Το travelgirl.gr σου προτείνει 5 χωριά της Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Η Αρκαδία είναι ένας προορισμός που από το φθινόπωρο και μετά έχει την τιμητική της. Τα πανέμορφα χωριά της τα έχω συμπεριλάβει και στο βιβλίο μου 12 Month Journey In Greece και μέσα από το travelgirl.gr σας τα έχω αναδείξει.

Το travelgirl.gr σου προτείνει 5 χωριά της Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Το travelgirl.gr σου προτείνει 5 χωριά της Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις
Το travelgirl.gr σου προτείνει 5 χωριά της Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Πάμε λοιπόν να σας ξεναγήσω σε πέντε από αυτά που θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθείτε για τις φθινοπωρινές-χειμερινές αποδράσεις σας.

Στεμνίτσα: Ένα ζωντανό χωριό που κρατάει τις παραδόσεις

Η Μαρκέλλα Σαράιχα ταξιδεύει στην Στεμνίτσα
Η Μαρκέλλα Σαράιχα ταξιδεύει στην Στεμνίτσα

Διασχίζεις λιθόστρωτα καλντερίμια, χαζεύεις τα ωραία σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια και τις εντυπωσιακές πόρτες και βρίσκεις το καφενείο γεμάτο – νέοι παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και καλαμπουρίζουν με τους παππούδες δίπλα στη σόμπα. Η Στεμνίτσα είναι ένα ζωντανό χωριό χάρη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που διατηρεί μια παράδοση αιώνων και απ’ την οποία αξίζει να περάσετε μια βόλτα.

Η Μαρκέλλα Σαράιχα ταξιδεύει στην Στεμνίτσα
Η Μαρκέλλα Σαράιχα ταξιδεύει στην Στεμνίτσα

Κατά τα άλλα, στο χωριό μπορείτε να δείτε ένα ωραίο λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Στεμνίτσας είναι η θέση της: αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με τις ωραίες γειτονιές και το δραστήριο Μουσείο Υδροκίνησης, και κυρίως στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια (Νέα και Παλιά Μονή Φιλοσόφου και Μονή Προδρόμου), τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε αυτόνομα ή μέσω της διάσημης πεζοπορικής διαδρομής μέσα από το φαράγγι. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει με το παραπάνω να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στον Λούσιο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες στο Μαίναλο.

Δημητσάνα: Η μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου

«Είχαμε έλλειψη από μολύβι και χαρτί και επήραμεν την βιβλιοθήκην της Δημητσάνας και άλλων μοναστηρίων και εδέναμεν φουσέκια. Μπαρούτι είχαμε. Εκανε η Δημητσάνα»,γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, και η αλήθεια είναι ότι, για να κατασκευάσουν φυσίγγια, έσκιζαν σελίδες από πολύτιμα χειρόγραφα που είχε στη συλλογή της η σχολή και η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.  Οι Δημητσανίτες, μάλιστα, ήταν απαλλαγμένοι από τη συμμετοχή στις μάχες, για να ασχολούνται απερίσπαστοι με την κατασκευή φυσιγγιών και να ανεφοδιάζουν όλη την Πελοπόννησο. Η σημερινή βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια χειρόγραφα και μια πλούσια συλλογή βιβλίων και είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης: Δημητσάνα: Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας αποκαλύπτει τον ιστορικό της πλούτο

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Ένα από τα must visit αξιοθέατα της Δημητσάνας είναι το Μουσείο Υπαίθριας Υδροκίνησης το οποίο προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Τι θα δείτε ;

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που  έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς λειτουργεί χάρη στο πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο.

Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Μουσείο Υδροκίνησης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Με τη δύναμη του νερού».

