Πάσχα στην Κέρκυρα: Μία εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα!

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ξακουστό όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα από την Κυριακή των Βαίων μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα έθιμα αναβιώνουν και κάνουν την κάθε μέρα ξεχωριστή γεμάτη από την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί αυτές τις μέρες. Πάμε να δούμε μαζί τα έθιμα αλλά και τους λόγους που πρέπει να κάνεις μία φορά στη ζωή σου Πάσχα εκεί.

Πάσχα στην Κέρκυρα: Μία εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα!

Πάσχα στην Κέρκυρα: Μία εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα!Πηγή φωτογαφίας: visitcorfu.gr
Πάσχα στην Κέρκυρα: Μία εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα!
Πηγή φωτογαφίας: visitcorfu.gr

Κυριακή των Βαΐων

Αυτή τη μέρα γίνεται λιτάνευση –συνοδεία όλων των φιλαρμονικών της πόλης– του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα∙ ενός εθίμου που κρατά από το 1629 σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου για την απαλλαγή του νησιού από τη θανατηφόρα επιδημία της πανώλης.

Μεγάλη Δευτέρα

Οι προετοιμασίες ξεκινούν με γοργούς ρυθμούς με τις γλυκιές μυρωδιές της φογάτσας, του μαντολάτου και της κολομπίνας να πλημμυρίζουν κάθε καντούνι.

Μεγάλη Τρίτη

Οι εκκλησίες περιμένουν τους πιστούς για να ψάλλουν μαζί το τροπάριο της Κασσιανής. Λίγο αργότερα στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για την καθιερωμένη Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα «Από το Γολγοθά στην Ανάσταση».

Μεγάλη Τετάρτη

Η μέρα που γίνεται το ευχέλαιο. Το βράδυ συμμετέχουν όλοι στο Θείο Δράμα γεμίζοντας το χώρο του Δημοτικού Θεάτρου για τη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών από τη Δημοτική Χορωδία.

Μεγάλη Πέμπτη

Τα κόκκινα αυγά βάφονται με το που θα χτυπήσει πένθιμα η πρώτη καμπάνα. Την ίδια ώρα ξεκινούν οι πρόβες από τις μπάντες στην Πιάτσα Πίνια, ενώ το βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων Παθών με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων. Στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα. Οι πιστοί ανάβουν δώδεκα κεριά και σβήνουν από ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Μεγάλη Παρασκευή 

Σε όλες τις εκκλησίες αυτή τη μέρα κορυφώνεται το Θείο Δράμα με τις περιφορές των επιταφίων. Εδώ στην Κέρκυρα ο πρώτος που βγαίνει είναι ο Επιτάφιος του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι μέχρι τις 10 το βράδυ που βγαίνει –μεγαλοπρεπέστατος πάντα– ο Επιτάφιος της Μητρόπολης. Η μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης ψάλλει το «Αι γενεαί πάσαι» ο ιερός κλήρος αλλά και πλήθος πολιτών ακολουθούν με αργά κατανυκτικά βήματα. Προπορεύονται όσοι κρατούν φανάρια και σκόλες (τα τετράπλευρα λάβαρα) και από κοντά ανεμίζουν τα φλάμπουρα δημιουργώντας ένα εσωτερικό δέος.

Μεγάλο Σάββατο

Το έθιμο του τεχνητού σεισμού γίνεται στις έξι το πρωί, στο Ναό της Παναγίας των Ξένων. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα.  Στις 11 η ώρα ακριβώς οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα για την πρώτη ανάσταση στην πλατεία.  Κι εδώ συμβαίνει αυτό που δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα! Τεράστια κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό –οι περίφημοι μπότηδες– εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο αλλά και χαμόγελα στους επισκέπτες και ντόπιους. Και εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παιανίζοντας χαρμόσυνα αυτή τη φορά. Το αλέγκρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί» κυριαρχεί στον αέρα.

Παράλληλα, στην Πίνια –το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης– αναβιώνει το παραδοσιακό Κορφιάτικο έθιμο της «Μαστέλας». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, οι πινιαδόροι τοποθετούν στη μέση του δρόμου ένα μισοβάρελο γεμάτο με νερό (μαστέλα) στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες, καλώντας τους περαστικούς να ρίξουν μέσα νομίσματα για «το καλό». Όταν οι καμπάνες της Πρώτης Ανάστασης σημάνουν, ένας τολμηρός πρέπει να βουτήξει στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Φυσικά το βράδυ η Ανάσταση γίνεται στην Άνω Πλατεία. Όλα τα παράθυρα των μεγάλων εξαώροφων σπιτιών γύρω από την πλατεία ανοιχτά, με αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια∙ χιλιάδες λαμπάδες∙ βεγγαλικά∙ πυροτεχνήματα και τυμπανοκρουσίες. Με το τέλος της Ανάστασης οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί με «τσιλίχουρδα» (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες και άφθονο κρασί. Όλο το νησί γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου με την αίγλη που της αρμόζει.

Κυριακή του Πάσχα

Αυτή τη μέρα συνεχίζεται η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεων και η κατανυκτική ατμόσφαιρα διαχέεται σε όλο το νησί. Φυσικά μετά τα εστιατόρια και οι ταβέρνες έχουν τις τοπικές πασχαλινές συνταγές για να τις απολαύσεις εσύ και η παρέα σου. Τι ακόμη το σκέφτεσαι;

Πηγή φωτογραφίας: visit.corfu.gr

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.