Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” και το lifecoaching

Η περίοδος που διανύουμε είναι για όλους μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Προσωπικά με βοήθησαν παρά πολύ τα βιβλία αυτοβελτίωσης των Εκδόσεων Διόπτρα. Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο της Εύης Ξυραφά, “Θέλω Πιστεύω Μπορώ”. Η συγγραφέας μίλησε στο travelgirl.gr για το νέο της εγχείρημα αλλά και για το lifecoaching.

Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” και το lifecoaching

Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο "Θέλω Πιστεύω Μπορώ" και το lifecoaching
Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” και το lifecoaching

Εύη μου πρόσφατα διάβασα το νέο σου βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διοπτρα. Θα ήθελα να μου πεις αρχικά λίγα λόγια για αυτό.

Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να σε βοηθήσει σε κάθε σου στόχο. Ο δικός μου στόχος μέσα από το βιβλίο ήταν να μοιραστώ πολύτιμα εργαλεία με όλους τους αναγνώστες, που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας, άμεσα και στο μέλλον. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένας οδηγός ζωής, ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης. Περιλαμβάνει τις 10 βασικές δεξιότητες ζωής που μας είναι απαραίτητες προσωπικά και επαγγελματικά, για την εκπλήρωση των στόχων μας. Είτε θέλεις να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος, να βρεις σύντροφο, να αλλάξεις επάγγελμα ή να χτίσεις την καριέρα σου, στο βιβλίο θα βρεις όλα τα εργαλεία για να το πετύχεις. Οι 10  βασικές δεξιότητες είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της ζωής, ακόμα περισσότερο τις δύσκολες, όπως είναι η τωρινή που βιώνουμε.

Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο "Θέλω Πιστεύω Μπορώ" και το lifecoaching
Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” και το lifecoaching

Για ποιους λόγους προτρέπεις να το διαβάσει κάποιος;

Το βιβλίο καλύπτει τόσες πτυχές της ζωής που οποιοσδήποτε το διαβάσει, χωρίς υπερβολή, θα ωφεληθεί. Ενδεικτικά τι θα αποκομίσει:

 • Πώς να γνωρίσει τον εαυτό του
 • πώς να χτίσει αυτοπεποίθηση
 • πώς να θέτει εφικτούς στόχους
 • να επικοινωνεί αποτελεσματικά
 • να διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα και να μην τα αφήνει να τον καταβάλλουν
 • να διεκδικεί τα θέλω του
 • να ανακαλύψει τις αξίες, τα κίνητρα και τις ανάγκες του
 • να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο του
 • να ξεπερνάει το φόβο και να μάθει να τολμάει
 • να φτιάξει βήμα βήμα τη ζωή που ονειρεύεται

Επομένως, προτρέπω να το διαβάσει οποιοσδήποτε θέλει να κάνει καλύτερη τη ζωή του και να μάθει να είναι ευτυχισμένος, ανεξαρτήτως συνθηκών. Γιατί η ευτυχία, κατά βάση, βρίσκεται στο μυαλό.

Ένας άνθρωπος που είναι απαισιόδοξος από τη φύση του και μονίμως θεωρεί οτι φταίνε οι άλλοι για όσα του συμβαίνουν, μπορεί να αλλάξει στάση ζωής διαβάζοντάς το;

Ναι θα μπορούσε να αλλάξει στάση, γιατί το βιβλίο εκτός από απαντήσεις θέτει κυρίως ερωτήσεις. Δίνει ερωτήματα – τροφή για σκέψη που μπορεί να κάνουν “κλικ” στο μυαλό κάποιου και να προκαλέσουν μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης του. Περιλαμβάνει επίσης εργαλεία που βοηθάνε στο “σπάσιμο” των περιοριστικών πεποιθήσεων που κουβαλάμε και εμείς και οι άλλοι. Αξίζει να αναφέρω ότι η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι επίκτητες ικανότητες. Αντίστοιχα και η απαισιοδοξία είναι μαθημένη συμπεριφορά και όχι έμφυτη. Το φίλτρο αντίληψης του καθενός (μέσα από το οποίο βλέπει τον κόσμο), άρα και η νοοτροπία του, είναι αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια της ζωής του και φυσικά των βιωμάτων του. Αν δεχτείς λοιπόν νέα ερεθίσματα, όπως είναι π.χ ένα βιβλίο, αλλάζει και το φίλτρο, άρα πιθανώς και ο τρόπος σκέψης. Αρκεί βέβαια να τα δεχτείς και να μην τα απορρίψεις εξαρχής.

