To travelgirl.gr σε ξεναγεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς όπου χιλιάδες επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα γι’αυτό

Τώρα που ο καιρός είναι πλέον… καλοκαιρινός το Φαράγγι της Σαμαριάς σε περιμένει να το εξερευνήσεις αρκεί να έχεις όρεξη για περπάτημα! Πρόκειται για το μεγαλύτερο της Ελλάδας και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στην Κρήτη, από κάθε μερια του πλανήτη. Η κατάβασή του, με μήκος 18 χιλιόμετρα, διαρκεί από 4 έως 7 ώρες ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων. Αν εσύ τώρα δεν είσαι συνηθισμένος σε πεζοπορία και δεν έχεις αντοχές καλύτερα να μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία αν και είναι εμπειρία ζωής. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όσοι έχουν πάει.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και μια μεγάλη περιοχή, περίπου 48.500 στρεμμάτων, γύρω του έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, που το 2010 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.

Η κατάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων. Η είσοδος γίνεται από την περιοχή «Ξυλόσκαλο» στα 1.200 μέτρα υψόμετρο!

Από πού πήρε το όνομά του

Το Φαράγγι της Σαμαριάς πήρε το όνομά του από τον μικρό βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο μέσο του περίπου, χτίστηκε το 1379 και ονομάζεται Οσία Μαρία. Από το εκκλησάκι αυτό ονομάστηκε και το χωριό «Σαμαριά», που είχε χτιστεί δίπλα, και εγκαταλείφθηκε από τους μόνιμους κατοίκους του το 1962, με την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν στάση από τους πεζοπόρους και από τους φύλακες του Εθνικού Δρυμού.

Περισσότερα από 450 είναι τα είδη της χλωρίδας του φαραγγιού

Το φαράγγι είναι καταπράσινο και κατάφυτο. Τα λιβάδια εναλλάσσονται με τα δάση με πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια κ.ά.Εκεί ζουν τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι – Κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων που δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Ενδεικτικά είναι ο  κρητικός ασβός (άρκαλος), το κρητικό κουνάβι (ζουρίδα), ο κρητικός αγκαθοποντικός, η κρητική νυφίτσα (καλογιαννού). Γυπαετοί, χρυσαετοί και όρνια απαρτίζουν την ορνιθοπανίδα του δρυμού, μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα είδη πτηνών. Περισσότερα από 450 είναι τα είδη της χλωρίδας του φαραγγιού, πολλά από τα οποία είναι επίσης μοναδικά στον κόσμο, γι’ αυτό και απαγορεύεται, όπως θα δείτε και στις πινακίδες, να κόβετε φυτά που συναντάτε σε όλη τη διαδρομή!

Κατά μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς θα συναντήσετε 22 πηγές με πόσιμο νερό όπου μπορείτε να ξαποστάσετε. Σπήλαια, όπως ο Δαιμονοσπήλιος, και κορυφές απρόσιτες όπως αυτή του Μελινταού στα 2.134 μέτρα ή του Γκίγκιλου στα 1.864 μέτρα, το οριοθετούν και σας απομονώνουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς θα μπω στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Θα πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο του οποίου όμως η αξία είναι σχεδόν συμβολική και το κόβετε στο φυλάκιο του Εθνικού Δρυμού. Επειδή θέλουμε να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η συνολική διάρκεια της διαδρομής στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι 4-8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό σας. Εξι ώρες είναι ο συνηθισμένος χρόνος, ιδίως αν κάνετε αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και για να απολαύσετε το καταπληκτικό φυσικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τους μήνες αυτούς η τοποθεσία έχει τα περισσότερα hashtags στο Instagram από ταξιδιώτες.

Αν τώρα εσείς δεν θέλετε να περπατήσετε τόσες ώρες αλλα επιθυμείτε να δείτε τις ομορφιές αυτές, υπάρχει κι άλλη διαδρομή. Ξεκινάτε από την Αγία Ρουμέλη και περπατάτε μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού. Στις Σιδερόπορτες (στο βάθος στη φωτογραφία) το φαράγγι είναι τόσο στενό και σχεδόν αγγίζετε τις 2 πλευρές του, που ορθώνονται κάθετα 350 μέτρα πάνω από το κεφάλι σας. Η σύντομη διαδρομή είναι σίγουρα ένας εύκολος τρόπος να νοιώσετε τη μαγεία του φαραγγιού της Σαμαριάς, οπωσδήποτε όμως όχι ολόκληρη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.