Το γεφύρι του Αζίζ Αγά: Το κόσμημα των Γρεβενών

Η Ελλάδα έχει υπέροχα γεφύρια όπου το καθένα από αυτά έχει και μία ιστορία ή θρύλους που το ακολουθούν. Στο χωριό Τρίκωμο των Γρεβενών υπάρχει το τρίτωξο πέτρινο γεφύρι του Αζίζ Αγά. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του  ο πρωτομάστορας παρολίγο να χάσει το κεφάλι του, ενώ πριν προλάβει να ολοκληρωθεί, κατέρρευσε δύο φορές.

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά: Το κόσμημα των Γρεβενών

Μετά από αρκετές προσπάθειες μιας και ήταν πολύ δύσκολη η κατασκευή του, το γεφύρι στάθηκε όρθιο στο 1727 και το όνομά του το πήρε από τον χρηματοδότη του, ο οποίος παρήγγειλε την δημιουργία του επί Τουρκοκρατίας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γεφύρι διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα μέχρι σήμερα σωζόμενα σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα το άνοιγμα του τόξου του αγγίζει τα 15 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος του γεφυριού τα 70.

Όσο για το πού ακριβώς έχει κατασκευαστεί; Ακριβώς πάνω στον ορεινό δρόμο που συνέδεε τη Μακεδονία με την Ήπειρο και επί τουρκοκρατίας εξυπηρετούσε στο πέρασμα των ντόπιων εμπόρων, των καραβανιών καθώς και τον ξενιτεμένων που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στην ανατολική Ευρώπη.

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά γεφυρώνει το Βενέτικο ποταμό, ενώ είναι αρμονικά ενταγμένο στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.