Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στα ιαματικά λουτρά της Δ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου

Στο τρίτο αφιέρωμα στις ιαματικές πηγές της χώρας μας, εδώ στο travelgirl.gr  περιλαμβάνονται  η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος.  Πάμε να τις γνωρίσουμε μαζί μία μία και να δούμε φωτογραφίες αλλά και video τους.

Δυτική Ελλάδα 

Αιτωλοακαρνανία

Ιαματικά λουτρά Αγ. Βάρβαρου-Τρύφου

Σε απόσταση 17 χλμ από τη Βόνιτσα, κοντά στο Άκτιο, παρά το παρακείμενο χωριό Τρύφος,  βρίσκεται ιαματική πηγή ψυχρού νερού. Η πηγή πήρε το όνομά της από τον τάφο του Αγίου Βαρβάρου, που ήταν αρχικά ληστής. Το νερό ενδείκνυται για δερματοπάθειες, ρευματισμούς και παθήσεις στομάχου. Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί το υδροθεραπευτήριο, αλλά το νερό είναι διαθέσιμο για ποσιθεραπεία, με ευεργετική δράση σε προβλήματα του γαστρεντερολογικού.

Ιαματικά λουτρά Λυσιμαχίας

Τα λουτρά της λίμνης Λυσιμαχίας ήταν γνωστά από την ελληνιστική περίοδο. Η Λυσιμαχία την εποχή εκείνη ήταν ενωμένη με τη λίμνη Τριχωνίδα. Ο βασιλιάς Λυσίμαχος, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε αναγνωρίσει τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών και είχε ιδρύσει τα λουτρά, όπου παρεπιδημούσαν κατά καιρούς σημαντικές προσωπικότητες του ελληνιστικού κόσμου.Σήμερα είναι γνωστά με το όνομα Λουτρά Χέλοβας και δεν χρησιμοποιούνται. Στη νότια όχθη της λίμνης όμως, λειτουργεί το υδροθεραπευτήριο Μουρστιάνου, που προσπαθεί να εδραιωθεί στο χώρο της υδροθεραπείας.

Λίμνη Λυσιμαχίας

Κόκκινο Στεφάνι ή Λουτρά Μυρτιάς

Στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας , κοντά στη Μυρτιά και το Θέρμο, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά με την ονομασία “Κόκκινο Στεφάνι”. Το νερό είναι ψυχρό, υδροθειούχο, υποτονικό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, εκζέματα, ισχιαλγίες και γυναικολογικές παθήσεις. Οι εγκαταστάσεις του λουτροθεραπευτηρίου ανακαινίστηκαν πρόσφατα και συνδυάζονται με τις τουριστικές υποδομές της Τριχωνίδας και του Θέρμου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λουτρά Στάχτης

Τα Λουτρά της Στάχτης βρίσκονται στην Ορεινή Ναυπακτία και είναι γνωστά από την Αρχαιότητα, συνδέονται δε με το μυθολογικό κύκλο του Ηρακλή, όπως και άλλες τοποθεσίες της Αιτωλοακαρνανίας. Το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται σε περιοχή φυσικού κάλλους, έκτασης 95 στρεμμάτων, και ο Δήμος Ναυπακτίας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Λουτρά Στάχτης (φωτο: Mynima-Hellas.com)

