Μυλοτόπι: Τo travelgirl.gr ανακάλυψε έναν παραδοσιακό οικισμό-πολυχώρο στην Κω

Όπως έχω ξαναγράψει η Κως είναι ένα νησί που θα ήθελα να επισκεφθώ πάλι. Αν κι έμεινα δύο μέρες είχα τους πιο κατάλληλους ανθρώπους δίπλα μου, ντόπιους, που με ξενάγησαν στα καλύτερα μέρη. Ένα από αυτά μάλιστα έχω την τύχη να σας το παρουσιάσω για πρώτη φορά. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό-πολυχώρο στο χωριό Κέφαλος.

Η οικογένεια Βουδούρη μετά από 18 μήνες περίπου είναι πλέον περήφανη για το “δημιούργημά” της.Έμπειροι τεχνίτες και αρχιτέκτονες του νησιού εργάστηκαν σκληρά και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτικό. Τα 6 κτίρια που επισκευάστηκαν αποτελούν χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά δείγματα ενός οικιστικού συνόλου του 19ου αιώνα στην Κέφαλο.

Μόλις 42 χιλιόμετρα από την πόλη και 16 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, το Μυλοτόπι σε περιμένει για ένα ταξίδι στο παρελθόν με θέα που όμοιά της δε θα συναντήσεις πουθενά. Εκεί λοιπόν συνάντησα τον Γιώργο Βουδούρη όπου με ξενάγησε στους 6 χώρους, τον παραδοσιακό φούρνο, το παραδοσιακό σπίτι όπου τη διακόσμηση την έκανε η σύζυγός του, Γεωργία, τον ανεμόμυλο, το αλώνι, το τούνελ – σήραγγα, το παραδοσιακό καφενείο/εστιατόριο όπου απόλαυσα μετά το φαγητό μου με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Ο ανεμόμυλος αποτελείται από 545 κομμάτια και τα ξύλα έχουν ηλικία 1000-1300 έτη

Ο μύλος αυτός ονομαζόταν και μύλος του Παπά επειδή ανήκε στον Πάτερ Βασίλειο, ιερέα της Κεφάλου για πολλά έτη.“Είναι από τους πιο παλιούς μύλους της Δωδεκανήσου. Είναι χαρακτηρισμένος επίσημα σε Φ.Ε.Κ ως διατηρητέο μνημείο υπό την αιγίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων”, μου εξηγεί ο Γιώργος Βουδούρης., ενώ με ξεναγεί στο εσωτερικό του.

Ο συγκεκριμένος μύλος αποτελείται από 545 κομμάτια και έχει επισκευαστεί πλήρως . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι απόλυτα λειτουργικός, αλλά και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκθετήριο. Το 80% της ξυλείας του αρχικού μύλου έχει μείνει ανέπαφο, ενώ υπάρχουν ξύλα στο εσωτερικό του μύλου που η ηλικία τους υπολογίζεται μεταξύ 1000 και 1300 ετών.
Χαρακτηριστικό είναι πως πάνω στην κεντρική ρόδα – γρανάζι που είναι υπεύθυνη για το γύρισμα της μυλόπετρας, υπάρχει χαραγμένη επιγραφή με την ημερομηνία κατασκευής της , και που ήταν το 1868.

Αλώνι

Πίσω από τον μύλο και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτόν υπάρχει ένα πετρόχτιστο παραδοσιακό αλώνι. Το αλώνι χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του χωριού, προκειμένου να γίνει το αλώνισμα.

Παραδοσιακό σπίτι: Εδώ έμεναν 8 άτομα!

