Στην Αττική υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια που ανακαλύφθηκε από 2 μαθητές! Δείτε ποιο είναι (βίντεο)

Θα μπορούσα να ομολογήσω ότι η Αττική έχει κάτι το μαγικό. Την αγαπώ και διαθέτει μέρη που ίσως πολλοί από μας να μην γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. Ένα από αυτά είναι και το σπήλαιο Αφαίας, στο όρος Αιγάλεω, απέναντι από τον οικισμό της Αφαίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Αττικής που ανακαλύφθηκε από δύο τολμηρούς μαθητές από το Δαφνί.

Η παρουσίασή του έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το “Χαιδάρι Σήμερα” το Μάιο του 2010. Εκεί είχε μιλήσει η σπηλαιολόγος Πέπη Φιλιππάτου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας που πήρε μέρος στη χαρτογράφησή του. Στο βίντεο που ακολουθεί πρωταγωνιστεί.

Ο Παναγιώτης Διονυσίου και ο Δημήτρης Παναγιωτίδης είναι οι δύο τολμηροί μαθητές που μόλις το ανακάλυψαν απευθύνθηκαν αμέσως στον σύλλογο του Δαφνίου “Δαφναίος Απόλλων”ο οποίος με την σειρά του ειδοποίησε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία.

Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία

Στο σπήλαιο Αφαίας υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών και αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας. Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν ένα παραμυθένιο πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο. Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε την ομορφιά. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση. Όλων μας η ευχή είναι να αγαπηθεί και να προστατευτεί από τους κατοίκους της περιοχής αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.

Η ομάδα «Ιχνευτές» και το «ΣΠΕΛΕΟ», εξερεύνησαν για μια ακόμα φορά το καταπληκτικό σπήλαιο της Αφαίας, στο Χαϊδάρι. Το φωτογραφικό υλικό και το video προέρχονται από αυτή την επίσκεψη. 


Όπως αναφέρουν, το σπήλαιο έχει μια μικρή και κάπως στενή είσοδο. Και συνεχίζουν: Ξεπερνώντας αυτό το μικρό εμπόδιο όλα τ’ άλλα είναι πολύ εύκολα. Το σπήλαιο μεγάλο, ευρύχωρο και πολύ εντυπωσιακό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είδαμε ούτε ένα όνομα ή κάποια ομάδα γραμμένη στους χιλιόχρονους σταλαγμίτες. Μάλλον η δυσκολία στην εύρεση του, αλλά και η τρομακτική είσοδος έκαναν τη δουλειά τους.

Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο γίνεται αδύνατο να μείνεις αδιάφορος στη δύναμη της φύσης. Οι ρίζες, οι οποίες ξεκινούν από την κορυφή του σπηλαίου, περνούν από μπροστά σου και καταλήγουν στο δάπεδο, μια σπιθαμή κάτω από τα πόδια σου. Η εικόνα είναι συγκινητικά μοναδική. Εκεί συνειδητοποιείς πραγματικά με πόση δύναμη και θάρρος η φύση συνεχίζει την εξέλιξη της ζωής και φροντίζει για την επιβίωσή της.

 

Παρά την εξαιρετική ομορφιά του δεν θεωρείται αξιοποιήσιμο για επισκέψεις κοινού, λόγω της μεγάλης κλίσης. Οι φωτογραφίες όμως και τα βίντεο μας αποζημίωσαν!

1 Comment

  1. Παρουσίαση το 2010;; Αυτό το σπήλαιο είναι γνωστό απο το 2003! Το είχε βρει κι εξερευνήσει 1 φίλος με την παρέα του. Υπάρχουν φωτογραφίες απο εκεινη την ημερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.