Το Μέγαρο συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στο καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Το Μέγαρο συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Το Μέγαρο συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού
Quartetto d’ Archi della Scala. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 08/04/2024

Η συμμετοχή στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία έχουν υπογραμμίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2023). Προγράμματα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο πολιτικών υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία υλοποιείται πιλοτικά πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων φορέων πολιτισμού. Παράλληλα, σε αυτή την πιλοτική φάση, διεξάγεται έρευνα για να αξιολογηθεί η ωφελιμότητα του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, προκειμένου το Πρόγραμμα να θεσμοθετηθεί ως υπηρεσία ψυχικής υγείας στο ευρύτερο κοινό.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, να κοινωνικοποιεί, να αλλάζει, να φωτίζει αλλά και να συνενώνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής ενσυναίσθησης και στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα υποδεχτεί περισσότερα από 160 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας με τη συνεργασία περισσότερων από 25 Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Αττικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για 3 μήνες να παρακολουθήσουν 6 παραστάσεις στο Μέγαρο και, στη συνέχεια, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που προωθούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική σύνδεση, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως πολιτιστικός φορέας, αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο διεξαγωγής προγραμμάτων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εμπειριών τέχνης και πολιτισμού.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Το Μέγαρο συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού
Jonian-Ilias Kadesha. Noam Greenberg. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 27mar2024

Η Ομάδα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου αποτελείται από τα εξής μέλη:

Λουκία Χαϊδεμενάκη, ψυχολόγος-art therapist PhDc, συντονίστρια επιστημονικής ομάδας

Πατρίτσια Κουβέλη, ψυχολόγος-εικαστική ψυχοθεραπεύτρια MSc

Μαρίζα Παπαγαθαγγέλου, κλινική ψυχολόγος υγείας MSc

Ελένη Χατζηγεωργίου, ψυχολόγος-χοροθεραπεύτρια

Νάντια Παπαηλιοπούλου, υπεύθυνη καλλιτεχνικής δράσης

Άννα Βερνάρδου, σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπεύθυνη υλοποίησης δράσης

Πληροφορίες

https://megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://twitter.com/MegaronAthens

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.