Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Το Γαλάτσι, μια γειτονιά της Αθήνας με τον δικό της χαρακτήρα και παλμό, υποδέχτηκε πρόσφατα μια γαστρονομική άφιξη που ήρθε να καλύψει ένα κενό και να προσφέρει μια αληθινή εμπειρία: το Elea Cuisine. Στη Σύρου 13-15, το εστιατόριο αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γευστικά σημεία της πόλης, συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με ένα μοντέρνο, μεσογειακό twist. Χώρος με αισθητική που θυμίζει νεανική σκέψη: φρέσκια, ανοιχτή, δημιουργική, χωρίς στερεότυπα. Κι ένα μενού που υπογράφει ο πολυσυζητημένος Μιχάλης Μερζένης και που αποτυπώνει την Ελλάδα που αγαπάμε: το φως, την καθαρότητα, τη νοστιμιά της.

Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

 Η φιλοσοφία και ο χώρος 

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Κάθε ελιά έχει μια ιστορία. Μια ρίζα που επιμένει, μια γεύση που μένει. Ένα μέλλον σταθερό, περήφανο κι ευθυτενές, αφού πατάει βαθιά στο παρελθόν. Αυτό είναι και μανιφέστο νέου εστιατορίου Elea Mediterranean Cuisine. Εδώ όπου η ελιά, το σύμβολο της ελληνικής γης, της λιτότητας και της σοφίας, γίνεται η «παντιέρα» μιας νέας προσέγγισης της κουζίνας μας. Η «σημαία» μιας διάθεσης να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα, πιάτο – πιάτο, επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε: στις καθαρές γεύσεις, στις προσεγμένες πρώτες ύλες και σε ένα τραπέζι που ενώνει γειτονιές, φίλους και γενιές.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Το Elea Cuisine δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, αλλά μια γευστική πρόταση που βασίζεται στη φιλοσοφία του εκλεκτού ελληνικού προϊόντος και της σύγχρονης μαγειρικής. Η ζεστή ατμόσφαιρα του χώρου, με τους αναπαυτικούς καναπέδες και τη διακριτική διακόσμηση, δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για ζευγάρια, παρέες και οικογενειακές συναντήσεις.  Επιλέγοντας τη… σιωπηλή κομψότητα,  σχεδιάστηκε σαν το φιλόξενο σπίτι που σε κάνει να θέλεις να μείνεις λίγο παραπάνω.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Τα ζεστά υλικά, οι φυσικοί τόνοι, το φως που πέφτει γλυκά στα τραπέζια, τα διακοσμητικά που θυμίζουν μεν Ελλάδα, αλλά χωρίς την ευκολία των κλισέ αντικειμένων, αλλά και οι ψαγμένες μουσικές επιλογές (με συχνά DJ sets) ενώνουν σε αυτό το εστιατόριο το παλιό με το νέο χωρίς προσπάθεια. Όπως ακριβώς και οι γεύσεις του. Και καθώς ο καιρός ανοίγει, η φουντωτή, ηλιόλουστη αυλή του μετατρέπεται σε μια πραγματική όαση, μακριά από τη φασαρία της πόλης, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης.