Είναι ένα βιβλίο που έχει μέσα ασκήσεις. Δεν μένει δηλαδή μόνο στη θεωρία. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον αναγνώστη;

Πολύ σημαντικό, είναι η αλήθεια. Και οι δέκα δεξιότητες ζωής χτίζονται στην πράξη. Δεν καλλιεργείς αυτοπεποίθηση διαβάζοντας ένα βιβλίο, όπως δεν μαθαίνεις οδήγηση κάνοντας μόνο μαθήματα οδήγησης. Εγώ μοιράζομαι τη γνώση μέσα από το βιβλίο για το πώς να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Για να γίνει όμως η γνώση ικανότητα και να δει ωφέλεια ο κάθε αναγνώστης στη ζωή του, θα πρέπει να βάλει τη γνώση σε εφαρμογή. Ένας τρόπος για να το κάνει αυτό, είναι οι ασκήσεις που προτείνω.

Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο "Θέλω Πιστεύω Μπορώ" και το lifecoaching
Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” και το lifecoaching

Είσαι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια. Επειδή είναι επαγγέλματα που έχουν έρθει από την Αμερική, θελω να μας πεις λίγα λόγια για την δουλειά σου.

Κατ’ αρχάς να πω ότι έχω 17 χρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Τα τελευταία 8 χρόνια, μέσα από τη δράση Believe in You,  διοργανώνω και υλοποιώ σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Παρ’ όλο που η εκπαιδευτική μου εμπειρία αρχικά ήταν σε εταιρικό επίπεδο, δημιούργησα το Believe in You για να προσφέρω τη γνώση στο ευρύ κοινό, σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειαζόταν περισσότερο παρά ποτέ. Θυμίζω ότι όταν ξεκινήσαμε το 2013 ήταν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, που κράτησε τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ελλάδα. Σε εταιρικό επίπεδο παραδοσιακά προσφέρονταν σεμινάρια στα λεγόμενα soft skills, όπως η διαχείριση άγχους, η επικοινωνία ή οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο αυτή η γνώση δεν προσφέρεται ανοιχτά στο ευρύ κοινό, παρόλο που μας είναι απαραίτητη σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Τώρα βέβαια τα σεμινάρια αυτοβελτίωσης γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση.

Ως εκπαιδεύτρια λοιπόν, διδάσκω ανθρώπους, (διαφορετικών ηλικιών, φύλου, επαγγέλματος ή εκπαιδευτικού υπόβαθρου) για τις βασικές δεξιότητες ζωής. Ως σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, δουλεύω ατομικά με ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν το στόχο τους ή να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Ενδεικτικά θέματα που συνήθως αναλαμβάνω:

 • αναζήτηση εργασίας και σχεδιασμό καριέρας
 • αλλαγή καριέρας
 • χτίσιμο επαγγελματικής εικόνας
 • ενίσχυση αυτοπεποίθησης
 • διαχείριση άγχους
 • διεκδικητικότητα
 • λήψη αποφάσεων (πώς να πάρω μια σημαντική απόφαση στη ζωή μου που με προβληματίζει)

Γενικά οι άνθρωποι στρέφονται στο coaching για να βρουν λύση σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Το coaching δεν δίνει λύσεις, αλλά σε βοηθάει να βρεις μόνος σου τις λύσεις και να τις βάλεις σε εφαρμογή (με τη βοήθεια και την υποστήριξή μου εννοείται σε όλη την πορεία). Είναι συναρπαστικό επάγγελμα, γιατί βοηθάς ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Ακόμα και σε μια συνάντηση τους βλέπεις να φεύγουν πιο χαρούμενοι, πιο ανάλαφροι απ’ ότι όταν ήρθαν κι αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό!

Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο "Θέλω Πιστεύω Μπορώ" και το lifecoaching
Η συγγραφέας Εύη Ξυραφά μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο “Θέλω Πιστεύω Μπορώ” και το lifecoaching

Φαντάζομαι έχεις λάβει αρκετά μηνύματα από τους αναγνώστες του. Πες μου μερικά από αυτά (περιπτώσεις ανθρώπων που βοηθηθηκαν κτλ).

