Οδοιπορικό στην Αρκαδία: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στα πέτρινα χωριά της Γορτυνίας

Το πρώτο μου ταξίδι για φέτος το φθινόπωρο-χειμώνα ήταν στα πέτρινα χωριά της Γορτυνίας. Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, η Βυτίνα σε περιμένει να περπατήσεις στα σοκάκια της και στο μονοπάτι του Μαινάλου, να ερωτευτείς στο δρόμο της αγάπης, να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά της προιόντα, να δεις από κοντά την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στη Δημητσάνα και να μάθεις πολλά από το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης, να δεις από κοντά το πέτρινο χωριό των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, το Ελληνικό, να ακούσεις το νερό δίπλα σου από τον Λούσιο Ποταμό, το ποτάμι που οι νύμφες «έλουζαν» τον Δία, να μάθεις για τη ζωή των κατοίκων στην Στεμνίτσα από το Λαογραφικό Μουσείο, να μπεις στο σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι.

1η μέρα

Aiora Suites: Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει τον κουκλίστικο ξενώνα της Βυτίνας

Οχτώ το πρωί δώσαμε ραντεβού με τον Βασίλη Παλιάκη, ιδιοκτήτη του παραμυθένιου ξενώνα, Aiora-Suites, όπου και φιλοξενήθηκα, για να αναχωρήσουμε για Βυτίνα. Λίγο μετά τις 10.00 είχαμε φτάσει. Ο καιρός ήταν υπέροχος και παρότι είχε κρύο, ο ήλιος σε ζέσταινε με την κάθε του ηλιαχτίδα. Με το που μπήκα στον ξενώνα, ένιωθα ότι βρισκόμουν σπίτι μου. Ο χώρος καταρχήν είναι παραδοσιακά διακοσμημένος και τα αντικείμενα που βλέπεις γύρω σου σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Δεν έχω καλύτερο από το να επιλέγω τους ξενώνες στα ορεινά χωριά. Αμέσως βάλαμε ξύλα στο τζάκι, ανάψαμε το καλοριφέρ και σε λίγα λεπτά ο χώρος ήταν τόσο ζεστός που ήθελες να μείνεις με κοντομάνικο μπλουζάκι.

Η κυρία Βάσω, μητέρα του Βασίλη, πήγε κατευθείαν στην κουζίνα για να ετοιμάζει σιγά σιγά τα υπέροχα κέικ και τις πίτες της για το πρωινό της επόμενης μέρας. Δεν θεωρείται τυχαία ο καλύτερος ξενώνας της περιοχής.

Με τζάκι, κατάλληλη θέρμανση για να μην κρυώνεις ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και με θέα που κόβει την ανάσα, έμεινα λίγο εκεί και ξεκίνησα το οδοιπορικό μου στην Βυτίνα.

Πρώτη στάση οι παραγωγοί τυριών, μελιού και ζυμαρικών!

Μαρία Τσατσούλη: Η οικογένειά της έχει τυροκομείο τα τελευταία 60 χρόνια

Η Μαρία Τσατούλη, έχει τυροκομείο με την οικογένεια της τα τελευταία 60 χρόνια και θα περάσει στην τρίτη γενιά κάτι φυσικά που την χαροποιεί ιδιαιτέρως . Απο το μαγαζί της έχουν περάσει πολλοί γνωστοί μάγειρες, όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κάνει επεξεργασία του γάλακτος και φυσικά μου μίλησε για τα τυριά που έχει αλλά και τι προτείνει στους επισκέπτες να δοκιμάσουν.

Παντοπωλείο: Χυλοπίτες τραχανά, χειροποίητα λουκούμια 

Η Παναγιώτα Παπαχρόνη Λιαροπούλου έχει το παντοπωλείο. Εκεί μπορείς να βρεις από βότανα μέχρι χειροποίητα λουκούμια. Χυλοπίτες, τραχανά γλυκό και ξινό, και κάθε είδους ξηρό καρπό της περιοχής!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ίδια με ξενάγησε στον χώρο της και είναι το κατάλληλο μέρος για να βρεις αυτό που θέλεις και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές.