 Το μενού με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Στην κουζίνα, ο «Άσωτος» chef Μιχάλης Μερζένης,  ο δημιουργός πίσω από το viral εστιατόριο του Παγκρατίου, υπογράφει εδώ μια δημιουργική αλλά βαθιά ελληνική πρόταση. Με εμπειρία, αίσθηση ισορροπίας και σεβασμό στην πρώτη ύλη, ο Μερζένης πιστεύει πως «όσο λιγότερα βάζεις, τόσο περισσότερα λες».  Στο Elea, κάθε πιάτο είναι μια άσκηση καθαρότητας: τίποτα περιττό, τίποτα τυχαίο. Μόνο γεύση, υφή και μνήμη.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Από τους λουκουμάδες φέτας με μαρέγκα δυόσμου και τα χειροποίητα ντολμαδάκια στη φωτιά που κλείνουν το μάτι στη νεανική ματιά της κουζίνας, μέχρι τις απλές, τίμιες ελληνικές προτάσεις που θυμίζουν Κυριακές στο σπίτι, η υπογραφή του chef είναι διακριτική, αλλά πανταχού παρούσα.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Οι σαλάτες δροσίζουν με φρούτα και βότανα, τα ορεκτικά παίζουν με κλασικούς συνδυασμούς, ενώ τα κυρίως πιάτα φέρνουν στο τραπέζι τη γη και τη θάλασσα, χωρίς να τις διαχωρίζουν.  Πιάτα όπως, οι καρδιές μαρουλιού, με ρόκα, ροδάκινο, ψητό ταλαγάνι και dressing ρακόμελου, το φιλέτο τόνου με λαδολέμονο και χόρτα εποχής, ή τα σκιουφικτά με πικάντικο λουκάνικο και καμένο βούτυρο, αποκαλύπτουν μια κουζίνα που σκέφτεται κλασικά ελληνικά, αλλά μιλάει σύγχρονα.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Ανάμεσα στα ορεκτικά που ξεχωρίζουν, εμείς δοκιμάσαμε τα χειροποίητα ντολμαδάκια στην φωτιά που συνοδεύονται από πικάντικο γιαούρτι, σταφίδα και κουκουνάρι, μια εκδοχή που συνδυάζει την παράδοση με τη φρεσκάδα.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Οπωσδήποτε να παραγγείλετε την τυροκαυτερή και αν σας αρέσει η  ταμπουλέ, αξίζει να την δοκιμάσετε.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Στα κυρίως, η ποικιλία των επιλογών κινείται σε κρεατικά και θαλασσινά, όλα με τη σφραγίδα της ελληνικής γαστρονομίας. Οι επιλογές είναι πολλές. Ένα πιάτο ιδιαίτερο είναι η τηγανιά μαύρου χοίρου με πιπεριές, τσίπουρο και καπνιστή πάπρικα, μια πλούσια και ιδιαίτερη γεύση.  Άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και πεκορίνο Αμφιλοχίας, μια comfort επιλογή με premium υλικά. Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας το φιλέτο τόνου που συνοδεύεται από χόρτα εποχής, ντομάτα και λαδολέμονο, είναι μια ανάλαφρη και φρέσκια πρόταση.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Το Elea δεν επιχειρεί να «επανεφεύρει» την ελληνική κουζίνα, αλλά να την τιμήσει. Είναι το εστιατόριο που «ανήκει» στη γειτονιά. Όχι επειδή είναι κοντά, αλλά επειδή νιώθει κοντά.  Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία φαγητού mix & match, προσαρμοσμένη στο σύγχρονο κοινό που αγαπά το «μοιράζομαι».

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Εδώ, τα πιάτα (αν και πάντα μπορείς να επιλέξεις την ατομικότητα των μερίδων) δημιουργούνται κυρίως για να μπουν στο κέντρο του τραπεζιού, να δοκιμαστούν, να συζητηθούν, να συνδέσουν. Κάθε γεύμα είναι μια μικρή συλλογική στιγμή, όπως τότε που στρώναμε όλοι μαζί το τραπέζι για να το απολαύσουμε κι όχι να το ποστάρουμε (αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, η… δημοφιλία του εστιατορίου καθόλου δεν θα ενοχλούνταν από μερικά aesthetic insta stories…).

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Άλλωστε, με επαγγελματικό και επιχειρησιακό background από το χώρο του fashion, αφού βρίσκονται πίσω από την επιτυχία διαρκείας τόσο του 57 Fashion Bar όσο και του 57 Fashion Café, οι ιδιοκτήτες του Elea, Παναγιώτης Λάλος και Χρυσούλα Βασιλοπούλου, ποντάρουν «ελληνικά», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όπως και στη μόδα έτσι και στο φαγητό, το ζητούμενο δεν είναι η επίδειξη, αλλά το στιλ που έχει ψυχή.

Μία Elea "φυτρώνει" στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη
Μία Elea “φυτρώνει” στο Γαλάτσι: Γεύσεις Ελλάδας με την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη

Elea Mediterranean Cuisine
Σύρου 13–15, Γαλάτσι
210 2923401
www.eleacuisine.gr

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 00:00
Σάββατο – Κυριακή: 13:00 – 00:00
Δευτέρα: Κλειστά

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.