Δυτική Πελοπόννησος

Λουτρά Καϊάφα

Τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα βρίσκονται κοντά στη Ζαχάρω Ηλείας. Αναβλύζουν σε σπήλαιο, στους πρόποδες του όρους Λαπίθα, και στην Αρχαιότητα ήταν αφιερωμένα στις Ανιγρίδες Νύμφες. Γύρω από τις πηγές απλώνεται η λίμνη Καϊάφα, εντός της οποίας υπάρχει νησίδα όπου έχουν κτιστεί θερμαλιστικές υποδομές. Το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται και σήμερα στο άνοιγμα του σπηλαίου και μπορεί να μεταβεί κανείς σε αυτό με βάρκα. Τα λουτρά Καϊάφα άρχισαν να λειτουργούν το 1907, όταν ολοκληρώθηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση με την Πάτρα. Το νερό είναι υδροχλωρονατριούχο με μεγάλη ποσότητα ελεύθερου υδρόθειου και αναβλύζει σε θερμοκρασία 32-35 βαθμών Κελσίου στο μεγάλο σπήλαιο και σε θερμοκρασία 29-34 βαθμών Κελσίου στο μικρό σπήλαιο. Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και ρευματικών παθήσεων, καθώς και γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων. Λειτουργεί τους μήνες Ιούνιο-Οκτώβριο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πελοπόννησος 

Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Περαχώρας

Στον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού κόλπου βρίσκεται το Λουτράκι. Περίφημη λουτρόπολη και κοσμοπολίτικο θέρετρο των δεκαετιών 1960 -1980, το Λουτράκι εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης όχι μόνο για θερμαλιστικό αλλά και για οικογενειακό τουρισμό εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα και την Κόρινθο. Το νερό Λουτρακίου είναι υπόθερμο, υποτονικό, μετρίως ραδιενεργό ιαματικό. Είναι κατάλληλο για υδροθεραπεία στο ανακαινισμένο και πλήρως εκσυγχρονισμένο δημοτικό υδροθεραπευτήριο, όπου αντιμετωπίζονται ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ψωρίαση, έκζεμα και γυναικολογικές παθήσεις. Επιπλέον, υπάρχει και πηγή φυσικού μεταλλικού νερού, το οποίο εμφιαλώνεται αλλά και διατίθεται για ποσιθεραπεία σε κέντρα του Λουτρακίου.

Λουτρά Λουτρακίου (φωτο: a-sports.gr)

Λουτρά Ωραίας Ελένης

Προς το νότιο άκρο του αρχαίου λιμένος των Κεγχρεών, περίπου 10 χλμ από την Κόρινθο στο δρόμο της Επιδαύρου, αναβλύζει δίπλα στη θάλασσα ιαματική πηγή. Ο μύθος θέλει να λούζεται εκεί η Ωραία Ελένη της Σπάρτης, εξ ου και το όνομα. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις θερμαλισμού, αλλά οι λουόμενοι απολαμβάνουν τα ιαματικά λουτρά παράλληλα και με τα θαλάσσια μπάνια τους θερινούς κυρίως μήνες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ιαματικές πηγές Μεθάνων

Στη χερσόνησο της Τροιζηνίας βρίσκεται η λουτρόπολη των Μεθάνων, στους πρόποδες ενός ηφαιστειογενούς όρους. Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι ιαματικές πηγές στην περιοχή εμφανίστηκαν ξαφνικά, όταν στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. σημειώθηκε μια έκρηξη στην Καμμένη. Συστηματική αξιοποίηση των χλωρονατριούχων πηγών των Μεθάνων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1870 και ολοκληρώθηκε το 1904 με την κατασκευή των πρώτων λίθινων λουτήρων. Το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο και το 1917 το μεγάλο υδροθεραπευτήριο που βλέπουμε και σήμερα, ενδεχομένως σε αρχιτεκτονικό σχέδιο του Ερνέστου Τσίλλερ. Το 1930 κτίστηκε το υδροθεραπευτήριο για τις θειούχες πηγές της περιοχής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ιαματικές πηγές Ηραίας Γορτυνίας

Οι ιαματικές πηγές Ηραίας βρίσκονται στην Αρκαδία και είναι οι μόνες στην κεντρική Πελοπόννησο. Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί επίσημα, με υπουργική απόφαση, από το 1900. Η ιαματική πηγή ήταν γνωστή από την Αρχαιότητα, ενώ κατά την οθωμανική περίοδο ήταν γνωστή με το όνομα “Βρωμονέρι”. Σήμερα το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας, ενώ το ιαματικό νερό ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγή: wikipedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.