Ελιά των Βουβών: Έχει ηλικία πάνω από 3.000 χρόνια και είναι από τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου

Κάνοντας μία έρευνα για το πού βρίσκονται τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου, διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα έχουμε αρκετά! Ένα από αυτά μάλιστα βρίσκεται στην Κρήτη.

Φωτο: ΑΒΕΑ

Η φημισμένη λοιπόν ελιά των βουβών που έχει βραβευτεί, πιστεύεται  ότι είναι τουλάχιστον 2.000 έως 3.000 ετών, αν και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν την ακριβή ηλικία του. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να παράγει ελιές κι όσοι έχουν φάει λένε τα καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο ωστόσο ότι έχει διακριθεί με βραβεία.

Φωτο: Μουσείο Ελιάς Βουβών

Η ελιά των βουβών αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο των Χανίων. Είναι καρποφόρα, αν και ηλικία της είναι πάνω από τα 3.000 χρόνια! Το Ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δ.Δ. Βουβών του Δήμου Κολυμβαρίοι (συντεταγμένες Ν 35ο 29,212 και ΕΟ 23ο 47,217 και υψόμετρο 272 m), ανήκει στον Παναγ. Καραπατάκη ο οποίος το παραχώρησε στον Δήμο Κολυμβαρίου και είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Τσουνατη εμβολιασμένη σε υποκείμενο Αγριελιάς.

Φωτο: Cretan Beaches

Σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνεια του πραγματικό έργο γλυπτικής παρουσιάζει διαφορά σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων!

Φωτο: www.olivemuseumvouves.com

Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.