Το travelgirl.gr σου προτείνει να κάνεις Πάσχα στη Χίο για να δεις από κοντά το μοναδικό θέαμα που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα!

Η Χίος είναι ένα νησί που είναι στα άμεσα σχέδιά μου να επισκεφθώ. Εξάλλου όπως μου λένε και πολλοί το όνομά του είναι “χιώτικο”! Επειδή όμως η Χίος εκτός από τα όμορφα μέρη και τα μαστιχώρια, φημίζεται για το Πάσχα της, θα σου εξηγήσω για ποιο λόγο πρέπει να το ζήσεις σαν εμπειρία!

Πάσχα στην Χίο

Το πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του νησιού είναι αυτό του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος. Το ετοιμοπόλεμο χωριό εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του νησιού με ένα έθιμο παλιό όσο και η ναυτική παράδοση του νησιού. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Διαβάστε επίσης: Χίος: Οι ντόπιοι μας ξεναγούν στα άγνωστα (μαγικά) μέρη της!

Χίος: Ανάσταση με χιλιάδες ρουκέτες!

Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός της Χίου φωτίζεται από τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται. Στόχος είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη. Αν νομίζετε ότι αυτό το θέαμα – υπερπαραγωγή ετοιμάζεται από τη μία μέρα στην άλλη, κάνετε λάθος, καθώς η προετοιμασία κρατάει μήνες ολόκληρους με τους νεότερους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι.

Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις που έχουν ήδη τοποθετηθεί και μόλις ακουστεί το σφύριγμα της κορνας, ξεκινούν οι “εχθροπραξίες”!  Λίγο πριν την εκκλησία, γίνεται μία παύση και μόλις ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες.

Όσοι έχουν ζήσει αυτήν την εμπειρία κάνουν λόγο για ένα μοναδικό θέαμα το οποίο φυσικά συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και στη Χίο γιατί αυτό και αρκετοί ξένοι επισκέπτες αυτές τις μέρες βρίσκονται στο νησί. Το μοναδικό αυτό θέαμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, καθώς είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

https://www.instagram.com/p/B_GFH0zgaFp/

Πώς όμως κατασκευάζεται μία ρουκέτα; Δείτε το παρακάτω βίντεο!

Διαβάστε επίσης: Πυργί: Το «ζωγραφιστό χωριό» της Χίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.