Αφού φύγαμε από το αλώνι, ο κύριος Βουδούρης μου είπε πόσο ευτυχισμένοι ήταν τότε οι άνθρωποι που έμεναν ακόμη κι 8 άτομα σε ένα μικρό σπίτι χωρίς να παραπονιούνται. “Έλα να σου δείξω αυτό το σπίτι”, μου είπε. Μάλιστα η διακόσμηση που θα δείτε στις φωτογραφίες είναι από τα χέρια της συζύγου του, Γεωργίας.Οι τοίχοι περιμετρικά είναι φτιαγμένοι με πέτρες, συνολικού πάχους 80 με 90 πόντων ενώ αν και μικρό ήταν απόλυτο λειτουργικό!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο παραδοσιακός φούρνος

 χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά (πέτρα, ξύλο) 

Το ψωμί εκείνη την εποχή ήταν ό,τι πιο σημαντικό για μία οικογένεια γι αυτό και τους συναντάμε στις αυλές των σπιτιών. “Ο συγκεκριμένος παραδοσιακός φούρνος είναι από τους πιο παλιούς του χωριού και το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι πως είναι ξυλόφουρνος και στεγασμένος εσωτερικά σε οίκημα. Είναι πετρόχτιστος στο σύνολο του , όπως και το σπίτι –χώρος, μέσα στο οποίο στεγάζεται και οι τοίχοι του έχουν πάχος 80-90 πόντους , όλο πέτρα”, μου λέει όσο μου τον δείχνει, ο κύριος Βουδούρης.
Η οροφή του στηρίζεται και αυτή σε μεγάλα ξύλινα δοκάρια και έχει και αυτός ένα μικρό παράθυρο στο τέλος του παραλληλόγραμμου οικήματος.

Εστιατόριο-καφενείο

Φεύγοντας από τον παραδοσιακό φούρνο κατευθυνθήκαμε προς το εστιατόριο-καφενείο. “Τα δύο σπίτια που ήταν ενωμένα σε σχήμα ‘Γ’, τα επιδιορθώσαμε , τα ανακατασκευάσαμε πάντα, και τα τροποποιήσαμε σε ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο – καφενείο . Λόγω του ύψους των κτισμάτων δημιουργήσαμε εσωτερικά ένα ξύλινο πατάρι , χρησιμοποιώντας και εδώ αποκλειστικά ξύλα (καστανιές), διαφόρων διαμετρημάτων, από το Άγιο Όρος, μου εξηγεί καθώς μελετάω ένα προς ένα τα αντικείμενα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το σύνολο των ξύλων καθώς και οι δύο σκάλες που οδηγούν στο πατάρι, είναι φτιαγμένες και σκαλισμένες αποκλειστικά στο χέρι.

Τούνελ

Πίσω από την αυλή του ενός σπιτιού, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ανακαλύφθηκε μια μικρή τρύπα σαν είσοδος. “Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε πως αυτή η τρύπα οδηγούσε σε μια σήραγγα περίπου είκοσι (20) μέτρων. Η έξοδος του τούνελ οδηγούσε σε ένα ανοιχτό πλάτωμα που το χρησιμοποιούσαν ως πολυβολείο.Το σύνολο του τούνελ το επιδιορθώσαμε και το κάναμε απόλυτα ασφαλές και πλέον είναι προσβάσιμο και για επίδειξη για τους επισκέπτες του οικισμού . Τον δε χώρο που χρησιμοποιούσαν για να κοιμούνται οι Ιταλοί στρατιώτες εντός του τούνελ, τον μετατρέψαμε σε κελάρι“, μου επισημαίνει ο κύριος Βουδούρης.

Δείπνο με θέα το απέραντο γαλάζιο

Ο ήλιος είχε δύσει και ήδη είχαν παραγγείλει τα πρώτα πιάτα. Κινόα σαλάτα, φέτα με μαύρο σουσάμι και μέλι για αρχή και στην συνέχεια ήρθε ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα με θαλασσινά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

*Και φυσικά σας το έχω κρατήσει για το τέλος ένα βίντεο στο οποίο σηκώνω 4 τόνους μέσα στον ανεμόμυλο! 

Τηλ επικοινωνίας:  699 577 7777

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.