Βυτίνα: Το πέτρινο χωριό της Γορτυνίας

Στη Βυτίνα είχα βρεθεί πριν από αρκετά χρόνια για ένα ιατρικό συνέδριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τότε που όλα ήταν χιονισμένα. Μπορεί να φάνταζε το τοπίο παραμυθένιο, ωστόσο δεν είχα καταφέρει να δω τις ομορφιές του πέτρινου χωριού. Ένα χωριό που πολλοί το έχουν συνδέσει με το χειμώνα όμως αποτελεί εκπληκτικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου! Συναντήθηκα με τον ιδιοκτήτη του πολυτελούς ξενώνα, Aiora Suites, Βασίλη Παλιάκη, και σε δύο ώρες ήμασταν στη Βυτίνα. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κατεβώ κάτω στο κέντρο του χωριού και να μιλήσω με τους παραγωγούς καθώς έχει αγνά φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα Τυριά, μέλι, ξηρούς καρπούς και ζυμαρικά με τις χυλοπίτες και τον τραχανά να κλέβουν την παράσταση.

Βόλτες με τα άλογα και τα γαϊδουράκια

Αρχικά βόλτες με τα άλογα στο βουνό! Τι καλύτερο από το να πάρεις την παρέα σου, τους φίλους σου ή την οικογένειά σου και να βρεθείς σε ένα μέρος που δε θα το ξεχάσεις ποτέ! Κι αυτό στο εγγυώμαι. Ο Βασίλης με πήγε στον κύριο Χρήστο, στην Ελάτη, όπου εκτός από ξυλουργός στο επάγγελμα, (ό,τι πινακίδες βρεις στην Βυτίνα είναι από τα χεράκια του). Αφού περάσαμε από μία μαγική διαδρομή την οποία και κατέγραψα με το κινητό μου μέσα από έλατα σε λίγα μόλις λεπτά βρεθήκαμε στον παράδεισο. Στον καθαρό αέρα και το οξυγόνο που λείπει σε εμάς που μένουμε στην πόλη.

Μονοπάτι του Μαινάλου

Ένας από τους λόγους που η Βυτίνα είναι γνωστή στο εξωτερικό είναι για το Μονοπάτι του Μαινάλου.  Ο Βασίλης είναι ο άνθρωπος εκείνος που ξέρει τα πάντα για τα 75 χιλιόμετρα φύσης και ιστορίας. Έχει κάνει την μεγαλύτερη διαδρομή και μου πρότεινε να κατεβούμε και να κάνουμε μαζί ένα κομμάτι Βυτίνα-Ελάτη. Είναι αλήθεια ότι ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα κάποια διαδρομή σε μονοπάτι. Την συγκεκριμένη όμως ήθελα να την κάνω γιατί γνώριζα ότι θα ήταν μοναδική. Ο καιρός μας ευνόησε αρκετά και ξεκινήσαμε το περπάτημα.Το τοπίο γύρω ήταν λες κι είχε ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Παρότι δεν μου αρέσει η πεζοπορία, την συγκεκριμένη διαδρομή την ευχαριστηθήκαμε το παραπάνω και θα σου έλεγα να κάνεις κι εσύ ένα μέρος της διαδρομής. Θα καταλάβεις τους λόγους που πρέπει να είμαστε κοντά στη φύση.

Όταν γράφω αφιέρωμα για έναν τόπο που έχω επισκεφθεί ή μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, πολλοί από σας μου στέλνετε πληροφορίες και φωτογραφίες είτε από την επίσκεψή σας εκεί ή επειδή είναι ο τόπος καταγωγής σας. Η Καρύταινα είναι για μένα ένα από τα μέρη που δικαίως έχει χαρακτηριστεί το “Τολέδο της Ελλάδας”. Κι αν δεν σας λέει τίποτα το όνομα, θα σας γυρίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην εποχή της δραχμής.

Η Καρύταινα στο χαρτονόμισμα των 5000 δραχμών

Όλοι θα θυμάστε το πενταχίλιαρο. Λίγοι όμως θα θυμάστε τι απεικόνιζε. Για να μην σας βασανίζω στο χαρτονόμισμα απεικονιζόταν ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού που δεν είναι άλλο από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι μήκους 50μ. με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας.

