Σερβίρισμα:
   * Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.
   * Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τα υπόλοιπα τραγανά κομμάτια guanciale, έξτρα τριμμένο Pecorino Romano και άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Σημαντικές συμβουλές για αυθεντική καρμπονάρα:

 * Όχι κρέμα γάλακτος!
 * Προσοχή στη θερμοκρασία: Η σάλτσα αυγών πρέπει να προστεθεί εκτός φωτιάς ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μην “ψηθούν” τα αυγά και γίνουν ομελέτα.
Τα αυθεντικά υλικά: Χρησιμοποιήστε Guanciale και Pecorino Romano για την πιο αυθεντική γεύση.
Πηγή φωτογραφίας https://heerlijkehappen.nl

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.