Xρήστος Λιαρόπουλος: Ο παραγωγός μελιού μιλάει στο travelgirl.gr για τους γευστικούς θησαυρούς της Βυτίνας

Ο Χρήστος Λιαρόπουλος, παραγωγός μελιού, έχει κατάστημα στο κέντρο της Βυτίνας. Ο χώρος του είναι μοναδικός που εκφράζει το μεγαλείο της περιοχής προσφέροντας στον επισκέπτη, παραδοσιακά και βιολογικά προιόντα φτιαγμένα με τις αγαπημένες συνταγές των γιαγιάδων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο μαγαζί του μπορει να βρει κανείς διάφορα χειροποίητα γλυκα΄του κουταλιού, ζυμαρικά, λικέρ, 25 είδη από σπιτικές μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, βότανα, μέλι διαφόρων ειδών,, κεραλοιφή και χειροποίητα διακοσμητικά κεριά.

Ελάτη: Βόλτα με τα άλογα στο δάσος!

Αφού λοιπόν μίλησα με τους εξαιρετικούς παραγωγούς για τα παραδοσιακά προιόντα της περιοχής, ήρθε με πήρε ο Βασίλης και πήγαμε στην Ελάτη. Η διαδρομή είναι μαγική καθώς περνάς μέσα από έλατα. Ήταν αδύνατον λοιπόν να μην καταγράψω ένα μέρος της.

Εκεί λοιπόν μας περίμενε ο κύριος Χρήστος, ξυλουργός στο επάγγελμα και παράλληλα έχει δικά του άλογα και γαιδουράκια και προσφέρει στους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους βόλτα στο δάσος,

Αφού λοιπόν τελειώσαμε την συνέντευξη, του ζήτησα να ανεβώ στο αγαπημένο του άλογο για μία βόλτα!

Εκτός λοιπόν από τα άλογα, ο κύριος Χρήστος είναι εκείνος ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από όλες τις ξύλινες επιγραφές στη Βυτίνα και στις γύρω περιοχές. Ξεναγήθηκα στο χώρο του και είδα τις εκπληκτικές δημιουργίες του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

Το Λιμποβίσι είναι ένα χωριό στο Νομό Αρκαδίας, στα 1200 μέτρα ύψος, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου. Απο κει καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς από εδώ καταγόταν η οικογένειά του για 12 γενιές. Πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Υπήρξε μεγάλη και τρανή επικράτεια, ένα πραγματικό οχυρό.
Η ύπαρξη του οικισμού μαρτυρείται ήδη από την Ενετοκρατία και μάλιστα με ευάριθμους κατοίκους, κοντά στους 500. Δείτε μερικές φωτογραφίες από τον εξωτερικό κι εσωτερικό χώρο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Eλληνικό Γορτυνίας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο πέτρινο χωριό

Επόμενη στάση, το Ελληνικό Γορτυνίας. Το πέτρινο αυτό χωριό  βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και το συναντάς ανάμεσα σε τρεις λοφίσκους γι αυτό και είναι γνωστό με το όνομα Τρίλοφο. Με το που θα το δεις, θα νιώσεις μία οικειότητα και μία φιλοξενία. Οι κάτοικοί του θα σε αγκαλιάσουν αμέσως και θα σε περιποιηθούν με το παραπάνω.

Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα βρεις πολλά καφενεία και ταβέρνες που θα σου έχουν έτοιμο τον ζεστό καφέ σου αλλά και τα φαγητά με τις παραδοσιακές συνταγές. Ειδικά τις μέρες που έχει κρύο δεν υπάρχει καλύτερο από το να φας δίπλα στο τζάκι μαγειρευτό ζεστό φαγητό.

Από το Ελληνικό κατάγονται πολλοί από τους αγωνιστές της Επανάστασης, όπως ο οπλαρχηγός Σάββας Νικολόπουλος. Μάλιστα τόσο στον Α όσο και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μεγάλες απώλειες. Πριν μία 15ετία όποιος επισκεπτόταν το χωριό, το τοπίο έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο με ορατές εικόνες εγκατάλειψης. Από τότε μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και μεράκι, μεταμόρφωσαν το χωριό σε ένα ειδυλλιακό μέρος για ηρεμία και ξεκούραση.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λούσιος Ποταμός: Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει το ποτάμι που οι νύμφες «έλουζαν» τον Δία

