Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 – 16 Ιουλίου

H δεύτερη εβδομάδα του πλούσιου προγράμματος (Ιούλιος – Αύγουστος 2023) του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού –με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή– φέρνει ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους σε Δράμα, Πέλλα, Δήλο, Γρεβενά, Φλώρινα και Κορινθία από τις 10 έως και τις 16 Ιουλίου 2023. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 – 16 Ιουλίου

Η παράσταση για παιδιά και εφήβους Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα, από τη θεατρική ομάδα Hippo, έρχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (11, 12 Ιουλίου). Η Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το έργο 4 εποχές στο Μουσείο Αρχαίας Πέλλας (13, 14 Ιουλίου). Δύο εικαστικές εκθέσεις, η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση Θαλασσογραφία σε κήπο των Αχμέντ Σαλέχ και Kατερίνας Καρατζαφέρη παρουσιάζεται στη Δήλο και η βιωματική θεατρική ξενάγηση Με τον ποταμό του χρόνου από την ομάδα Dulcinea Compania στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Σπηλαίου Γρεβενών (14, 15 Ιουλίου). Τέλος, η θεατρική παράσταση Νύχτα στη γη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, παρουσιάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας και η παράσταση για παιδιά και εφήβους Ο φύλακας της λίμνης, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου Περαχώρας στην Κορινθία (15, 16 Ιουλίου).

Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 10 – 16 Ιουλίου 2023

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 - 16 Ιουλίου
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 – 16 Ιουλίου

11, 12 Ιουλίου 2023

Παράσταση για παιδιά και εφήβους

Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

13, 14 Ιουλίου 2023

Μουσική

4 εποχές

Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης

Μουσείο Αρχαίας Πέλλας

14, 15 Ιουλίου 2023

Εικαστική και ηχητική εγκατάσταση

Θαλασσογραφία σε κήπο

Δήλος

Εικαστικά

Με τον ποταμό του χρόνου

Βιωματική θεατρική ξενάγηση στην εικαστική εγκατάσταση The Museum of Unnatural History από την Dulcinea Compania

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Σπηλαίου Γρεβενών

15, 16 Ιουλίου 2023

Θέατρο

Νύχτα στη γη

Αρχαιολογικός χώρος Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας

Παράσταση για παιδιά και εφήβους

Ο φύλακας της λίμνης

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία

Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα

11, 12 Ιουλίου 2023

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Θεατρική ομάδα Hippo

Ιδέα: Σίσσυ Ιγνατίδου

Κείμενο, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος

Δραματουργία, βοηθός σκηνοθετών: Δημήτρης Καλακίδης

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου

Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης

Σκηνικά, κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Κινησιολογία: Μίκα Στεφανάκη

Ηθοποιοί, εμψυχωτές: Σίσσυ Ιγνατίδου, Δάφνη Μουτζίκου, Βιβή Τσόρμπα, Αλέξανδρος Ράπτης

Οργάνωση παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης

ΑΜΚΕ: ΗΙΡΡΟ (ΧΙΠΟ)

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει το έργο Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα, μια σουρεαλιστική περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, σε κείμενα και σκηνοθεσία των Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη. Το κείμενο αναφέρεται σε ένα κομμάτι της γενικότερης οικολογικής κρίσης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό: τον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή των αποδημητικών πουλιών η φωτορύπανση, αλλά και η εκχέρσωση των δασών.

Πρόκειται για μια συναρπαστική παράσταση με άφθονα κωμικά αλλά και λυρικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της οποίας άνθρωποι και ζώα θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί «για ένα καλύτερο αύριο», καθώς αποδεικνύεται ότι το κέρδος και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι η πρώτη αιτία για την καταστροφή της φύσης. Η ομάδα Hippo, συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που έχει επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη ζωντανή μουσική και την ιδιαίτερη κινησιολογία, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα.

***

Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης

4 εποχές

13, 14 Ιουλίου 2023

Μουσείο Αρχαίας Πέλλας

Μουσική διεύθυνση, σολίστ: Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί)

Βιολιά: Ιρέν Τοπούρια-Παπανικολάου, David Aleksander Bogorad, Ευτυχία Ταλακούδη, Τιμολέων Τίμων Αναστασιάδης, Ευστράτιος Κακάμπουρας, Θεοδώρα Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Παυλάκος, Ευαγγελία Χατζηπέτρου

Βιόλες: Βόλτση Αλεξάνδρα, Τερζιάν Ρόζα

Θεόρβη: Θεόδωρος Κίτσος

Βιολοντσέλα: Λίλα-Μυρτώ Μανώλα (μπάσο κοντίνουο), Χρήστος Κόζαλης

Κοντραμπάσο: Γεώργιος Πολυχρονιάδης

Χορός: Κατερίνα Ταϊτζόγλου

ΑΜΚΕ: ARTORRO

Η Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τις Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, σε μια συναυλία που συνδυάζει τη μουσική με τον χορό. Στόχος η επανασύνδεση του κοινού με τη διαφορετική αίσθηση που θα έπρεπε να έχουν οι εποχές του έτους, μέσω του φίλτρου ενός τόσο πασίγνωστου και εμβληματικού μουσικού έργου όπως αυτό του Βιβάλντι.

