Ο Θανάσης Τριαρίδης μιλάει στο Travelgirl για το παραβολικό παραμύθι που μεταφέρεται για πρώτη φορά επί σκηνής

Το παραβολικό παραμύθι του Θανάση Τριαρίδη «Το περίσσιο παιδί» μεταφέρεται για πρώτη φορά επί σκηνής από τη νεοσύστατη ομάδα Ich Bebeθίγοντας το ζήτημα των ανεπιθύμητων νεογέννητων και εγκαταλελειμμένων παιδιών. Από τις 14 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2020, το Faust μας ταξιδεύει στο μέλλον, σε μία πόλη ψυχρή και απόμακρη, όπου οι υπολογιστές αποκτούν συναισθήματα που οι άνθρωποι έχουν θάψει. Ή μήπως τελικά δεν μας ταξιδεύει και τόσο μακριά; Και τα περίσσια παιδιά είναι ήδη στην πραγματικότητά μας; Ο Θανάσης Τριαρίδης μιλάει αποκλειστικά στο travelgirl.gr 

Τι σημαίνει “περίσσιο παιδί”;

Ο τίτλος της ιστορίας αλλά και της παράστασης παραπέμπει στα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Αφρικής, τα “περίσσια παιδιά” του κόσμου μας. Βρέθηκα για αρκετό καιρό στην Αφρική, στο πλαίσιο της διαδικασίας διακρατικής υιοθεσίας του τρίτου μου παιδιού, στα χρόνια 2016-2017 – και είδα με τα μάτια μου την αδιανόητη δυστυχία στην οποία είναι καταδικασμένα από την ώρα της γέννησης τους -η καλύτερα: από την ώρα της σύλληψής τους- κυριολεκτικά εκατομμύρια παιδιά. Μετά από αυτό κάθε σταθερή παράμετρος της ζωής μου διασαλεύτηκε – και όλα μου τα γραψίματα πηγαίνουν πλέον προς το ίδιο κέντρο…

Στο Περίσσιο Παιδί, βλέπουμε ένα Πρόγραμμα Διεκπεραίωσης να αποκτά συναισθήματα και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες: πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό;

Οι άνθρωποι που μελετούν την τεχνητή νοημοσύνη -ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ή ο Χαράρι, ας πούμε- το θεωρούν απολύτως βέβαιο. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι το πότε.

Ποια σκηνή του έργου ξεχωρίζετε πιο πολύ και γιατί; 

Την ώρα που ακούγεται το Νανούρισμα του Περισσιου Παιδιού, απο τον Γιάννη Βερβενιωτη. Πρόκειται για ένα απίστευτο κομμάτι που εγραψε ειδικά για την παράσταση ο Χρήστος Διαμαντής. Είναι μια ώρα που η παράσταση οφείλει να αποκαλύψει την όποια αλήθεια κουβαλάει (αν δεχτούμε πως πράγματι κουβαλάει ένα ξύσμα αληθειας…)

Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης; Μία ομάδα νέων Ich Bebe, που ουσιαστικά συστήνονται με το έργο σας, την Πηγή Δημητρακοπούλου που έχετε συνεργαστεί και στο παρελθόν και τον Χρήστο Διαμαντή που έκανε την πρωτότυπη μουσική της παράστασης και τον Γιώργο Κιμούλη.

Η νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe αποτελείται απο μαθητές μου (που ίσως οχι συμπτωματικα υπήρξαν συμμαθητές στην  δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης): την ηθοποιό αλλά και συγγραφέα Αντιγόνη Σταυροπούλου (ήδη γνωστή από την ομαδα Duente), τον επίσης ηθοποιό αλλά και συγγραφέα Γιάννη Βερβενιώτη και την ηθοποιό και τραγουδίστρια Χριστίνα Παπατριανταφύλλου. Επίσης μαθητής μου είναι εδώ και χρόνια ο συνθέτης Χρήστος Διαμαντής – που έχει κάνει την μουσική για άλλα δυο έργα μου. Τέλος, την σκηνοθεσία ανέλαβε (και αυτό είναι σπάνια τιμή για μένα) η Πηγή Δημητρακόπουλου – που έχει σκηνοθετήσει εδώ και χρόνια την γνωστή παράσταση του LEBENSRAUM πέρα από τις άλλες θρυλικές δουλειές της στο θέατρο και στην τηλεόραση. Όλοι αυτοί (όπως και ο Γιώργος Κιμούλης που διάβασε το κρίσιμο ποίημα της Εισαγωγής) υπήρξαν εθελοντές και δούλεψαν με απίστευτο επαγγελματισμό σε απολύτως εθελοντική βάση. Δεν μπορώ παρά να ειμαι ευγνώμων για την παραδειγματική τους ανιδιοτέλεια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.