Ένας ποταμός με ρίζες στη μυθολογία. Ο Λούσιος παρότι θεωρείται από τα μικρά ποτάμια μήκους είκοσι τριών χιλιομέτρων, στην Αρκαδία, με πηγές στο οροπέδιο της Καρκαλούςκαι εκβολές στην περιοχή της Καρύταινας, είναι από τα μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί μία φορά στη ζωή του. Το τοπίο είναι απλά μαγικό. Κατά μήκος του το περιβάλλον είναι εξαιρετικής ομορφιάς και γαλήνης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Αλωνίσταινα Αρκαδίας: Αυτό είναι το γραφικό χωριό της μητέρας του «Γέρου του Μοριά»

Αρχαία Γόρτυνα: Εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος στις εκβολές του Λούσιου ποταμού

Η αρχαία Γόρτυνα ιδρύθηκε, σύμφωνα με το μύθο, από τον Γόρτυ, αδελφό του Αγαμήδη, γιο του Στυμφήλου και δισέγγονο του βασιλέα Αρκάδα, του γένους των Λυκαονιδών. Από αυτόν πήρε το όνομά της η πόλη, αλλά και ο Λούσιος ποταμός, ο οποίος σε ένα τμήμα του –από τη Γόρτυνα έως τη συμβολή του στον Αλφειό– ονομάζεται Γορτύνιος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρκαδίας κατά την αρχαιότητα και, σύμφωνα με τα λιγοστά –ομολογουμένως– ευρήματα, μία από τις παλαιότερες.

Τα ερείπια της βρίσκονται δίπλα από το Λούσιο ποταμό. Ήταν ένας από τους σταθμούς στη διαδρομή που ακολουθούσαν οι Σπαρτιάτες αθλητές πηγαίνοντας να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς από εδώ περνούσε ο αρχαίος δρόμος Ολυμπίας – Μεγαλοπόλεως – Μυκηνών – Ισθμού – Αθηνών. Η πόλη φαίνεται να σχετίζεται επίσης και με την ομώνυμη αρχαία πόλη που βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαράς, κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης. Η κρητική Γόρτυνα είναι πολύ πιθανό ότι δημιουργήθηκε από κατοίκους της αρκαδικής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Καρύταινα: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο «Τολέδο της Ελλάδας»

Στεμνίτσα: Ένα ζωντανό χωριό που κρατάει τις παραδόσεις

Διασχίζεις λιθόστρωτα καλντερίμια, χαζεύεις τα ωραία σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια και τις εντυπωσιακές πόρτες και βρίσκεις το καφενείο γεμάτο – νέοι παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και καλαμπουρίζουν με τους παππούδες δίπλα στη σόμπα. Η Στεμνίτσα είναι ένα ζωντανό χωριό χάρη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που διατηρεί μια παράδοση αιώνων και απ’ την οποία αξίζει να περάσετε μια βόλτα.  Κατά τα άλλα, στο χωριό μπορείτε να δείτε ένα ωραίο λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Στεμνίτσας είναι η θέση της: αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με τις ωραίες γειτονιές και το δραστήριο Μουσείο Υδροκίνησης, και κυρίως στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια (Νέα και Παλιά Μονή Φιλοσόφου και Μονή Προδρόμου), τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε αυτόνομα ή μέσω της διάσημης πεζοπορικής διαδρομής μέσα από το φαράγγι. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει με το παραπάνω να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στον Λούσιο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες στο Μαίναλο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δημητσάνα: Η μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου

«Είχαμε έλλειψη από μολύβι και χαρτί και επήραμεν την βιβλιοθήκην της Δημητσάνας και άλλων μοναστηρίων και εδέναμεν φουσέκια. Μπαρούτι είχαμε. Εκανε η Δημητσάνα», γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, και η αλήθεια είναι ότι, για να κατασκευάσουν φυσίγγια, έσκιζαν σελίδες από πολύτιμα χειρόγραφα που είχε στη συλλογή της η σχολή και η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.  Οι Δημητσανίτες, μάλιστα, ήταν απαλλαγμένοι από τη συμμετοχή στις μάχες, για να ασχολούνται απερίσπαστοι με την κατασκευή φυσιγγιών και να ανεφοδιάζουν όλη την Πελοπόννησο. Η σημερινή βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια χειρόγραφα και μια πλούσια συλλογή βιβλίων και είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης: Δημητσάνα: Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας αποκαλύπτει τον ιστορικό της πλούτο

Ένα από τα must visit αξιοθέατα της Δημητσάνας είναι το Μουσείο Υπαίθριας Υδροκίνησης το οποίο προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Τι θα δείτε ;

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που  έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς λειτουργεί χάρη στο πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και τοβυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο.

Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Μουσείο Υδροκίνησης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Με τη δύναμη του νερού».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το Λάθος: Το travelgirl.gr μπήκε στην κουζίνα και μαγείρεψε τοπική συνταγή!

Μετά από 7 ώρες ενός μοναδικού οδοιπορικού στα πέτρινα χωριά της Γορτυνίας, το φαγητο ήταν απαραίτητο. Η ταβέρνα το Λάθος στη Δημητσάνα και ο Κώστας μας περίμενε για να δοκιμάσουμε τις τοπικές λιχουδιές από τα προιόντα της περιοχής. Το ένα πιάτο ερχόταν μετά το άλλο. Χωριάτικη σαλάτα, χόρτα, μαραθόπιτα, αυγά με πατάτες τηγανητές, κοκκινιστό μοσχαράκι, κόκκορας με χυλοπίτες και αρνάκι στη γάστρα ήταν τα πιάτα που μας περίμεναν για να τα γευτούμε!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φυσικά μόλις τελείωσε το υπέροχο φαγητό, μπήκα στην κουζίνα όπου ο Κώστας με περίμενε για να φτιάξουμε μία παραδοσιακή συνταγή.

Κατά την επιστροφή μας στον ξενώνα, πήγα κατευθείαν στο τζάκι και περίμενα την κυρία Βάσω, μητέρα του Βασίλη, να μου δείξει την συνταγή για ζυμωτό ψωμί!

Η ώρα είχε πάει περίπου 23.00 και το υπέρδιπλο κρεβάτι με περίμενε για να κοιμηθώ καθώς είχαμε και δεύτερο οδοιπορικό την επόμενη μέρα.

2η μέρα

Aiora Suites: Φημισμένο για το σπιτικό πρωινό του με αγνά παραδοσιακά προιόντα

Το ξυπνητήρι το είχα βάλει από το προηγούμενο βραδυστις 08.00. Όταν όμως βρίσκεσαι κοντά στη φύση, .όσο κουρασμένος κι αν είσαι ξυπνάς νωρίτερα και μάλιστα γεμάτος ενέργεια. Έτσι κι εγώ ντύθηκα ζεστά και κατέβηκα στο τζάκι όπου με περίμενε ο Βασίλης με τη μητέρα του! Οι μυρωδιές από τα σπιτικά κέικ και της μηλόπιτας μου έσπασαν τη μύτη και ανυπομονούσα να κάτσω στο τραπέζι να τα δοκιμάσω.

Από τη μία τα τυριά της περιοχής και τα σάντουιτς κι από την άλλη το σπιτικό ψωμί που είχαμε φτιάξει το προηγούμενο βράδυ, το σπιτικό κέικ, η μηλόπιτα και η ομελέτα. Kαι φυσικά τα τυροπιτάκια!

Στο ενδιάμεσο τα δημητριακά με το γάλα, οι φυσικοί χυμοί και οι σπιτικές μαρμελάδες. Λατρεύω αυτού του είδους τα πρωινά γιατί σε κρατούν όλη την ημέρα και εγώ είμαι της άποψης ότι ένα καλό δυναμωτικό πρωινό είναι απαραίτητο σε όλους μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφού λοιπόν μιλήσαμε με τον Βασίλη δίπλα στο τζάκι για τον κουκλίστικο αυτόν ξενώνα και τις παροχές που έχει στους επισκέπτες του, ξεκινήσαμε για τη διαδρομή Βυτίνα-Ελάτη, που συμπεριλαμβάνεται στο μονοπάτι του Μαινάλου.

Μονοπάτι του Μαινάλου: Το travelgirl.gr μαθαίνει τα πάντα για το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι της Ελλάδας

Ο Βασίλης είναι ο άνθρωπος εκείνος που ξέρει τα πάντα για το μονοπάτι του Μαινάλου. Έχει κάνει την μεγαλύτερη διαδρομή και μου πρότεινε να κατεβούμε και να κάνουμε μαζί ένα κομμάτι Βυτίνα-Ελάτη. Είναι αλήθεια ότι ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα κάποια διαδρομή σε μονοπάτι. Την συγκεκριμένη όμως ήθελα να την κάνω γιατί γνώριζα ότι θα ήταν μοναδική. Ο καιρός μας ευνόησε αρκετά και ξεκινήσαμε το περπάτημα.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Δρόμος της Αγάπης: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο must visit αξιοθέατα της Βυτίνας

Από το όνομα του δρόμου καταλαβαίνει κανείς ότι απευθύνεται σε ανθρώπους ρομαντικούς που αγαπούν κι είναι ερωτευμένοι!  Εκεί που βρίσκεται το λεγόμενο Παλαιό Χωριό και οι ιστορικές εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων ο έρωτας συναντά έναν μοναδικό δρόμο με πλατάνια και με αύρα που αποπνέει έρωτα κάθε εποχή του χρόνου.