Για τις ανάγκες της παραγωγής, έχουν συμπράξει δώδεκα κορυφαίοι επαγγελματίες μουσικοί ορχήστρας και τέσσερις σολίστες μουσικοί και χορευτές. Το έργο αποτελεί «περιγραφική» ή «προγραμματική» μουσική. Στο κάθε κοντσέρτο του, ο πρωτοποριακός συνθέτης περιγράφει και μία εποχή. Στην παραγωγή συνδυάζονται δύο τέχνες, αυτή της μουσικής και αυτή του χορού, με στόχο τον προβληματισμό του κοινού αναφορικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος, που έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας μεταξύ των τεσσάρων εποχών. Το κοινό ως παρατηρητής ακούει ήχους της φύσης όπως το κελάηδισμα των πουλιών ή η καταιγίδα και είναι σε θέση να οπτικοποιήσει αυτή την αίσθηση παρακολουθώντας την καλλιτεχνική έκφραση στον σύγχρονο χορό.

***

Εικαστική / ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς

Θαλασσογραφία σε κήπο

14, 15 Ιουλίου 2023

Δήλος

Γλυπτική εγκατάσταση: Κατερίνα Καρατζαφέρη

Ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς ηλεκτρονικής μουσικής: Αχμέντ Σαλέχ

Επιμέλεια: Ακτίνα Σταθάκη

ΑΜΚΕ: Between the seas: Mediterranean Performance Lab

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 - 16 Ιουλίου
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 – 16 Ιουλίου

Στον μαγικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, η Ελληνίδα εικαστικός Κατερίνα Καρατζαφέρη εμπνέεται από την ιαπωνική παράδοση Κομομάκι και την ελληνική υφαντουργία και ο Αιγύπτιος συνθέτης και μουσικός Αχμέντ Σαλέχ φαντάζεται τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια να βυθίζεται κάτω από την ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας προκειμένου να συναντήσει την ελληνιστική πρόγονό της.

Οι δύο καλλιτέχνες για πρώτη φορά συνεργάζονται σε μια εικαστική / ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς σε διαφορετικά πολιτισμικά αφηγήματα για την προστασία και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ιαπωνικές και ελληνικές παραδόσεις συνομιλούν και, μέσα από τη γλυπτική εγκατάσταση της πρώτης και τις προσωπικές ακουστικές μνήμες του δεύτερου, ξεκινά ένας ιδιαίτερος διάλογος με την αρχαιολογία, την ιστορική μνήμη, τη φύση και τον μύθο όπως αυτά εντυπώνονται στον ιστορικό και συμβολικό χώρο της Δήλου.

***

Βιωματική θεατρική ξενάγηση

Με τον ποταμό του χρόνου

14, 15 Ιουλίου 2023

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Σπηλαίου Γρεβενών

Εικαστική εγκατάσταση, σχεδιασμός χώρου: Γιώργος Γεροντίδης

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Άννα Μαρία Ιακώβου

Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Stringless, Εύη Καζαντζή

Παίζουν: Γιώργος Γεροντίδης, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κώστας Χατζηγεωργίου και οι μουσικοί Stringless, Εύη Καζαντζή

Βοηθός σκηνοθέτριας: Στέφανος Καλτζίδης

Φωτογραφίες: Κώστας Χατζηγεωργίου

Βίντεο: Χριστίνα Αντωνίου

To site #potamos_dulcinea σχεδιάστηκε από την DARC AI.