Ναι έχω λάβει πολλά μηνύματα και μου δίνουν τόση χαρά. Μηνύματα πρωτότυπα, όπως μια μαθήτριά μου που χαρακτήρισε το βιβλίο ως “λεξικό”, με την έννοια ότι βρίσκεις τόσο εύκολα ό,τι θες, ότι είναι ξεκάθαρο και δομημένο. Ένα μήνυμα που με άγγιξε ιδιαίτερα είναι από μια κυρία που περνάει δύσκολη εποχή, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δικού της ανθρώπου και μου έγραφε: “Ευτυχώς έχω μαζί το υπέροχο βιβλίο σου και με συντροφεύει. Έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά. Μπράβο σου”. Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς αυτό οραματίστηκα για το βιβλίο μου. Να είναι σύντροφος και συνοδοιπόρος κάθε αναγνώστη στην πορεία της ζωής του. Γι’ αυτό το έγραψα και σε τέτοια γλώσσα, σαν να κάνω ζωντανό διάλογο μαζί τους. Όσοι με έχουν γνωρίσει και μέσα από τη δουλειά μου, ξέρουν ότι έτσι ακριβώς είμαι και στην πραγματικότητα- προσιτή και υποστηρικτική σε κάθε πελάτη. Αυτό ακριβώς ήθελα και μέσα από το βιβλίο μου.

Διανύουμε το δεύτερο lockdown. Είναι καλό να διαβάζουμε βιβλία γιατί αποκτούμε περισσότερη γνώση. Το δικό σου βιβλίο όμως μεταξύ άλλων μπορεί να κάνει κι έναν άνθρωπο να τιθασεύει τα συναισθήματά του και να μην τον πάρει από κάτω όλη αυτή η κατάσταση. Τι άλλο μπορεί να προσφέρει;

 • Προσφέρει έναν τρόπο για να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.
 • Να ανακαλύψουμε τα σημαντικά για εμάς στη ζωή και να διαχειριζόμαστε τους πόρους μας – χρόνο και χρήμα- με βάση αυτά.
 • Να μάθουμε να εκτιμάμε αυτά που που έχουμε στη ζωή.
 • Να αλλάζουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις μας και να τις αντικαθιστούμε με πιο ενδυναμωτικές.
 • Να επικοινωνούμε με ενσυναίσθηση, ώστε να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.
 • Να χτίζουμε την καριέρα μας με βάση τα προτερήματά μας, ώστε να διαπρέπουμε.
 • Να τολμάμε να κάνουμε αλλαγές, ειδικά όταν αυτές είναι επιβεβλημένες.

Αν μη τι άλλο, όλες αυτές οι δεξιότητες μας βοηθούν να ζούμε καλά, όχι μόνο σε περίοδο lockdown, αλλά και σε κάθε συνθήκη της ζωής μας.

Τι βιβλία διαβάζεις αυτό το διάστημα;

Γενικά διαβάζω πολλά βιβλία ταυτόχρονα λόγω της δουλειάς μου και γιατί είμαι βιβλιοφάγος. Αυτό το διάστημα διαβάζω βιβλία για αλλαγή πεποιθήσεων σε σχέση με το χρήμα. Τον Δεκέμβρη θα κάνω σεμινάριο για Διαχείριση χρήματος και αντλώ νέες ιδέες για να το εμπλουτίσω. Ενδεικτικά αυτά που διαβάζω:

 • How come that idiot’s rich and I am not?
 • Executive Success
 • Το θέμα δεν είναι τα λεφτά
 • Γιατί οι “καλοί” μαθητές καταλήγουν ως ενήλικες να δουλεύουν για τους “κακούς” μαθητές.

Αλλά διαβάζω και “Μάρκο Αυρήλιο” και την “Τερέζα” του Φρέντυ Γερμανού και το “Όσα είχα να δώσω” της Λένας Μαντά.

Στα επόμενα σχέδιά σου είναι κι άλλο βιβλίο;

Ναι σίγουρα θα γράψω κι άλλο και όχι μόνο ένα. Ήδη έχω σχεδιάσει στο χαρτί τα επόμενα. Το ποιο θα βγει πρώτο, θα φανεί στην πορεία. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτήν την τόσο όμορφη συνέντευξη. Με ταξίδεψες στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον μου. Είσαι γνήσιο Travel girl!

photo credits: mrphoto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.