Travellers από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, που έχουν επισκεφθεί το μέρος έχουν παρασυρθεί στα ερωτικά καλέσματα του «δρόμου της αγάπης», Επειδή όμως η εικόνα είναι πιο δυνατή από τις λέξεις, σου παρουσιάζω πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

To Aρχοντικό της Αθηνάς: Η πιο παραδοσιακή ταβέρνα της Βυτίνας

Το Αρχοντικό της Αθηνάς είναι από τις παραδοσιακές ταβέρνες της Βυτίνας. Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Γοντικας, μας περίμενε για να μας ετοιμάσει τα πλούσια εδέσματά του. Το τραπέζι γέμισε με φαγητά. Κόκκορας με χυλοπίτες, αρνάκι στη γάστρα, σαλάτα με παστό (πεντανόστιμη πρέπει να την δοκιμάσεις), χειροποίητη σπανακόπιτα, μοσχαράκι…

Τα πάντα είχε το τραπέζι! Η διακόσμηση του μαγαζιού πολύ ζεστή και οι άνθρωποι φιλόξενοι. Λες και σε γνώριζαν χρόνια. Οι μυρωδιές από την κουζίνα αμέτρητες και ήθελες να τα δοκιμάσεις όλα! Το σίγουρο είναι ότι το Αρχοντικό της Αθηνάς, σε περιμένει σε έναν χώρο που από την πρώτη στιγμή που θα μπεις θα νιώσεις οικεία και θα φας εξαιρετικά!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Παραδοσιακό Οινοποιείο Καλογρή: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί σε έναν μοναδικό χώρο

Αφού λοιπόν φάγαμε εξαιρετικά πήραμε το δρόμο της επιστροφής με μία στάση στο παραδοσιακό Οινοποιείο Καλογρή στο χωριό Κάψια, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βυτίνα.

Ο Ευάγγελος Καλόγρης ο νεότερος, σεβόμενος απόλυτα την επιθυμία του παππού του, άνοιξε τις πόρτες του αρχοντικού για το κοινό δημιουργώντας ένα μικρό παραδοσιακό οινοποιείο, με επισκέψιμους χώρους παραγωγής και φιλοξενίας.

Οι εξωτερικοί χώροι, με μοναδική θέα προς το δάσος και τον πετρόκτιστο οικισμό, αποτελούν ιδανική επιλογή για δεξιώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Εκεί μίλησα με την κόρη του, Σάντυ, η οποία με ξενάγησε στο κελάρι και μου μίλησε για τα βραβευμένα κρασιά!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστε επίσης: Σπήλαιο Κάψια: Η ελληνική κρυφή γη σε ένα μοναδικό video σπάνιας ομορφιάς

Γύρω στις 17.00 ήμασταν πίσω στην Αθήνα. Είναι από τα οδοιπορικά που λάτρεψα. Αν εσείς θέλετε να επισκεφθείτε αυτά τα μέρη, κανονίστε να μείνετε 3 μέρες για να απολαύσετε την ομορφιά του κάθε χωριού ξεχωριστά. Η κάθε δραστηριότητα θα σας προσφέρει και μία νέα εμπειρία. Το σίγουρο είναι ότι θα επισκεφθώ πάλι τα χωριά αυτά, και όχι για δουλειά αλλά για ταξίδι αναψυχής. Να φορτίσω μπαταρίες και να γεμίσω με θετική διάθεση. Να κάνετε το ίδιο κι εσείς!

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Ευχαριστώ θερμά…

Τον Βασίλη Παλιάκη για τη φιλοξενία του στο Aiora Suites και την ξενάγηση που κάναμε στα υπέροχα γύρω χωριά (Aiora Suites, 27950 22992)

Τη φίλη μου Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα που μου έδωσε να φορέσω από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)

Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.