ΑΜΚΕ: Dulcinea

Μια βιωματική θεατρική ξενάγηση στην εικαστική εγκατάσταση The Museum of Unnatural History από την ομάδα Dulcinea Compania. Ζωντανεύοντας το μυθιστόρημα του Σαλμάν Ρουσντί Ο Λούκα και η φωτιά της ζωής, ο Λούκα και τα δύο αγαπημένα του ζώα, ο σκύλος και το αρκούδι, μας συστήνουν τις αναμνήσεις του περιπετειώδους ταξιδιού τους στη φύση, που έχει γίνει αφύσικη εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Ο ήρωάς μας ανακαλύπτει την υπερφυσική του αγωνία για τα ζώα, τα έντομα και τα θαλάσσια πλάσματα, καθώς περιηγείται σε έναν κόσμο όπου όλα αλλοιώνονται, βιομηχανοποιούνται, εκφυλίζονται. Αφορμή για το ταξίδι του: ο μπαμπάς του έχει πέσει σε έναν ύπνο αιώνιο και ο Λούκα θα μπορέσει να τον ξυπνήσει μόνο αν λύσει το μεταφυσικό μυστήριο της ιστορίας του Ανθρώπου και της Φύσης.

***

Νύχτα στη γη

15, 16 Ιουλίου 2023

Αρχαιολογικός χώρος Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας

Συναρμογή κειμένων: Γιώργος Μπλάνας

Μεταφράσεις: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Εικαστικό περιβάλλον, φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

Video mapping: Κάρολος Πορφύρης

Ερμηνεύουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Φώτης Καράλης, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Σταύρος Λιλικάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων

ΑΜΚΕ: ΑΡΓΩ

Μια περιηγήτρια μαζί με τους βοηθούς της καταφθάνουν σ’ έναν άγνωστο καταστραμμένο τόπο – ο οποίος, όμως, είναι γεμάτος από κρυμμένα ίχνη προγενέστερων «κατοίκων». Η ανεύρεση καταγραφών, μαρτυριών που σωρεύονται στον τόπο (άλλες διαβάζονται, άλλες άδονται, άλλες αναπαράγονται από μηχανήματα), αποκαλύπτει τις αιτίες που προκάλεσαν τη σημερινή πραγματικότητα. Η παράσταση Νύχτα στη γη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν έχει τη μορφή ενός αγωνιώδους θρίλερ, όπου μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο θα πρέπει οι περιηγητές (με τη συνέργεια των θεατών) να συλλέξουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν.

Από τη Βίβλο μέχρι τους Ρομαντικούς, επί δύο ολόκληρες χιλιετίες, η σχέση του Ανθρώπου με τη Φύση βρίσκεται στο κέντρο της ποιητικής δημιουργίας. Ο Άνθρωπος είναι παιδί της Φύσης: δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με τους όρους της. Αποσπάσματα της Βίβλου, του William Blake, του Samuel Coleridge, του Goethe, του Novalis, του Baudelaire, του Rimbaud, του Σολωμού, του Σικελιανού –με κύριο άξονα το σπουδαίο αποκαλυπτικό ποίημα «Σκοτάδι» του Byron– συρράπτονται, διαλέγονται, αλληλοσυμπληρώνονται.

***

Ο φύλακας της λίμνης

15, 16 Ιουλίου 2023

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Σκηνικά, κοστούμια: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Δημήτρης Ζέρβας

Ερμηνεύουν: Γιούλη Γεωργακοπούλου, Θανάσης Κεφαλάς, Δημήτρης Ντάσκας, Μαίρη Ξένου

ΑΜΚΕ: Anima

Στο νέο έργο Ο φύλακας της λίμνης του Ανδρέα Φλουράκη το φανταστικό συγκλίνει με την οικολογία και η σύγχρονη γλώσσα με τη λαϊκή μας παράδοση. Ο συγγραφέας συναντά για μια ακόμα φορά τη σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, μετά και την επιτυχημένη συνεργασία τους στην εφηβική παράσταση Μικρή Ασία, για να πλάσουν έναν φωτεινό κόσμο γεμάτο φαντασία και παιδικές εικόνες.

Ο φύλακας μιας ελληνικής λίμνης θέλει για πρώτη φορά να ταξιδέψει στον κόσμο και συναντά τους πιθανούς υποψήφιους αντικαταστάτες του: μια Ελληνοαμερικάνα επενδύτρια, έναν μαθητή σχολείου και μια Φινλανδή επιστήμονα. Κανείς δεν του «γεμίζει το μάτι», την ίδια ώρα που μια άγνωστη κηλίδα εμφανίζεται στη λίμνη, ένας βάτραχος με σύνδρομο Τουρέτ τού κάνει τη ζωή δύσκολη και όλα τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν με αυτές τις ξαφνικές αλλαγές. Τι θα κάνει ο φύλακας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του, αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη; Ένα έργο γραμμένο για μικρούς και για μεγάλους θεατές που θέλουν να ξαναγαπήσουν το θέατρο.

Πληροφορίες

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:

Facebook

Instagram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.