Φθινόπωρο στο Καρπενήσι: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στην “Ελβετία της Ελλάδας”

Το Καρπενήσι είναι ένας από τους top προορισμούς κάθε φθινόπωρο και χειμώνα. Φυσικά αυτό δεν είναι άδικο καθώς πολλοί είναι εκείνοι που την αποκαλούν η “Ελβετία της Ελλάδας”. θα σας τα προσφέρει όλα: χειμερινά σπορ, ανέσεις, διασκέδαση, αλλά και αγέρωχα βουνά, ορμητικά ποτάμια, πανέμορφα φαράγγια, γραφικά χωριά και ιστορικά μοναστήρια.

Ταξίδι στο Καρπενήσι 

Aν αγαπάς το σκι, το χειμώνα θα βρεις τη χαρά σου καθώς στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου στο Βελούχι, θα απολαύσεις ένα ταξίδι στο χιόνι. Στους Κορυσχάδες αν είσαι από τους ανθρώπους που αγαπάει το περπάτημα τότε θα ξετρελαθείς με τη βόλτα στα καλντερίμια με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια. Αυτή είναι μία μικρή ιδέα για το τι μπορείς να κάνεις σε μία απόδρασή σου στο Καρπενήσι.

Βελούχι: ένα χιονοδρομικό κέντρο αξιώσεων

Στο οροπέδιο του Βελουχίου, βρίσκεται ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας που λειτουργεί από το 1974. Εκτείνεται σε 5.500 στρέμματα, σε υψόμετρο από 1.850 μέχρι 2.200 μ. και διαθέτει 11 πίστες. Από αυτές η μια είναι η «μαύρη», για έμπειρους χιονοδρόμους.

Κορυσχάδες: Βόλτα στα καλντερίμια

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στις Κορυσχάδες

Όταν πηγαίνω σε ένα μέρος από τα πρώτα πράγματα που μου αρέσει να κάνω είναι βόλτα στα παραδοσιακά χωριά. Ένα από αυτά είναι οι Κορυσχάδες.  Οι βόλτες στα πέτρινα καλντερίμια με τα καλοσυντηρημένα σπίτια είναι απολαυστικές. Στην πλατεία των Κορυσχάδων θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 1865 και το ιστορικό δημοτικό σχολείο του 1901, όπου στεγάζεται το ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η μονή Προυσού: το θαύμα της Παναγιάς

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στη Μονή Προυσού στο Καρπενήσι

Είναι από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Ελλάδας όπου χιλιάδες πιστοί πηγαίνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Προυσιώτισσας. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες παραδόσεις, έφτασε εδώ με θαυματουργό τρόπο από την Προύσα της Μικράς Ασίας, στα χρόνια της εικονομαχίας.

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στη Μονή Προυσού στο Καρπενήσι

Είναι καλυμμένη με ασημένιο και χρυσό πουκάμισο το οποίο θεωρείται δώρο του Γ. Καραϊσκάκη. Σε απόσταση 300 μ. από τη μονή, σε βραχώδες ύψωμα, ξεχωρίζει ο κομψός πύργος με το ρολόι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Μονή Προυσού: Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει το μοναστήρι που «κρέμεται» από τα βράχια

Τα Πατήματα της Παναγίας

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στα Πατήματα της Παναγίας στο Καρπενήσι

Στο δρόμο από το Καρπενήσι προς τον Προυσό, λίγο μετά τη διασταύρωση για Καρίτσα, 7 σημάδια από λευκό μάρμαρο πάνω στον σκούρο βράχο ανηφορίζουν στην πλαγιά και έχουν το σχήμα ανθρώπινης πατημασιάς. Οι πιστοί λένε πως είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγία, όταν μετέφερε την εικόνα της στο σπήλαιο του Προυσού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Πατήματα Παναγίας: Εδώ περπάτησε η Παναγία στην Ελλάδα

Στο «Πάντα Βρέχει»: ένα μικρό της φύσης θαύμα 

Σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι, βρίσκεται το στενό πέρασμα του Κρικελλοπόταμου: ανάμεσα σε δύο βουνά, μοιάζει με φαράγγι. Είναι ένας τόπος μαγικός με λίμνες, καταρράκτες, σπηλιές, πυκνή βλάστηση, απότομα βράχια. Βρίσκεται στη βάση της Καλιακούδας και του όρους Πλατανάκι.

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ξεναγεί στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Το μυστηριακό αυτό φαράγγι έχει υπάρξει κατοικία για την πρώιμη ανθρωπότητα, λόγω των νερών αλλά και της οχυρής του θέσης. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, αλλά καις τον 2ο ΠΠ έγινε πάλι καταφυγή για τους ανθρώπους, που έζησαν στις φιλόξενες λόχμες του, μακριά από το ανθρωποκυνηγητό.

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ξεναγεί στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Η Μαύρη Σπηλιά, παρά το δυσοίωνο όνομα, λέγεται έτσι γιατί είναι κατάφυτη, αποτελεί πολύ φιλόξενο χώρο, με σταθερή θερμοκρασία και τέλεια οπτική επαφή. Η έναρξη του πεζοπορικού μονοπατιού είναι στην πανέμορφη, παραδοσιακή πέτρινη κρήνη στην γέφυρα Προυσού Τόρνου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας

Μικρό Χωριό

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στο Μικρό Χωριό στο Καρπενήσι

Ένα Μικρό Χωριό…. με μεγάλη ιστορία! Θεωρείται το «μπαλκόνι» της Ευρυτανίας και όσοι δεν το γνωρίζετε ήρθε η στιγμή να το μάθετε. Είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα στην πλαγιά απέναντι από το Μεγάλο Χωριό.

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στο Μικρό Χωριό στο Καρπενήσι

Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έπλυναν το νεκρό σώμα του Μάρκου Μπότσαρη μετά τη μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Στην περίοδο της Κατοχής λειτούργησε εκεί το πρώτο τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέμβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης με τους αντάρτες του αντιμετώπισε τάγμα 2.000 Ιταλών. Αυτό όμως που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη ζωή των κατοίκων ήταν η κατολίσθηση του 1963 από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και ήταν η αιτία για τη δημιουργία του Νέου Παλαιού Χωριού (2 χλμ. μακριά).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μεγάλο Χωριό

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στο Μεγάλο Χωριό στο Καρπενήσι

Τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, τα στενά δρομάκια του και τα άφθονα τρεχούμενα νερά του, το έχουν καταστήσει ως έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό και όχι άδικα, αφού θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, με πολλές μάχες να έχουν λάβει χώρα εδώ.

Η Μαρκέλλα Σαράιχα σε ταξιδεύει στο Μεγάλο Χωριό στο Καρπενήσι

Αξιοθέατα στο χωριό αποτελούν το Λαογραφικό Μουσείο του, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το εκκλησάκι του Αγίου Θανάση, λίγο πριν την είσοδο του χωριού, που προσφέρει μία εκπληκτική θέα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλο Χωριό: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο χωριό με τις κατακόκκινες σκεπές σπιτιών και τη μοναδική θέα

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.