Αρεόπολη: Στην πλατεία του χωριού οι Μανιάτες όρθωσαν το λάβαρο της Επανάστασης!

Xτισμένη σε υψόμετρο 250 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, στο κέντρο της Μάνης του νομού Λακωνίας, η Αρεόπολη θεωρείται από τους ωραιότερους οικισμούς της Ελλάδας. Πατρίδα των Μαυρομιχάληδων Με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο, το κέντρο της Αρεόπολης έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός ενώ θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική του και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου.

Το παλιότερο όνομα της περιοχής ήταν Τσίμοβα, ως το 1836 που μετονομάσθηκε σε Αρεόπολη. Πιθανή εκδοχή για την προέλευση του ονόματός της είναι ότι οι παλιοί Μανιάτες της έδωσαν το όνομα του θεού του πολέμου Άρη ή ονομάστηκε έτσι από τους αέρηδες που χτυπούν την περιοχή.

Αρεόπολη: Οι Μανιάτες όρθωσαν το λάβαρο της Επανάστασης

Η ιστορική περιοχή της Αρεόπολης, έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Από την πλατεία του χωριού, μάλιστα, στις 17 Μαρτίου 1821, οι Μανιάτες όρθωσαν το λάβαρο της επανάστασης και από τότε κάθε χρόνο οι κάτοικοι γιορτάζουν με μεγάλες εκδηλώσεις την επέτειο της εξέγερσης κατά των Τούρκων. Η σημαία της Εθνεγερσίας της Αρεόπολης ήταν λευκή με εθνικά σύμβολα η οποία εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών. Εκεί στην πλατεία είδαμε και το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Αρεόπολη: Τοπίο άγριας ομορφιάς

Ένα τοπίο άγριας ομορφιάς σε σαγηνεύει και σε καθηλώνει. Από τη μία τα πέτρινα σπίτια και από την άλλη οι επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι μεταξύ αυτών του Καπετανάκου, του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που λειτουργεί σήμερα ιστορικό και οικογενειακό μουσείο, του Πικουλάκη όπου στεγάζεται μουσείο, του Μπαρελάκου και του πύργο του Καπετανάκου θα σε μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στην ιστορία.

Από τις εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείς και το κάναμε κι εμείς είναι ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η μητρόπολη της Αρεόπολης, στον οποίο εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν αρχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα στις 17 Μαρτίου του 1821 και ορκίστηκαν «Νίκη ή Θάνατο».  Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 18ου αιώνα με εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ναό του Αγίου Αθανασίου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1807, την Αγία Τριάδα του 17ου αιώνα, το ναό της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους. Στα περίχωρα της Αρεόπολης βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Τσιπιώτισσας με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Στην Αρεόπολη θα συναντήσετε πολλά ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες για την διαμονή σας καθώς και  καταστήματα, ταβέρνες και εστιατόρια που μπορούν να σας προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Φωτογραφίες : Δημήτρης Τσίγκας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.