Το θαυμαστό γεφύρι της Καρύταινας βρίσκεται στον Αλφειό ποταμό, στον κεντρικό δρόμο προς τη Μεγαλόπολη, και επισκιάζεται από τη σύγχρονη γέφυρα. Κατά το Μεσαίωνα ήταν το πέρασμα που συνέδεε την καστροπολιτεία της Καρύταινας με τη Μεσσηνία. Χτίστηκε κι αυτό από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα, ενώ στα 1439-1440 ανακαινίστηκε με δαπάνη του Μανουήλ Ραούλ Μελίκη, σύμφωνα με την εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή. Το εκκλησάκι είναι σύγχρονο με την εποχή της ανακαίνισης του γεφυριού.

Οδοιπορικό στην Καρύταινα

Ταξίδι στην Καρύταινα
Ταξίδι στην Καρύταινα

Η Μαρία Νικολακοπούλου, φίλη και αναγνώστρια της σελίδας, μου έστειλε προσωπικές της φωτογραφίες από το μέρος που γεννήθηκε αλλά και πληροφορίες για να γίνει η Καρύταινα πιο γνωστή και να προβληθούν τα υπέροχα μέρη της. Αρχικά αν θέλεις να κάνεις διακοπές σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και το μόνο που θέλεις να ακούς είναι οι ήχοι της φύσης, τότε ο παραδοσιακός αυτός οικισμός πρέπει να γίνει η νούμερο ένα επιλογή σου.

Η Καρύταινα προβάλλει μέσα στη χειμωνιάτικη λιακάδα τυλιγμένη σε ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης. Χτισμένη σε υψόμετρο 582 μ. πάνω σε βράχο με κάστρο στην κορυφή του, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με μεσαιωνική ατμόσφαιρα.Τα σπίτια της γαντζωμένα στην πλαγιά έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κυριαρχεί η πέτρα. Στενά δρομάκια οδηγούν σε γειτονιές με παλιά πέτρινα σπίτια, βυζαντινές εκκλησιές και αρχοντικά του 19ου αι. όλα εξαιρετικά δείγματα φράγκικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Φυσικά πηγαίνοντας στην Καρύταινα ξέρεις από εξαρχής ότι δεν θα κάνεις clubbing!  Δυό μικρά καφέ κι ένα όμορφο φιλόξενο μπαράκι με τζάκι και θέα, προσφέρουν χειμώνα- καλοκαίρι στιγμές χαλάρωσης. Το χωριό ζωντανεύει τα καλοκαίρια, και ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο όταν ο τοπικός σύλλογος γυναικών διοργανώνει παζάρι με παραδοσιακά υφαντά, εργόχειρα και είδη λαϊκής τέχνης.

H θέα της είναι αφοπλιστική και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Οι λόγοι είναι πολλοί μιας και στο συγκεκριμένο χωριό συναντώνται δύο μυθικοί ποταμοί, ο Λούσιος και ο Αλφειός.

Το Κάστρο της Καρύταινας ήταν το ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής των σταυροφόρων, το κάστρο της Καρύταινας χτίστηκε το 1245 από τον Γάλλο Γοδεφρείδο ντε Μπριγέρ, όταν οι Φράγκοι κυριάρχησαν στο Μοριά μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η στρατηγική του θέση εξασφάλιζε τον έλεγχο των δρόμων σε Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο. Αργότερα, στα χρόνια της Επανάστασης το κάστρο της Καρύταινας έγινε το ορμητήριο του θρυλικού οπλαρχηγό Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος έκτισε το σπίτι του κάτω από το κάστρο. Ακόμη και σήμερα που είναι ερειπωμένο, οι ντόπιοι όταν αναφέρονται στο κάστρο λένε «του Κολοκοτρώνη το σπίτι».

Πώς να πας

Η Καρύταινα απέχει 17 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, 54χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Δημητσάνα. Όποιον δρόμο και να διαλέξετε είναι και μία πράσινη διαδρομή στα όμορφα τοπία της Πελοποννήσου. Όσο για τη διαμονή; Λειτουργούν μικροί πετρόχτιστοι ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια χειμώνα-καλοκαίρι ενώ υπάρχει και παραδοσιακή ταβέρνα.

Εναλλακτικός τουρισμός: Σε κοντινή απόσταση από την Καρύταινα βρίσκεται το φαράγγι του Λούσιου ποταμού όπου εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανώνουν rafting και καγιάκ.

Φωτογραφίες: Νάσια Σαμαρτζή

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.