Σπήλαιο Φόρος Άνδρου: Το travelgirl.gr μπήκε μέσα και σε ξεναγεί σε ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας (video)

Τα Σπήλαια τα λατρεύω. Μου αρέσει να μαθαίνω την ιστορία τους και να ξεναγούμαι σε αυτά. Στην Άνδρο το Σπήλαιο Φόρος Αλαδινού είναι από τα must αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς. Απέχει μόλις 4km από την Χώρα και αφού παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στο δρόμο, περπατάς 350 μέτρα μέχρι να φτάσεις. Το μοναδικό λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από το γεφύρι του Αλαδινού, απ΄όπου περνά ο «μεγάλος ποταμός» με τις πάπιες, τις νεροχελώνες, τα χέλια του και μετά από μια πεζοπορική διαδρομή 300 μέτρων, ανάμεσα σε δρύς, αγριοαχλαδιές κλπ, φτάνετε στο σπήλαιο.

Όμορφες ξύλινες πινακίδες σας κατευθύνουν. Στην διαδρομή θα απολαύσετε την υπέροχη θέα του Χωριού Αλαδινού και την καταπράσινη φύση του (Κυπαρίσσια, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές κ.α)

Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση περίπου 500 τ.μ. και είναι από τα πρώτα ανακαλυφθέντα σπήλαια της Ελλάδος. Η ξενάγηση ξεκινά από το παλαιό γεφύρι, κατασκευασμένο το 1680 μ. Χ. από τον Ηπειρώτη αρχιμάστορα Κίτσο Ζώη και τη συντεχνία του.

Στην είσοδο του σπηλαίου, συνάντησα την Φρόσω Καλαδάμη, την ξεναγό η οποία και μου έδωσε πριν κατεβούμε κάτω τον απαραίτητο εξοπλισμό που δεν είναι άλλος από το κράνος και τον φορητό φακό. . Για την δική σας άνεση, θα ήταν επιθυμητό να φοράτε κλειστά παπούτσια και να έχετε μία μακρυμάνικη μπλούζα μαζί σας. Ξεκινήσαμε λοιπόν την ξενάγηση η οποια έγινε αποκλειστικά για το travelgirl.gr και επειδή έχω μάθει να σας παίρνω μαζί μου στα ταξίδια έστω και με αυτόν τον τρόπο, παρακολουθείστε το βίντεο.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Μπαίνοντας κανείς στο σπήλαιο θα συναντήσει ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Πολλοί  σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ελικτίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, γκούρ, διακοσμούν τους οκτώ θαλάμους του ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων. Το σπήλαιο προσφέρει μια αίσθηση περιπέτειας, αφού η επίσκεψη σε αυτό γίνεται σε ομάδες των 6 ατόμων, με την παροχή κράνους και φορητού φωτισμού καθώς και συνοδού-ξεναγού. Ολα τα παραπάνω το κατατάσσουν σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ΄Ανδρου. Η ζωή διείσδυσε και μέσα στο σπήλαιο του Αλαδινού αναπτύσσοντας μοναδικές μορφές ζωής απόλυτα προσαρμοσμένες στο σκοτάδι και την ελάχιστη τροφή.

Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή 16-17°C όλο το χρόνο και η υγρασία ανέρχεται στο 75%. Το χωριό Αλαδινός βρίσκεται 120 μέτρα στους πρόποδες του βουνού Γεράκωνα, με θερμοκρασίες το χειμώνα 4-17°C και 23-37°C το καλοκαίρι.

Το όνομα Φόρος και οι δεισιδαιμονίες που το ακολουθούν

Στο όνομα του σπηλαίου “φόρος” αναλογούν δύο εκδοχές. Κατά την πρώτη, η ονομασία προέρχεται από την ιταλική λέξη “foros” που σημαίνει “άνοιγμα”. Η δεύτερη αναφέρεται στη δεισιδαιμονία των κατοίκων, καθώς όταν έπεφταν και χάνονταν ζώα, πίστευαν πως πλήρωναν με αυτό τον τρόπο φόρο, για να εξευμενίσουν τα κακά πνεύματα.

Πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1937 από το ζεύγος Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου. Με εντολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε.) το 1982, εξετελέσθη πλήρης χαρτογράφηση υπό την Ά.Πετροχείλου και τον Σ. Διακογιάννη. Είναι το 15ο καταγεγραμμένο σπήλαιο στην Ελλάδα, στην επίσημη χρονολογική λίστα ανακαλυφθέντων σπηλαίων από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία (Ε.Σ.Ε).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.