Πρέσπες: Η Μερόπη Κοτέντου μας ξεναγεί στις δίδυμες λίμνες μέσα απ΄το φακό της!

Πηγαίνοντας ένα ταξίδι προς Φλώρινα θα συναντήσεις μεταξύ άλλων ένα μοναδικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Μετά το λιώσιμο των παγετώνων και τους αλλεπάλληλους σεισμούς, ξεπρόβαλαν οι Πρέσπες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων τουριστών που έρχονται να τις δουν από κοντά. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Εγώ τις έχω επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν μιας και είχα αρκετούς φίλους από την Βόρεια Ελλάδα που ήξεραν τα πάντα γι’ αυτές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε αρχικά είναι ότι οι Πρέσπες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης, ενώ θεωρούνται ο παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών. Είναι πολλά τα είδη και μάλιστα κάποια από αυτά είναι υπό εξαφάνιση, που φωλιάζουν εκεί και αναπαράγονται.

Οι Πρέσπες ως λίμνες και οικοσυστήματα

Η Μικρή Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως μεσοτροφική λίμνη, περιβάλλεται δε από σημαντικές εκτάσεις με καλαμιώνες και έχει μικρότερο βάθος από τη Μεγάλη. Υπάρχουν περίοδοι που παρατηρείται σε συνθήκες ακραίου ψύχους το πάγωμα της λίμνης. Έχει έκταση περίπου 47 τ.χλμ.

Η Μεγάλη Πρέσπα θεωρείται ολιγοτροφική λίμνη, το ανώτερο βάθος της ξεπερνάει τα 50 μέτρα, ενώ η έκτασή της αγγίζει τα 272 τ. χλμ., εκ των οποίων λιγότερα από 40 ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια. Συχνό είναι το φαινόμενο του κυματισμού, ενώ σε γενικές γραμμές τα νερά της δεν παγώνουν.

https://www.instagram.com/p/Btti46cn1Fj/

Στις Πρέσπες απαντούν πάνω απο 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Όσον αφορά στην πτηνοπανίδα  σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των δύο ειδών πελεκάνου, (ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου) ιδιαίτερα του δευτέρου, που είναι σπάνιο είδος παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για την ιστορία των Πρεσπών

Για το παρελθόν των Πρεσπών έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς. Το σίγουρο είναι ότι το παρελθόν τους ήταν πολυτάραχο. Το όνομα της περιοχής παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Στα τέλη του 10 μ.Χ. αιώνα η περιοχή ονομάζεται Πρέσπα από όσους την κατοικούν. Στα αρχαϊκά χρόνια κατοικούσαν εδώ οι Βρύγες, λαός συγγενικός με τους Θράκες.

https://www.instagram.com/p/BttqlCwHnee/

Μετά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (1912), η περιοχή περιέρχεται στην Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία μέχρι τον πόλεμο του 1940. Οι σημερινοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Δραστηριότητες

Όσοι αγαπούν τη φύση και είναι και ρομαντικοί, οι Πρέσπες αποτελούν έναν παράδεισο. Μπορείς να πάρεις το αγόρι ή το κορίτσι σου και να κάνετε μία βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας, με τις ξύλινες βάρκες της περιοχής που ονομάζονται “πλάβες”.

Must visit

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείς καθώς εκεί είναι τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί και μια γνωριμία με τα πολλά ασκηταριά αλλά και τις βραχογραφίες στον όρμο των Ψαράδων και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, τα φασόλια γίγαντες και το γριβάρι, θα τις απολαύσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού που ακόμη και να μην πεινάς πρέπει να σταματήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι ένα ταξίδι στις δίδυμες λίμνες με το κινηματογραφικό τοπίο θα σου μείνει αξέχαστο!

Φωτογραφίες: Μερόπη Κοτέντου

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.