Το travelgirl.gr στο Μπούρτζι: Το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου (φωτό, video)

Η σύντομη βόλτα μου στο πανέμορφο Ναύπλιο με έκανε για ακόμη μία φορά να πω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η ερωτεύσιμη πόλη δεν υπήρξε τυχαία πρωτεύουσα της Ελλάδας. Από όπου και να την πιάσεις έχει μία ιστορία πίσω της. Το σήμα κατατεθέν της είναι το Μπούρτζι ή αλλιώς Castello dello Soglio. Αυτό ήταν το πρώτο όνομα του ενετικού κάστρου. Οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουμε ως Μπούρτζι, που στα τουρκικά σημαίνει «Νησί-φρούριο».

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Μπούρτζι κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο, εξού και το ιταλικό του πρώτο όνομα. Και αν έχεις ακούσει να αναφέρονται στο Ναύπλιο ως «το Λιμάνι της Αλυσίδας» (Porto Cadena) είναι γιατί υπήρχε πραγματικά μια κινητή αλυσίδα που άρχιζε από την Ακροναυπλία και έφτανε μέχρι το Μπούρτζι, που σκοπό της είχε να προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους θαλάσσιους επιδρομείς.

Το Φρούριο αυτό ανεγέρθη από τους Ενετούς μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473, εφοδιάζοντάς το με νεώτερα πυροβόλα. Το 1502 οι Ενετοί, μεταβάλλοντας με οχυρώσεις τη ΝΔ πλευρά της Ακροναυπλίας σε αυτοτελή προμαχώνα με επάλξεις («Πέντε Αδέρφια»), συνέδεσαν αυτόν με τεχνητό βραχίονα από ογκόλιθους στον οποίο προσέδεναν αλυσίδα η οποία έφθανε μέχρι το Μπούρτζι για την προφύλαξη του λιμένα και της πόλης, εξ ου και το όνομα «Λιμένας της Αλύσου».

Μετά την Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1698) οι Ενετοί ανήγειραν στη νησίδα ισχυρότατο Πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα, δημιουργώντας έτσι το γνωστό Φρούριο που δεσπόζει σήμερα την είσοδο του λιμένα του Ναυπλίου. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Μπούρτζι κατελήφθη, το 1822  από 50 οπλοφόρους και 150 «πυροβολιστές» (πυροβολητές). Στην αμέσως μετέπειτα δεκαετία,  δύο φορές αναγκάσθηκε η τότε κυβέρνηση να καταφύγει στο Μπούρτζι για την ασφάλειά της. Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α και κατ΄ εντολή του, το 1865 το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας.

 Διαβάστε ακόμη: Έξι ώρες με το travelgirl.gr στο Ναύπλιο: Βόλτες στην παλιά πόλη, στο Μπούρτζι και στο Παλαμήδι (video)

Από φυλακή…ξενοδοχείο

Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, το Μπούρτζι αναπαλαιώθηκε εξόδοις του ιδιώτη και μελλοντικού του εκμισθωτή και διευθυντή, Παναγιώτη (Τάκη) Κωστούρου, και μετετράπη έτσι σε ένα από τα πρώτα άξια λόγου τουριστικά κέντρα Α΄ Κατηγορίας στην Ελλάδα, με τη λειτουργία ξενοδοχείου 12 μόνο δωματίων και εστιατόριο με ειδική μνεία στους καλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς της εποχής. Λειτούργησε συνεχώς από την δεκαετία του 1930 μέχρι τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, η οποία θεωρήθηκε σκόπιμο να το κλείσει, μη ανανεώνοντας την εκμισθωτική άδεια. Πλάνα από την εποχή που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μπορεί να δει κανείς στην ταινία του 1958  “Ο άνθρωπος του τρένου”.

Το Μπούρτζι σήμερα

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν κι εσύ να θέλεις να μείνεις εκεί όμως αυτό δε γίνεται! Έχεις όμως την ευκαιρία να πάρεις ένα από τα καραβάκια που υπάρχουν στην προκυμαία και πληρώνοντας το αντίτιμο των 4 ευρώ να φτάσεις στο Μπούρτζι σε 10 λεπτά και να το δεις από κοντά!

Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα (samsung s7)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.